Ugyanazt a vezetéknevet viselheti  egy ország minden lakosa a jövőben

Egy furcsa törvény miatt.

Metróban ülő és álló emberek Japánban

Fotó: Unsplash

Néhány évszázad múlva mindenki ugyanazt a vezetéknevet viselheti Japánban, állapította meg egy új kutatás.

Japánban 1800-as évek óta van érvényben egy, a családnevekre vonatkozó szabályozás: a polgári törvénykönyv értelmében a házastársak az 1800-as évek vége óta nem használhatnak külön vezetéknevet. Bár a törvény nem tér ki arra, hogy a férj vagy a feleség nevét kell használniuk, az esetek 95 százalékában a nő változtatja meg leánykori nevét, ír a világon egyedülálló szabályozásról a hamuesgyemant.hu.

Hirosi Josida, a Tohoku Egyetem közgazdász-professzorának új tanulmánya szerint ha ez így marad, akkor azt eredményezheti, hogy 2531-re minden japán állampolgár a Szató vezetéknevet fogja viselni.

Fotó: Unsplash

Josida ugyan elismerte, hogy előrejelzései feltételezéseken alapulnak, hozzátette, elméletének lényege nem a pontosság, hanem az volt, hogy számokkal szemléltesse, milyen hatással van a jelenlegi rendszer a japán társadalomra.

A Szató név már most vezeti a legnépszerűbb vezetéknevek listáját az országban:

egy 2023. márciusi felmérés szerint a teljes lakosság 1,5%-át hívják így. A második helyen a Szuzuki áll.

Ha a növekedési tendencia állandó marad, akkor Josida számításai szerint 2446-ban a japán társadalom mintegy fele, 2531-ben pedig már a teljes lakosság ezzel ugyanezt a családnevet fogja viselni.

Ha Japán a következő úti cél: 7 tipp, ha Tokióba utazol és nem akarsz sokkolódni

Hogy állítható meg mindez?

A probléma megoldása egyszerű: a japán kormánynak lehetővé kell tennie, hogy a házaspárok külön vezetéknevet válasszanak. Ha ez így történik, Josida szerint 500 év múlva mindössze a lakosság 7,96 százaléka fog a Szató vezetéknévvel rendelkezni.

Ez is érdekelhet: A luxusvonatok japán királya, ahova csak ünneplőben szállhatsz fel

A szigetországban egyre bővül azoknak a száma, akik azt szeretnék, hogy a törvényhozók módosítsák az idejét múlt törvényt.

A kormányzópárt azonban egyelőre nem enged, szerintük ugyanis a rendelkezés megváltoztatása aláásná a család egységét és zavart okozna a gyermekek körében.
AMI MÉG ÉRDEKELHET