Kam na dovolenku do Chorvátska: 4 zaujímavé lokality pri Jadrane

Chorvátsko ako prvé zrušilo všetky požiadavky na kovid testovanie a očkovanie pre slovenských dovolenkárov a tým podporilo svoju popularitu medzi slovenskými letnými destináciami. Ak vás láka chorvátske more, tu sú štyri destinácie, kam môžete na dlhom jadranskom pobreží tento rok zavítať.

Foto: Shutterstock


Poreč pre milovníkov klasického Chorvátska

Foto: Hostin.hr

Na Istrijskom polostrove, ktorý je nám najbližšie, nájdete aj mesto Poreč s necelými 20 000 obyvateľmi. V jeho centre nájdete úzke chorvátske uličky, dve obranné veže z čias Byzancie, Leví dom z čias Benátskej republiky či Románsky dom a Palác Zuccato. Najstaršou pamiatkou je Bazilika svätého Eufrázia zapísaná na Zozname svetového dedičstva UNESCO, datujúca sa až do 6. storočia. Tieto pamiatky si užite až počas podvečerných prechádzok so „sladoledom“ v ruke. Cez deň na vás čaká horúce, do bronzova opaľujúce slniečko, na 37 kilometroch skalnatých a štrkových pláží. Ich výhodou je borovicový les, ktorý za nimi väčšinou nájdete, takže aj tí, ktorí to so slnením preženú, nájdu svoj chládok. Pre aktívnejších tu sú požičovne bicyklov, neďaleký akvapark, no lákavé sú aj jednodňové Benátky, ktoré sú odtiaľto len tri hodiny jazdy autom.

Ubytovať sa tu môžete aj v štvorhviezdičkovom Hoteli Flores, ktorý je situovaný v pokojnej a zelenej časti mesta, len 30 metrov od pláže a 300 metrov od centra.

Tisno pre dobrodruhov

Foto: Hostin.hr

Ak pricestujete do oblasti Šibenika a chcete naplno využiť možnosti toho, že máte k dispozícii auto, skúste Tisno. Toto mestečko, ktoré sa padacím mostom preklenuje na ostrov Murter, je bránou k zážitkom. Cez Murter sa nielen dostanete k perlám Jadranského mora – skupine ostrovov a národnému parku Kornati. Zažijete aj autentické Chorvátsko s rybárstvom, pestovaním olív a skvelou kuchyňou. Na ostrove je aj známa piesočnatá pláž Slanica, ktorá priťahuje davy turistov. Ak ste aktívni a nepotrpíte si na luxusné, ale skôr praktické ubytovanie, ste tu správne. Odtiaľto totiž nemáte ďaleko do Šibeniku, Zadaru, Vodíc, ale aj k vodopádom na Krku a národnému parku Paklenica.

Praktické ubytovanie nájdete v apartmánoch a kempe Hostin priamo pri mori v Tisne, obklopení budete borovicovými, figovými a olivovými stromami.

Novalja pre párty ľudí

Foto: Hostin.hr

Na severe ostrova Pag nájdete asi najlepšie párty letovisko na chorvátskom pobreží, Novalja. Pláže ako trojkilometrová Zrće, ale aj Caska, Čista Plaža či Planjka sú nielen pekné, ale po rokoch pandemických obmedzení aj plné hudby a zábavy. Priamo v meste nájdete v múzeu aj akvadukt z dôb rímskeho impéria a iné pamiatky v neveľkom centre. Na ostrov Pag sa taktiež dostanete bez kompy mostom.

Ubytovanie nájdete v Apartmánoch Hostin v Gajaci, asi dva kilometre od ruchu Navalje. Nájdete tu vlastné bývanie so záhradou a zastrešenú terasu s grilom.

Duga Uvala pre piesočný pokoj

Foto: Hostin.hr

Mladé letovisko Duga Uvala sa nachádza na východnom cípe Istrijského polostrova, asi 25 kilometrov od Puly. Vzniklo len v roku 1991 a nájdete tu len málo rezortov, a teda aj menej turistov. Čo tu však nájdete, sú zriedkavé piesočné pláže. Zátoka Vinjole má zachovanú prírodu a nedotknutý charakter jadranského pobrežia.

Apartmány Duga Uvala sú situované priamo vo vinjolskej zátoke a ponúkajú pokojné vypnutie z dennodenného stresu a povinností na slnku, pláži a v priezračnej vode.

AMI MÉG ÉRDEKELHET