Karácsonyi ételek a világ minden tájáról

Fotó: Shutterstock

A húsvét mellett a keresztény világ legnagyobb ünnepe a karácsony, mely annyira népszerűvé vált, hogy világszerte sok nem-keresztény ember is megtartja valamilyen formában. Minden népnek megvannak a maga karácsonyi szokásai – és persze a hagyományos ünnepi receptjei is.

Angliában általában sült liba vagy pulyka, de nem ritkán sült marha kenyérszósszal és Yorkshire puding kerül az ünnepi asztalra. A híres karácsonyi pudingot pedig desszertként kínálják, amit először konyakkal flambíroznak. Kanada és az Egyesült Államok ünnepi menüsorát a sült pulyka kezdi áfonyaszósszal. Ezt követi a sütőtökös és húsos pite, valamint a gyömbéres sütemény. Franciaországban külön elnevezése van a karácsonyi vacsorának – Le Réveillon –, amit az éjféli mise után szervíroznak. Előételként liba- vagy kacsamájat, valamint füstölt lazacot, osztrigát és egy palacsintaféleséget – crêpes – fogyasztanak. A főétel a gesztenyével töltött liba, a hagyományos desszert pedig a csokis krémmel töltött fatörzs sütemény, amit pezsgővel öblítenek le. Görögország különleges karácsonyi étele a kereszttel díszített karácsonyi kenyér. Főételként töltött pulykát, malac- vagy báránysültet, desszertként pedig mézes-diós édességet kínálnak.

Lengyel karácsonyi céklaleves

Fotó: Shutterstock

A leves elkészítését egy nappal előbb kell elkezdeni. A céklát és az almát lereszeljük, vízzel felöntjük, babért, citromlevet, cukrot, sót, borsot és szegfűborsot adunk hozzá és megfőzzük. Ha megfőtt, gézlapon keresztül egy éjszakán át hagyjuk lecsepegni. Másnap átpasszírozzuk, és adunk hozzá ecetet, ízlés szerint még sót, cukrot és borsot. Tálalás előtt felmelegítjük, de forralni nem szabad, mert elveszti szép piros színét. Gombával töltött mini piroggal tálaljuk.

Indiai biryani

Fotó: Shutterstock

A csirkecombokat bepácoljuk joghurt, zúzott fokhagyma, friss reszelt gyömbér, citromlé, só, garam masala, chilipor és kurkuma keverékével és hagyjuk pihenni. Közben olajon megpirítjuk a hagymát és a fokhagymát, hozzáadjuk a csillagánizst, köményt, babérlevelet, szegfűszeget és fahéjat, majd beletesszük a pácolt húst. Ha a hús egyik fele megpirult, megfordítjuk, rászórjuk a rizst, hozzáadjuk a mentalevelet, garam masalát, pirospaprikát és chilit. Felöntjük sáfrányos tejjel és közepes lángon készre pároljuk. Mentás joghurttal tálaljuk.

Angol karácsonyi puding

Fotó: Shutterstock

Az aszalt gyümölcsöket és magvakat (kandírozott narancs- és citromhéj, kesudió, mazsola, datolya, vörös áfonya) felaprítjuk és összekeverjük a citromlével és a brandyvel. Hagyjuk, hogy az ízek összeérjenek. Egy tálban összekeverjük a lisztet, fahéjat, szerecsendiót, szegfűszeget és a zsemlemorzsát. A vajat és a cukrot habosra keverjük, hozzáadjuk a tojásokat, összekeverjük a liszttel, végül beletesszük a brandyvel átitatódott aszalt gyümölcsöket. A tésztát kivajazott kuglófformába öntjük, és a tetejét alufóliával befedjük. Vízzel teli tepsibe tesszük és 4 órán keresztül gőzöljük 130 fokon. Ha elkészült, a formában hagyjuk kihűlni, utána sütőpapírra borítjuk. Vaníliasodóval vagy fagyival tálaljuk.

Portugália – Bolo rei, a királyok kalácsa

Fotó: Shutterstock

Az apróra vágott aszalt és kandírozott gyümölcsöket portóival meglocsoljuk. Az élesztőt meleg tejben felfuttatjuk. A vajat a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a reszelt narancs- és citromhéjat, a tojásokat, végül a felfuttatott élesztőt, lisztet és egy csipet sót. Sima tésztává dolgozzuk, beletesszük a gyümölcsöket, egy szem babot és kelni hagyjuk. A megkelt tésztát kör alakúra formázzuk, sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, közepébe lyukat formázunk, amibe hőálló formát teszünk. A tésztát megkenjük tojással és kandírozott gyümölcsökkel díszítjük. Mérsékelten meleg sütőben sütjük, tálaláskor porcukorral meghintjük és kíváncsian várjuk, hogy ki találja meg a szerencsehozó babszemet.

AMI MÉG ÉRDEKELHET