Jesenné túry v Tatrách

Ideálnym časom na návštevu tatier je babie leto. Dôvodov je viac: stabilné počasie, dobré výhľady, úbytok turistov i pokles cien po letnej sezóne.

Foto: Getty Images Hungary

V kráľovstve tatranských skál a oblakov sa počas jesene oplatí stráviť čo najviac času. Pokračujeme v našom putovaní po najvyššom pohorí Slovenska.

Zubačkou k oblakom

Foto: 123rf

Lanová dráha zo Starého Smokovca vás vyvezie až na Hrebienok.

Zo Štrbského plesa sa môžete vybrať aj k vodopádu Skok vysokému 30 metrov. Cesta k nemu trvá dve hodiny a vedie Mlynickou dolinou vinúcou sa pomedzi Predné Solisko a Patriu. Komu by sa málilo, môže pokračovať po žltej značke až k Bystrej lávke (2300 m) a vrátiť sa k Štrbskému plesu Furkotskou dolinou, no to už ide o náročnú celodennú túru.

Medzi kondične nenáročné túry patrí výlet na Hrebienok (1285 m) nad osadou Starý Smokovec (1010 m). Vedie naň ozubnicová železnica – zubačka, takže ani v tomto prípade sa netreba obávať nezvládnuteľnej únavy. Počas návštevy Slovenska v októbri 2008 sa zubačkou viezla aj britská kráľovná Alžbeta II.

Z osady Tatranská Lomnica (904 m) sa zase môžete vyviezť lanovkami na Skalnaté pleso (1754 m) a odtiaľ na Lomnický štít. Lístky na záverečný – najatraktívnejší úsek si však treba kúpiť v predstihu, pretože záujem zvykne byť veľký. Milovníci pešej turistiky si môžu zo Skalnatého plesa odskočiť na Veľkú Svišťovku (2038 m). Cesta tam trvá vyše hodiny, späť podobne dlho.

Po rebríkoch ako nosiči

Foto: 123rf

Téryho chata pod Rysmi už na jeseň nie je preťažená turistami.

Turisti s väčšími skúsenosťami a lepšou kondíciou sa môžu vybrať na niektorú z vysokohorských chát. Zbojnícka stojí v 1960 metroch, Téryho v 2015 metroch a Chata pod Rysmi v 2250 metroch. Postavili ich v dolinách vkliesnených hlboko do tatranského masívu, takže trvá vyše troch hodín, kým sa k nim dostanete. Podobný čas si treba nechať na návrat. Ak chcete na chate prespať, miesto si rezervujte vopred. Najväčším zadosťučinením pre turistu je však zdolávanie vrcholov – napríklad Slavkovského štítu (2452 m) nad Starým Smokovcom. O túre sa síce zvyklo vtipkovať ako o najnudnejšej v Tatrách, pretože prvá fáza výstupu je zdĺhavá, no po zhruba hodine a pol sa vytrvalcom otvoria výhľady na impozantné bralá. V záverečnej fáze vyše štvorhodinového výstupu vás čaká strmý svah, kde človek väčšinou postupuje len z nohy na nohu.

Na niečo podobné sa treba pripraviť aj pri zdolávaní Východnej Vysokej (2428 m), Kôprovského štítu (2363 m), Kriváňa (2495 m) či Rysov (2503 m). Cestou na Rysy musíte nad Žabími plesami (1918 m) zdolať rebríky, ktoré však využívajú aj nosiči zásobujúci chatu. Niekoľkokilové balíky minerálok či potravín bývajú pripravené aj pre bežných turistov. Môžu si symbolicky vyskúšať prácu nosiča, za čo ich na chate odmenia horúcim čajom.

Na hrane

Foto: 123rf

Výhľad z Kasprovho vrchu na Tatry.

Kto chce poriadne otestovať sily, mal by sa vybrať na Jahňací štít (2229 m). Ak vyštartuje z Tatranskej Lomnice, potrvá mu tri hodiny, kým sa dostane k Chate pri Zelenom plese (1550 m). Odtiaľ sú to na vrchol ďalšie dve hodiny, takže na túru treba vyraziť čo najskôr, aby ste sa stihli vrátiť pred zotmením. Počas občerstvenia na chate sa nad vami bude čnieť 900 metrov vysoká stena Malého Kežmarského štítu (2513 m) – najvyššia v Tatrách. Z Jahňacieho štítu je skvelý výhľad na Belianske Tatry s najvyšším vrcholom Havran (2152 m). Výstup naň ani na žiaden iný končiar Belianskych Tatier nie je povolený, prednosť dostala ochrana prírody.

Ešte náročnejšou je túra na Svinicu (2301 m) na opačnej strane Vysokých Tatier. Vrch sa nachádza na hranici s Poľskom neďaleko vychýreného turistického strediska Zakopané. Zo slovenskej strany sa k nemu môžete dostať z osady Podbanské medzi Štrbským Plesom a liptovskou dedinou Pribylina. Najprv treba zvládnuť približne 12 kilometrov po asfaltke vedúcej Tichou dolinou, potom stúpať približne dve hodiny na hrebeň ku Kasprovmu vrchu (1987 m) a pokračovať trištvrte hodinu k samotnej Svinici. Končiar, na ktorý sa v závere čiastočne lezie po reťaziach, však stojí za námahu.

Možnosti na výkonnostné rekordy núkajú aj hrebeňovky Západných Tatier. Zo spomínaného Podbanského sa môžete vybrať do Pyšného sedla (1791 m) a odtiaľ pokračovať hrebeňom po červenej značke cez Blyšť (2155 m), Klin (2173 m), Hrubý vrch (2137 m) až na Jakubinú (2194 m) a zísť do strediska Račkova dolina, pričom túra môže trvať aj viac než 12 hodín.

Na necelých deväť hodín sa výprava skráti, ak sa z vrchu Blyšť vrátite do Podbanského cez najvyšší končiar Západných Tatier – Bystrú (2248 m).

Rady začiatočníkom

Foto: 123rf

  • Pevná turistická obuv je doslova otázkou života a smrti.
  • Pribaliť si treba dva páry ponožiek navyše a zídu sa aj náplaste na otlaky.
  • Do ruksaka si zbaľte tiež pršiplášť, nepremokavú bundu a dlhé nohavice.
  • V horách sa môže z minúty na minútu prudko ochladiť.
  • Pečivo či sladkosti vždy potešia, dostatok vody je nutnosť.
AMI MÉG ÉRDEKELHET