Az El Niño kegyetlen hőséget hoz idén

Sok helyen özönvíz, máshol erdőtüzek, hurrikánok és aszály sújtja majd a Földet.

párakapu
Fotó: Shutterstock
Extrém természeti katasztrófák és perzselő hőség: idén visszajött az El Niño, és ő befolyásolja majd többek között a nyaralásunkat, ha Olaszországban, Spanyolországban vagy Franciaországban pihennénk. Ami nem lesz egyszerű a kánikula miatt.

Az El Niño időjárási jelenség időről időre megkeseríti az emberiség életét a Földön, nagy lesz a kontraszt, hiszen az utóbbi három évben helyette az El Niña volt jellemző – utóbbi az átlaghoz képest hűvösebb tengerfelszíni hőmérséklettel járó időjárást okoz. Idén azonban már érezhetjük az El Niño hatását mi is, és még csak most kezdődik a nyár legmelegebb időszaka.

Ha teheted, válassz úgy nyaralóhelyet vagy időpontot, hogy elkerüld ezt a pusztító kánikulát!

Mi az El Niño?

A Csendes-óceán egyenlítő-környéki tengervízének mozgását és az ebből következő időjárást jelenti, amikor a tengervíz keleti irányba mozog, majd Amerikába nagy mennyiségű hőt szállítva párás, csapadékos időt okoz, míg Ausztráliában hűvösebb, szárazabb időt eredményez. Itt Európában mi lehet a jelenség következménye? A melegebb hőmérséklet miatt nálunk megnövekedhet az extrém hőhullámok, aszályos időszakok, valamint az erdőtüzek kockázata is, különösen azokon a területeken, ahol az El Niño szárazabb időjárást eredményez.

Hol lesz a legdurvább forróság?

Fotó: Shutterstock

Kiszáradt hegyi tó Itáliában

A legforróbb ország Európában Olaszország, Franciaország és Spanyolország lesz, ezeken a nyaralóhelyeken nagyobb aszályra kell számítani, mint tavaly, és a hőhullámok is extrém kánikulát hoznak. Ha valamelyik családtagod nem bírja a meleget, több generáció utazik együtt vagy kisbabával vakációzol, akkor vagy északabbra utazz, hidegebb városokba, vagy augusztus végére, szeptember elejére időzítsétek idén a nyaralást. A Copernicus Climate Change Service (Kopernikusz Klímaváltozási Szolgálat, ami az Európai Unió szerve) szerint idén júliusban és augusztusban 60%-kal melegebb átlaghőmérsékletre kell számítani, ami még ezekben az amúgy meleg déli országokban is pusztító melegnek fog számítani.

Az idén kezdődött El Niño akár 2-3 évig is eltarthat, és idén ősszel fog tetőzni.
AMI MÉG ÉRDEKELHET