5 dolog, amik Kafkát Kafkává tették

A zöldségleves mondjuk érthető.

Kafka
Fotó: Shutterstock
Első cikkünkben felidéztük Franz Kafka életművét. Miután Prágát is bejártuk, megnéztük, milyen kapcsolata volt a nagyvárosokkal: Prágával és Berlinnel. De a legszemélyesebb apróságokat ebben a cikkben gyűjtöttük össze. Te vajon tudtad ezeket Kafkáról?

Minden ide kötötte

Fotó: Shutterstock

Az Óváros tér és a Kinsky-palota

Prágai Óváros tér

A prágai Óváros tér meghatározó szerepet töltött be Kafka életében. A téren működött apja jól menő rövidáru-kereskedése. A Kinský-palotába járt Kafka középiskolába, felnőttként pedig a 3. szám alatt irodalmi esteken vett részt.

Óriási fej

A prágai Quadrio bevásárlóközpont mellett található David Černý 2014-ben készült különleges Kafka-szobra. Az író fejét megjelenítő 11 méter magas és 42, külön-külön mozgó rozsdamentes acélpanelből álló, folyamatosan forgó alkotás egészen különleges látványt nyújt.

Emléktábla a szülőházról

A mai Franz Kafka téren, a Maiselova és az U Radnice utcák kereszteződésében állt egykor az író szülőháza, a Toronyház. A németajkú zsidó családok által lakott negyedet 1897-ben ürítették ki, ekkoriban bontották le Kafka szülőházát.

Az ikonikus leves: ​Bramboračka

Fotó: Shutterstock

A vegetáriánus Kafka műveiben többször érzékletesen szerepel egy-egy leves vagy gyümölcs. Igazi cseh nemzeti étel a Kafka naplójában is megjelenő, cipóban tálalt sűrű, zöldséges, szárított erdei gombát is tartalmazó krumplileves.

Az elveszett baba levelei

Fotó: Shutterstock

Idegenkedve Berlin belvárosától Kafka a nyugodt és zöld Steglitz városrészben telepedett le. Szerelme visszaemlékezései szerint az író egy parkban találkozott egy babáját elvesztő síró kislánnyal, akihez heteken át visszajárt, vigasztalásul megírva a baba leveleit.


AMI MÉG ÉRDEKELHET