Jarná rovnodennosť a aké zvyky sa s ňou spájajú

Prichádza jar. Obdobie, kedy príroda ožíva, šteboce, kvitne, bzučí a zelená sa, prinášajúc akýsi súlad a nový začiatok. S príchodom jari sa spája aj jav známy ako jarná rovnodennosť.

Foto: Unsplash / Efe Yağız Soysal


Keď deň a noc sú rovnako dlhé

Jarná rovnodennosť je moment, keď slnečné lúče dopadajú kolmo na rovník, čo spôsobuje, že dĺžka dňa a noci je takmer rovnaká. Tento jav sa obvykle vyskytuje okolo 20. marca na severnej pologuli, čo znamená, že deň a noc sú rovnako dlhé. Tento dátum symbolizuje prechod zo zimy do jari a označuje začiatok dlhších slnečných dní a teplejších mesiacov.

Foto: Unsplash / kiwihug

Ilustračná foto

Pre mnohých je jarná rovnodennosť viac, než len astronomický jav. Je to čas na oslavu znovuzrodenia a znak nádeje. Počas stáročí ľudia rôznych kultúr oslavovali tento deň rôznymi rituálmi a tradíciami. Od dávnych slávností spojených so slnkom a zemou až po moderné festivaly plné farieb a radosti - jarná rovnodennosť prebúdza v ľuďoch chuť do života.

Prečítajte si aj: Jarné čaro na Cypre

Jarná rovnodennosť má aj hlbší význam v mnohých náboženských a spirituálnych tradíciách. V mnohých kultúrach je to čas pre nové začiatky, očistenie a obnovu. Ľudia využívajú tento čas na rituály spojené so zasvätením, obnovou energie, očistou tela a nastavením si nových cieľov a životných hodnôt.

Tipy na jarný výlet: 4 miesta, ktoré by ste mali navštíviť, ak sa chystáte opustiť byt

Zvyky a rituály na Slovensku

Foto: slovakia.travel

Pálenie Moreny

Známym ľudovým zvykom priamo súvisiacim s príchodom jari je vynášanie Moreny. Slamená panna - čarodejnica, navlečená do starých handier, je najprv zapálená a potom sprievodom hodená do vody. Oheň, ničiaci živel, ktorý však zároveň dodáva novú silu, spáli všetko zlé: smrť, hlad, choroby a všetky strasti spojené s neprívetivým zimným obdobím. Zapálená symbolická postava je hodená najlepšie do tečúceho prúdu, potoka či rieky, aby odniesol staré zlo.

Prostredie sa očistí a je pripravené pre novú pozitívnu energiu. Ďalšia časť sprievodu prináša za Morenou mladú zelenú vetvičku ako symbol novej sily, radosti a všetkého dobrého.

Cyklus života

Okrem toho, že jarná rovnodennosť symbolizuje začiatok nového cyklu prírody, má aj vplyv na životné prostredie a biodiverzitu. Pre mnohé rastliny a živočíchy je to signál, že je čas prebudiť sa zo zimného spánku a začať nový cyklus. S príchodom teplých a dlhších dní sa príroda prebúdza do života, čím sa zobúdza aj chuť cestovať opäť po Slovensku, či okolitých krajinách.

Tento deň nám tiež pripomína dôležitosť rovnováhy a harmónie v prírode. Je to čas, keď svetlo a tma, teploty a atmosférické podmienky sa stretávajú v rovnováhe, čo symbolizuje cyklický charakter prírody a neustálu, no opakujúcu sa zmenu.

Zaujímavosť: Huňatý posol jari vykvitol tento rok skôr

Foto: Unsplash / Greg Becker

Ilustračné foto

Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:

Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.

AMI MÉG ÉRDEKELHET