Sicília na jeseň

Na najväčšom ostrove Stredozemného mora zanechalo za posledné stáročia mnoho národov svoje stopy, ktoré možno vidieť ešte aj dnes – a nie hocijaké! A ak by niekomu ani toto bohaté kultúrne dedičstvo nestačilo, čakajú ho najkrajšie pláže a najväčšia aktívna európska sopka Etna.

Foto: Shutterstock

Sicília má asi 5 miliónov obyvateľov, z ktorých väčšina hovorí sicílskym jazykom, ktorého predchodcom – podobne ako v prípade taliančiny a ostatných novolatinských jazykov – bola latinčina. Od roku 1861 je súčasťou Talianska, má však osobitné autonómne postavenie. Brehy trojuholníkového ostrova obmývajú tri moria – Tyrhénske, Iónske a Stredozemné – a jeho subtropické podnebie z neho robí obľúbenú destináciu takmer po celý rok. Leto je horúce a suché, takmer vôbec neprší a more sa ohrieva na viac ako 25 °C. Sicília sa nazýva aj ostrovom slnka, tu sa dá opáliť aj v októbri. Vzhľadom na prírodné danosti ostrova si tu každý môže užiť vysnívanú dovolenku. Môžete ísť na pláž, opaľovať sa, ponoriť sa do fantastických chutí sicílskej kuchyne, objavovať starobylé mestá alebo sa dokonca zúčastniť na prehliadke sopky.

Palermo

Foto: unsplash

Hlavné mesto Sicílie sa môže pochváliť úžasne bohatou minulosťou. Medzi hlavné atrakcie patrí Katedrála, Opera, Palazzo Reale, Porta Nuova, Piazza Pretoria a Teatro Massimo. Počas prechádzky ulicami Palerma je zvláštnym zážitkom odpočívať v jednej z mnohých krásnych kaviarní alebo sledovať vždy rušný sicílsky život pri popíjaní poháru červeného vína. Goethe vo svojom diele Cesta po Taliansku (Italienische Reise) označil Monte Pellegrino za najkrajší výbežok sveta, z ktorého je nádherný výhľad na Palermský záliv a mesto, no obľúbeným miestom nemeckého básnika bola aj miestna botanická záhrada, ktorá určite stojí za návštevu.

Taormina

Foto: Pixabay

Hovorí sa, že ak ste neboli v Taormine, nevideli ste Sicíliu. Podľa francúzskeho spisovateľa Guya de Maupassanta je toto mesto „maľbou, na ktorej nájdeme všetko, čo bolo vytvorené na Zemi, aby zvádzalo oko, ducha a predstavivosť“. Jedna vec je istá: Taormina je najkrajšie a najrušnejšie mesto na Sicílii. Jeho najznámejšiu atrakciu postavili starí Gréci v 3. storočí p.n.l., divadlo Teatro Antico, ktoré sa využíva dodnes. Hlavné námestie mesta ponúka úchvatný výhľad na more a Etnu – možno nie je náhoda, že tento neporovnateľne krásny pohľad a romantická atmosféra Taorminy inšpirovali toľkých spisovateľov, básnikov a výtvarných umelcov.

Trapani

Foto: Visitsicily.info

Úzke uličky, romantické námestia a nádherné barokové kostoly starobylého prístavného mesta na severozápadnom pobreží vyžarujú veľmi jedinečnú atmosféru. Bazilika Madonna di Trapani a kostol Sant'Agostino sú neprehliadnuteľné, rovnako ako mestečko Erice na hore týčiacej sa nad mestom, ktoré je dnes akýmsi skanzenom. Špeciálnou atrakciou regiónu sú soľné bazény a veterné mlyny pozdĺž Via del sale (soľná cesta), ale aj San Vito lo Capo pri Trapani, ktoré je považované za najkrajšiu pláž na Sicílii.

Etna

Foto: unsplash

Etna je najväčšou sopkou v Európe, ktorej výška sa v dôsledku erupcií neustále mení – podľa posledných meraní vykonaných v auguste 2021 bola 3357 metrov. Etna je obľúbenou turistickou destináciou, no určite potrebujete správnu obuv, vrchné oblečenie a slnečné okuliare. Po ceste známej ako Strada dell'Etna sa medzi lávovými poliami dostanete až do výšky 2000 m, kde môžete vidieť vyhasnuté vedľajšie krátery Silvestri, ale poskytne vám aj nádherný výhľad na mesto Catania.

AMI MÉG ÉRDEKELHET