Ezzel a japán trükkel érdemes feldobni a gin-tonikot

Egy kis csavar az eredetileg ginből, tonikból és limeból álló koktélhoz.

gin tonic

Egyre többen kapnak rá arra a módira, ahogy Japánban szokás inni a gin-tonikot.


Akihiro Sakoh, a Japán Nippon Bartenders Association alelnöke még tisztán emlékszik arra a pillanatra, amikor a koktél-trükk szárnyra kapott. Elmondása szerint az 1990-es években – amikor még a híres Takao Mori bartenderrel dolgozott együtt – számtalanszor megesett, hogy az óvatlan turisták gin-tonikot kérve nem azt kapták, amire számítottak.

„A hozzánk látogató bartenderek megpróbálták kitalálni, mégis mi az az összetevő, amitől más íze van Mori gin-tonikjának. Mivel az ital nem volt annyira édes, mint amire számítani lehetett, szemöldöküket felvonva találgattak: talán sót rakott bele?” A vendégek messze jártak az igazságtól, ugyanis a Mori csupán szódavizet adott a klasszikus italhoz.

No és a vietnámi kávéról hallottál már? Kóstoltad már a bivalyerős vietnámi kávét? 3 összetevőből otthon is elkészítheted!

Tiltott volt a kinin

Giphyrefreshing sparkling water GIF by SodaStream USA

A szódavíz első hallásra bár furcsának hangozhat, ám az 1990-es évek Japánjában nemigen volt más választásuk az embereknek, ugyanis a kormány ekkoriban megtiltotta a tonik egyik lényegi összetevőjének, a kesernyés ízű kininnek a forgalmazását.

Ez az oka annak, hogy a tonik Japánban máig sokkal inkább hasonlít egy édeskés, buborékos vízre, mint a világ fogyasztói által jól ismert üdítőre – olvasható a Vince oldalán.

Azzal, hogy Mori szódavízzel készítette el a koktélt, kiemelte a gint, melynek így egy karakteresebb ízt tudott kölcsönözni – amihez természetesen nagyon jól illik a limelé enyhe savanyúsága.

A koktél történetéhez hozzátartozik, hogy a japán gin-tonik minden bizonnyal azért édeskésebb, mert egy időben Japánban „citrusválság” volt – az igazi lime használatát csak a legjobb hotelek tudták megengedni maguknak, így a bárok friss lime helyett általában palackozott, édeskésebb limelevet használtak.

Megszületett a Gin Sonic

A recept népszerűségét valószínűleg nagyrészt Seiji Oshiro felelős, aki jelenleg mintegy 30 bárnak a tulajdonosa. Oshiro első vendéglátóhelyét még 1990-ben nyitotta meg. A koktélt először 1997-ben tette fel a menüre, ezzel pedig akarva-akaratlanul megalkotta japán gin-tonic ma ismert nevét, a Gin Sonic-ot.

AMI MÉG ÉRDEKELHET