A világ legrégebbi szállodája már 1300 éve üzemel

A világ legrégebbi szállodája, a Japánban található Nisijama Onszen Keiunkan már 1300 éve fogadja vendégeit. A falak történelmet lélegeznek.

Japánban, az ország középső részén fekvő Jamanasi prefektúrában találhatjuk a világ legrégebb óta üzemelő hoteljét – derült ki a Matador Network cikkéből.

A Nisijama Onszen Keiunkan nevet viselő szállodai intézmény valójában nem egy egyszerű hotel, hanem egy úgynevezett rjokan. A kifejezést azokra a japán fogadókra aggasztják, melyek jellemzően meleg vizű források környékén épültek, és ahol a szobákat tatami borítja, a vendégek pedig futon ágyakon hajthatják álomra fejüket. A leginkább buddhista szerzetesek nyitottak ilyen fogadókat abból a célból, hogy legyen hol megszállniuk az utazóknak.

Instagram

A Nisijama Onszen Keiunkan 705-ben nyitotta meg kapuit és azóta is szünet nélkül üzemel

– ezzel pedig hivatalosan is övé a világ legrégibb szállodájának Guinness-rekordja.

A rjokan mindig is szeretett üdülőhelynek számított, népszerűsége azonban az említett cím 2011-es odaítélése óta ugrott az egekbe. Manapság sokak bakancslistáján szerepel ez a tétel: megszállni a világ legöregebb hoteljében.

Divathullám ide vagy oda, az 1300 éves szálloda kétségkívül megér egy látogatást, a környék ugyanis olyan varázslatos, akár Mijazaki Hajao rajzfilmkészítő fejéből pattant volna ki.

Instagram

A helyi termálfürdő (japán nevén onszen) az évszázadok alatt számos híres vendéget fogadott: a katonai vezetőktől egészen Naruhito jelenlegi japán császárig.

De nem kell félnünk, egyszerű földi halandóként is kivehetjük ugyanis a 37 szoba valamelyikét. A szálloda minden szegletéből árad a történelmi múlt, a személyzet tagjai is kimonót viselnek.

Azért persze a modern élet kényelmeiről sem kell lemondanunk, ingyenes WIFI is a rendelkezésünkre áll.

A japán kultúrában egyébként gyakran előfordul, hogy egy vállalkozást akár évszázadokon át ugyanaz a család üzemeltet. Jellemző, hogy a világ második legrégebbi szállodája is a felkelő nap országában működik.

AMI MÉG ÉRDEKELHET