Kam za divadlom do konca roka – naživo či virtuálne

Aj vám už chýba trocha kultúrneho vyžitia? Faktom je, že s obmedzeniami na šírenie koronavírusu kultúra neumrela – len sa presunula či prispôsobila. Ak sa prispôsobíte aj vy, v reálnom aj online svete si môžete užiť plno zábavy v podaní divadiel naprieč celým Slovenskom.

Foto: Štátne divadlo Košice

Počas koronakrízy bola jednou z najviac zasiahnutých oblastí života kultúra. Mnohé divadlá a galérie bojujú o prežitie. No svoj boj nevzdávajú. Pozreli sme sa na to, kde a ako si môžete kultúru vychutnať v podaní divadiel a galérií podporených spoločnosťou Slovnaft v rámci jeho projektu podpory sumou 30 000 eur.

Bratislava: Bratislavské bábkové divadlo a Divadlo Malá scéna STU

Foto: Bratislavské bábkové divadlo

Hoci predstavenia Malej scény boli už od marca zrušené, v Bratislave stále máte možnosť zájsť za zábavou aspoň s deťmi do Bratislavského bábkového divadla. Kapacita bola pre epidemiologické opatrenia obmedzená na 50 % a je nutné dodržiavať rozostupy, ale stále si môžete až do konca roka vychutnať viaceré predstavenia:

Komárno: Jókaiho divadlo

Foto: Komáromi Jókai Színház

Jedno z dvoch divadiel maďarskej národnostnej menšiny na Slovensku je komárňanské Jókaiho divadlo. Funguje v správe Nitrianskeho samosprávneho kraja a sídli v modernej budove na rohu Mederčskej a Petőfiho ulice v Komárne. Do konca roka v ňom ešte môžete stihnúť tieto predstavenia:

Nové divadlo Nitra

Foto: COLLAVINO Photography - Henrich Misovic

Nové divadlo v Nitre oslávi v roku 2021 svoje piate narodeniny. Toto mladé nezávislé divadlo vám v Dome Matice slovenskej do konca roka ponúka ešte veľký výber predstavení pre najvnímavejších najmladších divákov.

Mestské divadlo Žilina

​Foto: Robert Tappert  / Mestské divadlo Žilina

Jedným z neštátnych divadiel, patriace do skupiny tých samosprávnych, je mestské divadelné teleso pod Dubňom – Mestské divadlo Žilina. A do konca roka si tu môžete užiť ešte päť rôznych divadelných predstavení:

Galéria Ľ. Fullu Ružomberok

Foto: 123rf

V Ružomberku sa nachádza galéria moderného umenia nesúca meno svetoznámeho výtvarníka Ľudovíta Fullu, prezentujúc najmä diela, ktoré venoval Slovenskej národnej galérii. Okrem stálej expozície je aktuálnou aj výstava Pauliny Rypákovej: 5 Múz. Z podujatí do konca roka môžete ešte stále stihnúť:

Spišské divadlo - Spišská Nová Ves

​Foto: Pavol Furik / Spišské divadlo

Spišské divadlo pod krídlami Košického samosprávneho kraja funguje od roku 1957 ako profesionálne činoherné divadlo. Sídli a hrá v budove Reduty v Spišskej Novej Vsi, no svoje predstavenia aj streamuje, a tak si niektoré jeho diela môžete vychutnať aj bez toho, aby ste odišli z domu:

Prešovské národné divadlo

Foto: Prešovské národné divadlo

Prešovské národné divadlo je osem rokov staré, nezávislé, profesionálne divadlo vytvárajúce priestor pre slobodnú tvorbu umelcom, ktorí majú pôvod z východu alebo sú s Prešovom spätí. V inscenáciách nájdete medzigeneračné témy, ale aj tému napätia medzi východom a západom Slovenska. V tomto divadle môžete do konca roka stihnúť predstavenie Moral insanity. Na motívy románu Umberta Eca Pražský cintorín skúma konšpiračné teórie, antisemitské a rasistické predstavy vychádzajúce z nepriaznivej ekonomickej a spoločenskej situácie a ich odraz v médiách a politike.

Divadlo Thália a Štátne divadlo Košice

Foto: Štátne divadlo Košice

Druhé z divadiel maďarskej národnostnej menšiny na Slovensku sa nachádza v Košiciach. Divadlo Thália funguje od roku 1969 v kompetencii kraja a do konca roka v ňom ešte môžete nasať čaro adventného času.

Najpestrejší a bohatý program však nájdete v Štátnom divadle Košice. Jeho budova z roku 1889, tvoriaca pozadie tisícov fotografií fontány na Hlavnej ulici, má činoherný, operný aj baletný súbor. K tomu sa pripájajú aj predstavenia Malej scény sídliacej v neďalekej secesnej budove. Do konca roka ešte stihne 18 predstavení, čo robí Košice aktuálne najzaujímavejšou destináciou, ak je cieľom vašej cesty práve kultúra ako balet, opera či činohra.

AMI MÉG ÉRDEKELHET