6 tradičných jedál, ktoré jedia Inuiti

Dôležité pokrmy zo studeného ostrovného sveta.

Foto: Shutterstock

Pripraviť najtradičnejšie grónske jedlá je žiaľ čím ďalej tým ťažšie: starodávna gastronómia polárneho sveta tundier, skalistého pobrežia a zriedkavých rastlín je dnes ohrozená vplyvom otepľujúcich sa vôd, roztápajúcich sa ľadovcov a nadmernému lovu rýb. V Grónsku tvoria 88% obyvateľstva Inuiti. Ich tradičné potraviny sa vplyvom dánskych receptov dostávajú do úzadia. Hádam ešte nikdy nebolo také dôležité, aby sme sa s nimi zoznámili, pretože medzi nimi nájdeme aj zvláštnosti. Teraz vám na základe rebríčka zostaveného Lindblad Expeditions ukážeme, čo vlastne Inuiti jedia.

SUAASAT

Suassat je najdôležitejšie jedlo tradičnej grónskej kuchyne. Je to vlastne perkelt uvarený zo zemiakov, cibule, ryže alebo jačmeňa a s trochou mäsa, ktoré môže byť často aj tulenie. Už len pár jedál je takých, ktoré vám umožnia vychutnať ostrovnú esenciu ako je práve horúca miska suassatu, ktorý je korenený soľou a čiernym korením. Je pripravený zo základných ingrediencií, ktoré sa dajú nájsť na mrazivom vidieku.

MATTAK

Je to jeden z najzvláštnejších snackov v Grónsku a je veľmi obľúbený u miestnych obyvateľov. Ide o kožu veľrýb a vrstvu tuku, ktorá sa nachádza pod ňou. Mattak jedia najčastejšie surový, posypaný nahrubo zomletou soľou a pripravujú ho najčasteješie z narvala. Jeho konzumácia sa dá prirovnať k tomu, keď sa v našich končinách ochutnáva víno – toto jedlo majú radi kvôli textúre a vôni, mnohí ho ani neprehltnú, len ochutnajú.

PIŽMOŃ SEVERSKÝ

Foto: Shutterstock

Pre tieto zvieratá, ktoré žijú v grónskych tundrách, sú typickými znakmi robustná hlava, zahnuté rohy a brčkavá srsť. A samozrejme impozantná je aj ich veľkosť - dĺžka 2 metre a hmotnosť 450 kilogramov. Na ostrove tieto zvieratá nie sú momentálne ohrozené a je legálne na ne poľovať. Na mäse pižmoňov majú domáci najradšej, že obsahuje oveľa menej tuku ako bravčové mäso a napriek tomu je šťavnatejšie akoby maslové. Podávajú ho vo forme steaku, mierne prepečené.

SNEHUĽA OBYĆAJNÁ

Foto: Shutterstock

Tento menší vták patrí k pôvodným druhom v oblasti severného pólu. V Grónsku sa každú zimu preperuje, z letnej hnedej zmení farbu peria na snehobielu, odtiaľ je aj jeho meno. Jeho mäso je podobné bažantovi, jemné, chudé s chuťou diviny. V minulosti sa jedlo buď surové alebo uvarené a takisto hneď spracovali aj jeho vnútornosti. Dnes ho častejšie podávajú dobre upečeného s chrumkavými zemiakmi.

IKRY HRANÁČA

V ľadových vodách Grónska nájdete túto morskú rybu, ktorú spoznáte podľa atypického tela. Jej chutné mäso konzumujú väčšinou údené alebo pripravené na pare, ale pre miestnych gurmánov sú dôležitejšie ikry, ktoré sú zamatové a chutné a majú chuť podobnú ako slaný kaviár.

DIVO RASTÚCE BOBUĽOVÉ LESNÉ OVOCIE

Grónske kruté zimy prežijú len veľmi odolné rastliny a preto na trhu nenájdete veľký výber ako v krajinách, ktoré ležia v miernom pásme. V Grónsku ale nájdete rôzne divo rastúce lesné ovocie – ako napríklad šucha čierna, z ktorej plodov pripravujú lekvár. Takisto je rozšírená alpská červená drevina - krušina, ktorej plody podávajú k rybám. Nájdete tu aj ostružiny a brusnice. Toto lesné ovocie tvorí organickú súčasť jedálneho lístka Inuitov a nájdete ho v mnohých formách v miestnej kuchyni.

Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:

Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.

AMI MÉG ÉRDEKELHET