Osem tipov na jar za volantom bez problémov

S príchodom marca a odchodom zimy si väčšina motoristov povie, že to najhoršie máme za sebou. Zľadovatené cesty, odpratávanie snehu, vymrznuté autá – to všetko odložíme na deväť mesiacov do spomienok. Netreba však zaspať na vavrínoch. Aj jarné cesty dokážu spôsobiť vrásky. Nie však, ak budete pripravení.

Foto: Pixabay

Každé obdobie roku so sebou prináša svoje radosti aj starosti na cestách. Počas jari je po dlhej sivej zime veselšie, aj keď sa vydáte na cesty. Napriek zobúdzajúcej sa prírode a pekným výhľadom však odporúčame, aby ste oči nespustili z cesty.

Pozor na výtlky

Foto: 123rf

Po zime ukáže stav našich ciest svoju najžalostnejšiu tvár. Kým ich stihnú cestári zaplátať, môžete si výtlkom spôsobiť ohnutý disk kolesa, defekt, narušiť stabilitu riadenia, poškodiť tlmiče či výfuk a inú časť podvozka. Ak sa tomu chcete vyhnúť, je zlatým pravidlom nechať si od vodiča pred vami odstup. V zime to bolo pre brzdnú dráhu a na jar sa vám s väčšou medzerou medzi vozidlami uvoľní aj priestor na vozovke, a teda aj čas zareagovať na prípadný výtlk. Získaný čas využijete na to, aby ste ho mohli obísť či spomaliť natoľko, aby vášmu autu neuškodil. V každom prípade nestrhávajte volant. Auto za vami vás práve môže chcieť predbehnúť, z vedľajšej ulice môže odbočiť dieťa, ktoré si užíva prvé jarné bicyklovanie. Nástrah je mnoho, a preto plynulá jazda je najbezpečnejšou pre všetkých. Ešte jeden bonus z väčšieho odstupu: skalky z posypu, nahromadené pri krajnici, vám z väčšej vzdialenosti nedoletia až na predné sklo.

Príroda sa zobúdza a s ňou aj zver

Foto: Getty Images Hungary

Po zime sa ukážu nielen výmole, ale tiež zver, ktorá doteraz spala zimným spánkom či sa utiahla hlbšie do lesov a kopcov. Mnoho zveri privádza na svet mláďatá, putujú za čerstvou pašou či prirodzene migrujú. Ako ľudia sme spleťou asfaltu popretínali ich prirodzené cestičky, a tak budú naše cesty stále križovať ich cesty. Preto majte oči na stopkách najmä za úsvitu a súmraku, keď je zver najaktívnejšia. S presunom počítajte najmä na miestach, kde cesta delí priestor medzi lesom a vodou – keďže sa k nej zvieratá chodia pravidelne napiť.

Riziko šmyku so zimou neodchádza

Foto: Getty Images Hungary

Skorá jar prináša teplé dni a studené noci. Sneh sa roztopí počas dňa na ceste, no so zapadajúcim slnkom sa zmení na tuhý ľad. Ani počas teplejších dní sa nemusíte vyhnúť šmyku. Pozor si dávajte najmä vtedy, keď začne pršať. Cesty sú najklzkejšie. Po zime na nich zostáva veľa prachu a zostatkov z posypu. Zmiešaním s drobnými kúsočkami pneumatík a oleja z áut sa na vozovke vytvorí klzká kaša, po ktorej sa jazdí ako po ľade. Preto so spustením stieračov pomyslite na to, že teraz musíte jazdiť tak opatrne ako behom zimných mesiacov.

Voda na ceste

Foto: Getty Images Hungary

Voda je element, ktorý sa na jarných cestách vyskytuje aj bez dažďa. Náhle oteplenie a topenie snehu môže zaplaviť vozovku či vytvoriť hlboké kaluže. Najmä v horských oblastiach zostávajú pri krajniciach tvrdé múry utlačeného odhrnutého snehu, ktoré zabraňujú odtekaniu vody z vozovky. Voda sa tak hromadí na ceste a vaše riziko vodného šmyku rapídne stúpa. Vodný šmyk alebo akvaplaning nastáva v prípade, že dezén pneumatiky nedokáže odvádzať množstvo vody pod ňou. Pneumatika začína vodu tlačiť pred sebou, až stráca kontakt s asfaltom a auto sa stáva nekontrolovateľným. Môžete to ovplyvniť dostatočnou hĺbkou dezénu a tiež rýchlosťou svojej jazdy. Ak cítite, že sa auto do dostáva do akvaplaningu, nebrzdite a netočte volantom, čím ho len roztočíte. Spustite nohu z plynu, zošliapnite spojku a snažte sa držať smer jazdy. Prirodzeným spomalením pneumatika zas získa styk s vozovkou.

Tlak v pneumatikách

Foto: Getty Images Hungary

Po zime môžu byť pneumatiky vplyvom chladu podhustené. To zvyšuje ich opotrebovanie a aj kvalitu priľnavosti. Okrem toho nesprávny tlak v pneumatikách znižuje ich funkčné vlastnosti ako napríklad odvádzanie vody. Preto sa s vyššími teplotami zastavte na niektorej z čerpacích staníc a skontrolujte v nich tlak.

Stierače bez rozmazaného videnia

Foto: 123rf

Po zime si tiež skontrolujte stierače. Ich časté zimné primŕzanie môže byť dôvodom opotrebenia. Ak aj napriek stieraniu budete mať rozmazané videnie cez čelné sklo, je to znamenie, že stierače už neplnia svoju funkciu a je čas ich vymeniť.

Nenechajte sa oslniť

Foto: Getty Images Hungary

Jarné slnko je každým vítané, no za volantom nemusí byť príjemným spoločníkom. Slnko počas jarných dní nestúpa tak vysoko nad obzor ako v lete. Mokré cesty, ako aj snehové pláne na poliach a lúkach pri cestách odrážajú slnečné lúče a môžu vás dočasne oslepiť. Preto je dobré mať v aute poruke slnečné okuliare.

Buďte ohľaduplní k cyklistom

Foto: Pexels

Na záver sme si nechali jednu malú výzvu k ohľaduplnosti a tolerancii na cestách. Na jar sa tešili aj mnohí cyklisti a motocyklisti, s ktorými sa delíme o cesty. Hoci sa ich neraz objaví toľko ako v lete, cesty mnohokrát ešte nie sú očistené od zvyškov posypového materiálu, ktorý sa naakumuloval pri krajnici. Cyklisti a motocyklisti preto zjari jazdia viac v strede cesty, než by sa možno šoférom páčilo. Vžite sa do ich kože a skôr než vydobýjať si svoje postavenie na ceste veľkosťou spomaľte, predbehnite ich, keď na to je dostatok priestoru. Ten vytvorte aj medzi vami a milovníkmi dvojkolesovej mobility. Nabudúce, keď pôjdete na cyklovýlet, takéto gesto iných vodičov určite sami oceníte.

AMI MÉG ÉRDEKELHET