Japonsko premieňa opustené železnice na atraktívne cyklotrasy

Japonsko si stanovilo ambiciózny cieľ – premeniť opustené železničné trate na špecializované cyklistické chodníky, aby tak oživilo ekonomiku vidieckych oblastí.

Foto: Discover Itoigawa

Japonská vláda uznala, že cyklistika je oblasť s vysokým rastovým potenciálom, čím môže do vidieckych regiónov prilákať nielen miestnych, ale aj zahraničných nadšencov tohto športu.

Zo starých železničných tratí moderné cyklotrasy

Celé Japonsko sa snaží vybudovať sieť týchto cyklotrás, ktoré už dnes pokrývajú oblasti od Hokkaidó po Nagasaki a Óitu na juhu ostrova Kjúšú. Transformácia regionálnych železníc, ktoré boli kedysi životne dôležité pre miestne komunity, prichádza v reakcii na zníženie počtu cestujúcich, urbanizáciu a popularitu vysokorýchlostných vlakov. Prírodné katastrofy ako silné dažde, tajfúny a zemetrasenia tiež prispeli k tomu, že niektoré trate zostali bez financií a boli úplne zrušené.

Foto: Visit Ibaraki

Jedným z príkladov úspešnej transformácie je projekt v prefektúre Nagasaki, kde 35-kilometrový úsek bývalej železnice Šimabara, nevyužívaný od roku 2008, zažíva renesanciu ako cyklistická trasa. Mesto Minamišimabara sa rozhodlo premeniť túto oblasť na chodník pre cyklistov a peších, pričom časť trasy bola otvorená už v roku 2022 a zvyšok by mal byť dostupný v priebehu roku 2024, spomína Kyodo News.

Prečo sú železnice ideálne pre cyklotrasy

Cykloturistika v Japonsku rýchlo naberá na popularite vďaka svojim zdravotným benefitom a relatívne nízkym nákladom.

www.youtube.com

Tsukuba Kasumigaura Ring Ring Road

Mierne svahy, ktoré boli pôvodne navrhnuté pre vlaky, sú ideálne pre cyklistické trasy. Staré stanice a ďalšie zariadenia pozdĺž tratí teraz slúžia ako ideálne miesta na oddych a regeneráciu.

Šesťročný program bude pokračovať 

Japonská vláda podporuje tieto iniciatívy od roku 2018, kedy schválila program na premenu železničných tratí na cyklotrasy. Tento krok otvoril dvere pre ďalšie investície do cykloturistiky, s výhľadom na prilákanie nielen domácich, ale aj európskych turistov, ktorí sú známi tým, že radi objavujú nové destinácie na bicykli. Tento trend nie je len o športe, ale aj o oživení miestnych ekonomík prostredníctvom cestovného ruchu, čo potvrdzujú aj rastúce čísla návštevníkov a plány na ďalšie rozširovanie siete týchto unikátnych trás.

Foto: Cycling Island Kyushu

Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:

Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.

AMI MÉG ÉRDEKELHET