Villanyvadállat – Jaguar I-Pace

Vajon veszít-e a Jaguar a vadállatiságából, ha villanymotor kerül bele? A Jaguar I-Pace bebizonyította, hogy a ragadozó-életérzés környezetbarátabb felállás mellet is megmarad.

Fotó: Bácsi Róbert László

A Jaguar hosszú ideig a konzervatív megjelenésre alapozta márkaarculatát, ám ez egy csapásra megváltozott, amikor bemutatta első tisztán elektromos járművét. Az I-Pace (az első villany-SUV egy európai prémiummárkától) lenyűgözte a szakmát, amit a 2019-es európai Év autója díj is mutat.

Fotó: Bácsi Róbert László

Jaguar I-Pace

A modern külső a sportos vonalvezetést ötvözi a magasított építéssel, a 0,29 légellenállási együttható kifejezetten kedvező egy SUV esetében. Az elektromos meghajtás egyik nagy előnye a jóval kisebb helyigény, így a belső tér a felsőbb méretkategóriákban megszokott helykínálatot nyújtja, amihez már alaphelyzetben 686 literes poggyásztér társul. Az enteriőr úgy lett hű a Jaguar hagyományos értékeihez, hogy közben ultramodern, funkcionális és egyedi, beleértve a minőségi anyaghasználatot, a finom bőröket.

Fotó: Bácsi Róbert László

A fő kezelőszerveket egy logikusan működő központi rendszerbe szervezték(innen vezérelhető, egyebek közt, a digitális klíma és a hangrendszer), amely természetesen kompatibilis az Android Auto és a CarPlay technológiákkal is. A fejlett navigációs rendszer arra is figyel, hogy meddig juthatunk el az aktuális töltöttséggel – az autó kielemzi és megjegyzi a sofőr vezetési stílusát, amit figyelembe vesz a hatótávolság kiszámításánál is.

Betonstabil

Fotó: Bácsi Róbert László

A két villanymotorra épülő hajtásrendszer összteljesítménye 400 LE, a maximális nyomaték pedig 696 Nm, így nem csoda hogy a négykerék-meghajtású SUV 4,8 mp alatt éri el 100 km/h sebességet. A két mágneses szinkronvillanymotort külön irányítja a vezérlés, ezáltal az útviszonyoknak megfelelően szabályozható a hajtóerő a tengelyek között. Sebességváltó nincs az autóban, a vezetőnek elegendő a menetirányt meghatároznia, hiszen az egyetlen fokozattal operáló hajtáslánc lendületesen gyorsítja az I-Pace-t a 200 km/h végsebességig.


Fotó: Bácsi Róbert László

És ha már gyorsulás: aki még nem ült nagy teljesítményű villanyautóban, annak egészen elképesztő a háttámlába préselő élmény. Mivel a bődületes forgatónyomaték egyből a rendelkezésre áll, az autó pillanatnyi megtorpanás nélkül húz, bármilyen sebességnél, annak ellenére, hogy az össztömege 2,24 tonna. A kiváló hangolású futómű légrugós és adaptív lengéscsillapítású kivitelben is rendelhető, mindezt nyomatékvektor-szabályozás egészíti ki, amely az első és hátsó ívbelső kerekek egymástól független, szabályozott fékezése révén növeli a stabilitást. A végeredmény: megbízható kezelhetőség és imbolygásmentes kanyarodás még nagy sebességnél is. Az I-Pace ráadásul télen is segíti a vezetőt: a Low Traction Launch rendszer zökkenőmentes elindulást biztosít a csúszós felületeken, míg az All Surface Progress Control technológia a jeges, havas utakon is lehetővé teszi állandó sebesség tartását.

Feltöltődve

Fotó: Bácsi Róbert László

A 90 kWh kapacitású lítiumion-akkumulátortelep 470 km maximális hatótávolságot biztosít (a WLTP-ciklus szerint), amit a külső tényezők mellett a vezetési stílus is nagyban befolyásol. Az otthoni töltéshez a gyártó a fali töltőboxot ajánlja, 3-as típusú töltőkábellel – ebben az esetben az éjszaka során teljes töltöttségi szintet lehet elérni. Ha 2-es típusú töltőkábellel hagyományos hálózati konnektorhoz csatlakoztatjuk az autót, akkor egy éjszaka alatt az átlagos napi használatra 60 km) elegendő energiát vesz fel. Váltóáramú (AC) nyilvános töltőpontokon pedig egy óra alatt 270 km-re elegendő árammal tudjuk feltölteni az akkumulátort. Nyilván erre az elektromos modellre is igaz, hogy minél körültekintőbben közlekedünk vele, annál tovább jutunk, ám a töltési periódus egyszerűen tervezhető, ehhez sok segítséget is ad az autó, így nem kell hirtelen és váratlan leállásoktól tartanunk használat közben.

3 különleges extra

  • Tervezőapplikáció – A mobilunkon megszervezhetjük és az autó rendszerébe táplálhatjuk az útjainkat, továbbá előfűthetjük és –hűthetjük a kocsit.
  • Opcionális légrugózás – Gombnyomásra megemeli a karosszériát, és az így elért 230 mm-es hasmagassággal igazi terepjárós funkciót kap a 4x4-es hajtáslánc.
  • Első csomagtartó – Mivel a frontrészben nem kapott helyet belső égésű motor, ide befért egy kisebb csomagtartó is, amelyben tökéletesen elférnek a töltőberendezés kábelei.

Technikai adatok

Fotó: Bácsi Róbert László

  • HAJTÁSRENDSZER: 2 elektromos erőforrás
  • RENDSZERTELJESÍTMÉNY: 400 LE
  • MAXIMÁLIS FORGATÓNYOMATÉK: 696 Nm
  • VÉGSEBESSÉG: 200 km/h
  • GYORSULÁS (0-100 km/h): 4,8 mp
  • MÉRETEK (H/SZ/M): 4682/2011/1565 mm
  • CSOMAGTÉR: 656/1453 l
  • ALAPÁR: 67 500 euró (TVA nélkül)

Töltődj fel energiával! A MOL Románia immár 21 állomáson biztosít elektromos töltési lehetőséget. További információk: molplugee.ro

AMI MÉG ÉRDEKELHET