Rady, ako jazdiť v zúžených pruhoch na diaľniciach

Aby vám úzke miesta nevyvolávali úzkosť.

Jazda v zúženom jazdnom pruhu
Foto: Národná diaľničná spoločnosť

Kým bežné jazdné pruhy sú na diaľniciach koncipované veľkoryso, v častiach, kde prebiehajú stavebné práce, je to často v zúžených pruhoch koleso na koleso a vy s privretými očami sledujete, či vám susedné auto predsa len ten späťák neodstrelí. Aké sú teda rady na takúto jazdu, ktorú nemá rád žiadnu vodič?

Krátkodobé utrpenie pre dlhodobý zisk

Počas posledného víkendu bol nad D1-kou pri Bratislave zbúraný most, ktorý spájal obec Čierna Voda s Ivankou pri Dunaji. Diaľničiarom sa tak rozviazali ruky na stavbu náhradných vetiev, kde presmerujú dopravu počas dvíhania, modernizácie a rozširovania diaľnice D1 tesne pred vstupom do Bratislavy. Celkový cieľ je napojiť ju na diaľnicu D4, ktorá je obchvatom mesta, čím by sa mu malo uľaviť od tranzitnej dopravy. S tým však súvisia aj dopravné obmedzenia – rýchlosť spomalená na 80-ku, ale tiež jazdy v užších jazdných pruhoch.

Nervy drásajúca jazda

Tesná jazda s vozidlami v rovnakom smere dokáže zrýchliť tep aj skúsenému vodičovi. Keď sa okolo vás rúti kamión, či rýchlejšie auto, vaše prsty sa často zapustia do volantu a biele hánky naznačujú level stresu, ako málokedy. Dočasné dopravné značenie nepustí, no len malá chyba dokáže v stiesnenom priestore narobiť obrovskú škodu aj v rýchlosti 80 km/h. Tu je niekoľko rád, ako si s tým poradiť.

Rady pre jazdu v úzkych jazdných pruhoch

Foto: Národná diaľničná spoločnosť

1. Sledujte jazdu aj v spätných zrkadlách. Je dôležité vedieť, čo sa deje všade okolo vás.

2. Dopravné značenie vás vždy včas upozorní – ktorý pruh je na ako široké vozidlá (širšie ako kamióny zvyčajne vpravo), rýchlosť a iné obmedzenia. Sú na oboch stranách cesty a tak ich nemôžete minúť – stačí sa ich držať.

3. Pri znížení rýchlosti spomaľujte postupne, nie dupnutím na brzdu na poslednú chvíľu. Nielenže zabránite kolíziám, ale aj prípadnému tvoreniu dopravných zápch.

4. Aj tu platí, že ak nie ste komfortní, jazdite vždy v pravom jazdnom pruhu. Ľavý nechajte rýchlejším dobrodruhom a každopádne voľný pre prípadné vozidlá záchranárov.

5. Stiesnenosť spôsobuje nechcený reflex vybočovania. Nenechajte to na seba vplývať a pevne sa držte medzi vyznačenými čiarami. V zúžených jazdných pruhoch preto platí plné sústredenie na cestu a rozhodne sa stráňte aj akejkoľvek obsluhy rádia, navigácie, či infotainmentu.

6. Ak sa mení počet jazdných pruhov, nezabudnite na princíp zipsovania – vždy má ísť po jednom aute z každého pruhu. Nezaraďujte sa príliš skoro, čím sa zbytočne predlžuje kolóna – no zároveň púšťajte autá striedavo.

7. V úseku s užšími pruhmi nie je priestor na odstavenie vozidla. Ak si nie ste istí, či by sa auto mohlo pokaziť či zastaviť, alebo mu nebodaj dôjsť palivo, radšej ho odstavte skôr a vždy včas natankujte.

8. Nezačnite naháňačky za stratenými sekundami hneď po skončení zúžených jazdných pruhov. Tak ako ste plynule spomalili aj zrýchlite – a vyhnete sa tak možným kolíziám. Po zúžených úsekoch totiž pozornosť vodičov poľaví a práve tam je riziko ďalšej zrážky.

Foto: Národná diaľničná spoločnosť

Vždy majte na pamäti, že akékoľvek naháňanie či stres vám nezíska viac než doslova pár sekúnd. Tie rozhodne za ten risk nestoja. Cieľom je, aby sme všetci večer prišli v zdraví späť k tým, ktorých máme radi. Ďakujeme, že šoférujete bezpečne a pokojne.

Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:

Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.

AMI MÉG ÉRDEKELHET