Železná zásoba jedla v aute na cesty

S vozením zásoby jedla v aute je to ako s poistením. Málokedy ho použijete, no keď na to dôjde, ste radi, že ho máte. Prinášame vám tipy na jedlo, ktoré vám v aute vydrží dlho a bez ohľadu na počasie.

Foto: Shutterstock

Náhly hlad na cestách najlepšie zaženie hot dog či iné dobroty z Fresh Cornerov na servisných staniciach Slovnaft. Avšak niekedy ste v oblasti bez čerpacích staníc, bez možnosti zháňania jedla, v dopravnej zápche, či keď sadáte do auta unavení po túre a potrebujete nutne doplniť kalórie. Na to je dobré sa vyzbrojiť jedlom, ktoré odolá mrazom i teplu, nezaberie veľa miesta a vydrží dlhé skladovanie.

Aké jedlá je dobré voziť v aute

Foto: Pixabay

Keď pomyslíme na to, ako v našich zemepisných šírkach dokáže byť v aute zima či naopak aké je rozpálené v horúcom lete, prirodzene v aute nechcete skladovať napríklad čokoládu. Podobne je to aj s vodou, ktorá je v lete nepríjemne teplá a v zime zas ľadová až zubná sklovina praská. Preto si vodu vždy radšej zoberte z domu či zo slovnaftky a medzi jedlom si vyberte niektorú z týchto možností:

  • Sušené ovocie – je výživné, trvanlivé, chutné a rozmanité. Patria sem napríklad sušené marhule, brusnice, banány, ale i rôzne pestré zmesi.
  • Oriešky a semiačka – tieto na bielkoviny a minerály bohaté plody nám v strave všeobecne chýbajú a konzumáciou vlašských, pekanových, či para orechov alebo kešu, arašidov, tekvicových či slnečnicových semiačok urobíte dobre svojmu zdraviu a výborne sa kombinujú so sušeným ovocím – napríklad vlašské orechy s hrozienkami.
  • Tyčinky – môžu to byť tie „klasické“ aké poznáme z detstva, no i proteínové, medovo-orechové či müsli tyčinky – dajte si však pozor, aby neboli s čokoládovou či jogurtovou polevou, ktorá sa v lete rada topí a lepí na prsty.
  • Sušienky – suché slané, ale aj sladké balené sušienky si môžete taktiež dopriať podľa chuťových preferencií. Aj tie slané dostanete v rôznych príchutiach ako napríklad slaninové a v sladkých máte široký výber od ovsených cez kokosové až po škoricové a kakaové. Opäť pozor na tie s náplňou – v zime nie sú problémom, ale v lete si pri ich jedení precvičíte svoj expresívny slovník.

Ďalšie tipy na skladovanie jedla v aute

Foto: unsplash

Jedlo by malo byť dostupné, no nie vystavené priamemu slnku – a tak mu vo vozidle nájdite vhodnú priehradku. Je dobré mať len také veľké balenia, aké dokážete zjesť na jedno otvorenie – keďže sa obsah otvorených balíčkov môže pokaziť či jeho chuť zmeniť tak, že ho nebudete mať guráž dojesť inokedy. No a hoci odporúčané potraviny nepodliehajú rýchlej skaze, je dobré ich rotovať so zásobami doma, ktoré sa míňajú rýchlejšie a raz za čas ich preto v aute „prerotovať“.

AMI MÉG ÉRDEKELHET