Jaskynný systém Baradla – Domica

Jaskynný systém Baradla - Domica je skutočným zázrakom prírody.

Foto: Shutterstock

So svojou bohatou históriou a úžasnými prírodnými útvarmi ponúka nezabudnuteľný zážitok pre tých, ktorí hľadajú dobrodružstvo.

Cezhraničná jaskyňa

Jaskynný systém Baradla - Domica sa nachádza na území dvoch štátov, Slovenska a Maďarska. S dĺžkou vyše 25,5 km patrí medzi najdlhšie preskúmané jaskynné systémy na svete a uchvacuje ľudí už po stáročia. Prvá písomná zmienka o jaskyni pochádza z roku 1549, no stopy po osídlení z neolitu naznačujú, že bola známa a využívaná už od praveku.

Keď sa vydáte do hlbín jaskynného systému, privíta vás fascinujúce podzemné múzeum s úchvatnou ukážkou kvapľov. Tieto zdobené kvaple v rôznych farbách a tvaroch vytvárajú očarujúci podzemný svet. Jedným z atrakcií jaskynného systému je najväčší známy stalagmit (stojaci kvapeľ) na svete, vysoký impozantných 37,2 metra.

Domica – Rozprávkový svet pod zemou

Domica je najznámejšia a najdlhšia jaskyňa (5,4 km) v Národnom parku Slovenský kras. Jej siene a dómy (Majkov dóm, Gotický dóm, Klenotnica) sa pýšia s mimoriadne krásnymi kvapľovými útvarmi. Pagodovité stalagmity a kaskádové jazierka (Rímske kúpele, Plitvické jazerá) vytvárajú rozprávkovú atmosféru, ktorú ešte umocňuje člnkovanie po podzemnej rieke Styx. Pri vchode do jaskyne je expozícia archeologických nálezov a modelov jaskýň.

Baradla – Skamenená história

Jaskyňa Baradla je bohato zdobená rôznymi druhmi kvapľov, predovšetkým stalaktitmi (kvapeľ rastúci od stropu jaskyne). Je to najdlhšia a najúchvatnejšia jaskyňa v Maďarsku. Počas túry môžete spoznať podzemný svet, ktorý praľudia pre seba objavili pred niekoľkými tisíckami rokov. Kvaple a skaly sčernené od sadzí uchovávajú spomienky na predkov. Chodník vedie medzi visiacimi stalaktitmi a stĺpmi, ktoré podnecovali fantáziu jaskyniarov a návštevníkov: Svokrin jazyk, Mikuláš, Tiger, Sieň stĺpov. V aggtelekskej vetve jaskyne sa nachádza Koncertná sieň, ktorá sa využíva na hudobné podujatia.

Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:

Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.

AMI MÉG ÉRDEKELHET