Najväčšie miznúce jazero v Európe: Cerknica

Jazero Cerknica je najväčšie strácajúce sa jazero v Európe. V zime sa zväčšuje na takmer 40 kilometrov štvorcových zamrznutej plochy. No na pár letných dní sa akoby mávnutím čarovného prútika úplne stratí a zanechá krajinu, ktorá sa skôr podobá na povrch Mesiaca.

Foto: Shutterstock


Polovica všetkých európskych druhov vtákov na jednom mieste

Foto: Notranjski regijski park

Jazero leží na polceste medzi Ľubľanou a chorvátskou Rijekou pri meste Postojna. Je výnimočné v mnohých ohľadoch. Voda sa tu drží až deväť mesiacov v roku a počas tohto obdobia je jazero plné vtákov a voľne žijúcich živočíchov. Viac ako 50 % všetkých európskych druhov vtákov možno nájsť niekde v okolí jazera.

Zo zimnej rozprávky k zelenému raju a mesačnej, jaskynnej krajine

Foto: Notranjski regijski park

Keď voda zamrzne, jazero sa zmení na rozprávkové klzisko. Keď voda v lete zmizne, z jazera sa stáva svieži zelený raj, pokrytý množstvom rastlinného života, divokých kvetov a motýľov lietajúcich okolo. V lete tu môžete nájsť obrovské prepadové diery a zaprášené krátery, ktoré sú jediný dôkaz, že sa tu voda kedysi nachádzala a následne bola nemilosrdne vsiaknutá späť pod zem, do labyrintu podzemných jaskýň a riek v slovinskom krase.

Práve toto láka mnohých turistov do týchto končín. Jaskynný svet ponúka prekrásne scenérie a celkovo vám doplní návštevu jazera. Jaskyne ako Postojna, Križna jama a Pivka jama tak určite stoja za návštevu.

Keď ryby nestíhajú plávať

Foto: Notranjski regijski park

Jazero je domovom aj niekoľkých unikátnych druhov flóry a fauny. Vyskytuje sa tu druh ryby s názvom „cerknická šťuka“, ktorá sa pri miznutí jazera skryje pod zem. Takto môže žiť v podzemí jaskynného krasového podložia jazera až jeden rok.

Zaujímavosť pre nadšencov rybolovu: Keď sa jazero rozhodne vyprázdniť, často sa na miestach vypustí tak rýchlo, že miestni rybári sú v pohotovosti, aby zachránili ryby v blízkosti výleviek skôr, než navždy zmiznú. Prevezú ich do oveľa menšieho jazera, ktoré nikdy nezmizne, s názvom Receto. Tam môžete získať povolenie na rybolov.

Bývanie na ostrove, ktorý sa stáva kopcom

www.youtube.com

The magical lake. Lake Cerknica, Slovenia.

Jazero Cerknica obývajú okrem živočíchov aj ľudia. Nachádza sa tu jeden z mála slovinských ostrovov. Malá dedinka s názvom Otok v slovinčine znamená „ostrov“, no v skutočnosti by ste toto miesto mohli opísať aj ako miznúci ostrov. Pretože keď sa jazero naplní, je tu ostrov, a keď je jazero prázdne, stáva sa z neho kopec.

Keď v lete zostane v jazere trochu vody, je tu pre návštevníkov pláž, kde sa môžu kúpať. Ak je naopak leto daždivé, časti jazera sa môžu dočasne naplniť a vytvoriť tak malé jazierka, v ktorých nájdete kopu zábavy.

AMI MÉG ÉRDEKELHET