Oddnes platí jarná uzávera v TANAP-e

Od 16. apríla do 1. júna 2024 platí v TANAP-e novinka, ktorá dáva priestor zvieratám a rastlinám na jarnú regeneráciu.

TANAP
Foto: Ján Kuska

S prichádzajúcou jarou prichádza v Tatranskom národnom parku čas na regeneráciu prírody. K zimnej uzávere chodníkov sa tento rok po prvý krát pridala jarná uzávera vzťahujúca sa aj na tieto športy. Je čas rastu, kvitnutia a vyvádzania mláďat – a to predsa nechceme narušovať.

Definitívna bodka za zimnou sezónou v Tatrách

Do polovice apríla bolo možné v určených lokalitách Vysokých Tatier vykonávať horolezectvo, skialpinizmus a zimnú turistiku. Podľa nového návštevného poriadku Tatranského národného parku (TANAP-u), ktorý nadobudol platnosť v decembri minulého roku, však tieto aktivity bolo možné vykonávať do 15. apríla.

Dôležitosť jarného obdobia pokoja

Od 16. apríla začína v TANAP-e jarná uzávera, ktorá potrvá až do konca mája. Toto obdobie je kľúčové pre ochranu miestnej fauny, ktorá sa v tomto čase roka rozmnožuje. Plaché svište, orly skalné, a mláďatá kamzíkov potrebujú pokoj, aby sa mohli nerušene starať o svoje potomstvo.

Vplyv človeka na divokú faunu

Návštevy v období párenia a starostlivosti o mláďatá môžu viesť k narušeniu prirodzeného správania zvierat a dokonca k úhynu mláďat. Preto je rešpektovanie obdobia pokoja nielen zákonnou povinnosťou, ale aj prejavom ohľaduplnosti voči našej prírode.

Alternatívy pre turistov a horolezcov

Aj keď sú vysokohorské aktivity obmedzené, Tatry a okolitá príroda ponúkajú množstvo iných možností, ako stráviť čas aktívne a zároveň ohľaduplne. Od júnového otvorenia môžete opäť navštíviť tieto oblasti, ale do tej doby existuje mnoho nižšie položených turistických trás, ktoré sú prístupné a ponúkajú krásne zážitky. A od 15. júna 2024 končí aj zimná uzávera turistických chodníkov a odvtedy sa už môžeme v našich veľhorách vydať naplno si vychutnávať horské túry.

Pre zhrnutie:

  • Zimná uzávera v TANAP-e: 1. 11. 2023 – 15. 6. 2024
  • Jarná uzávera v TANAP-e: 16.4. 2024 – 1. 6. 2024

Na ktoré chodníky sa uzávera nevzťahuje

Na horské chaty a hotely sa aj naďalej uzávery nevzťahujú. Aj počas nich sa tak po vyznačených chodníkoch môžete v Západných a Vysokých Tatrách vydať na:

  • Brnčalku – Chatu pri Zelenom plese
  • Chatu Červenec pod Náružím (otvorená počas víkendov)
  • Chatu Plesnivec (otvorená počas víkendov)
  • Horský hotel Popradské pleso a Majláthovu chatu
  • Téryho chatu
  • Zamkovského chatu
  • Zbojnícku chatu
  • Žiarsku chatu

Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:

Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.

AMI MÉG ÉRDEKELHET