Jarné čaro na Cypre

Cyprus je na jar skvelou destináciou, najmä ak hľadáte viac, než len leňošenie na pláži a ste otvorení aj ďalším zážitkom.

Foto: @cypriottravellers


Kým je selfie hotová, dá sa vydržať v mori

Foto: Sketchingsy / Visit Cyprus

Na ostrove bohyne Afrodity jar je už v plnom prúde, polia a stromy sa zelenajú a vo vzduchu je cítiť vôňu kvetov. Toto ročné obdobie rozhodne ukazuje Cyprus v celej svojej kráse. Ak plánujete dovolenku bez davu ľudí a máte radi pokoj a pohodu, tento nádherný ostrov dostupný priamymi letmi z Bratislavy, Viedne a Budapešti je výbornou voľbou. More je síce ešte dosť studené na dlhšie kúpanie (okolo 18-19 stupňov), no tí odvážnejší si ho určite na pár minút užijú, keď ich slniečko rýchlo zohreje.

Cyprus je spojený s krásou od staroveku

Foto: @gulora

Najväčšie letisko ostrova sa nachádza pri meste Larnaka, ktoré sa môže pochváliť jednou z najdlhších pláží na ostrove, takže je aj najväčším letoviskom na Cypre. V blízkosti letiska sa nachádza soľné jazero, kde na jar odpočívajú plameniaky. Na brehu soľného jazera nájdete mešitu Hala Sultan Tekke, ktorá je pútnickým miestom moslimov, pretože sa tu nachádza hrobka Umm Haram, pestúnky proroka Mohameda. Blízko jazera je aj úchvatný akvadukt Kamares, ktorý je zvláštny aj tým, že jeho oblúky nie sú rovnako veľké.

Kultúrnym centrom Cypru je mesto Pafos na juhozápadnom pobreží. V Archeologickom parku, ktorý je súčasťou svetového dedičstva UNESCO, môžete obdivovať pozostatky starovekých víl a mozaík. Neďaleko od mesta sa nachádzajú skaly Afrodity, jedna z najznámejších prírodných atrakcií Cypru. Podľa legendy sa práve tu vynorila z mora Afrodita, starogrécka bohyňa krásy a lásky.

Romantické zážitky v krásnom prírodnom prostredí

Foto: @raphael_michaelides

Najvyššia hora na Cypre je Olympos (1952 m.n.m.), ktorá tvorí nezvyčajný kontrast so slnečnou plážou – je to jediné miesto na Cypre, ktoré je vhodné na lyžovanie a vrchol ešte aj v marci je pokrytý snehom. Cestou hore sa oplatí navštíviť kláštor Kykkos. Nachádza sa vo výške 1300 metrov, a podľa mnohých ide o najkrajší kláštor na Cypre, ktorý je sprístupnený verejnosti.

Polostrov Akamas je jedným z posledných pobrežných regiónov na ostrove, ktorý zostal nedotknutý a je vyhlásený za národný park. Po prehliadke polostrova si môžete oddýchnuť a ponoriť do krištáľovo čistej vody legendárnej Modrej lagúny.

Foto: Visit Cyprus

Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:

Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.

AMI MÉG ÉRDEKELHET