Karavanom po Slovensku: Prehľad kempov a ako na to

Ak máte dobrodružnú povahu a rozhodli ste sa toto leto stráviť dovolenku v karavane na Slovensku, určite túto skúsenosť neoľutujete. V obytnom aute uvidíte aj svoju domovinu z úplne iného pohľadu. Priama spätosť s prírodou, úžasné zákutia a zážitky, ktoré vás čakajú, vám garantujú, že na leto roku 2021 nezabudnete.

Foto: Rijo Camping Stará Lesná

O tom, či strávite dovolenku v karavane, ste sa už možno rozhodli z nášho prvého článku o karavaningu. Poďme sa teraz pozrieť na to, čo vás čaká, keď zabrzdíte pri bránach autokempu a tiež na to, kam sa na Slovensku môžete vybrať karavanom.

Príchod do autokempu

Foto: 123rf

Po tom, čo si zvolíte trasu a cieľ svojej cesty, budete pravdepodobne v okolí hľadať aj blízky autokemp. Ich mapu nájdete na tomto odkaze. Prehľad kempov nájdete tiež v brožúre, ktorú vydáva Slovenská asociácia campingu a caravaningu aj v online podobe. Môžete si svoje miesto zarezervovať vopred alebo ísť naslepo a dúfať, že miesto bude voľné. V najhoršom prípade máte s karavanom vždy kde prespať, aj keby to bolo núdzovo len niekde na parkovisku. Zastavte karavan pred bránou či rampou a choďte sa ohlásiť na recepcii. Dostanete mapu kempu, nasmerujú vás, kde je vaše miesto a dostanete aj kľúč od elektrickej prípojky. Zacúvajte karavan na vaše miesto, vyvážte ho do roviny, ak je to potrebné, pomocou podložiek. Myslite pritom na to, že chcete karavan umiestniť na mieste tak, aby bol dostatok voľného miesta na jeho pravej strane – kde budete vystupovať a pravdepodobne aj rozťahovať markízu. Káblom sa pripojte na vami určenú prípojku elektriny a v karavane prestavte zdroj napájania na externú elektrickú sieť.

Život v kempe

Foto: 123rf

Karavaning v autokempoch má výhodu vďaka dobrému zázemiu. Môžete tu do karavanu dotankovať čerstvú vodu aj vypustiť nádrže odpadovej vody na určených miestach. Sú tu tiež spoločné sociálne zariadenia, kde umyjete seba aj kuchynský riad a nájdete tu špeciálne vyhradené miesta na vypustenie odpadovej nádoby zo záchodu v karavane. Potom je len na vás, ako si život v kempe užijete. Mnoho z nich poskytuje bazény alebo sa nachádzajú v blízkosti vodných nádrží. Nájdete v nich obchody s potravinami, miesta na grilovanie aj reštaurácie. Rozložte si kempovací nábytok, zveste bicykle a pustite sa do objavovania okolia. Karavan vždy starostlivo zamknite a myslite na to, aby bola zamknutá zadná obytná, ako aj predná časť vozidla. Vo dverách nezabudnite na zaťahovanie sieťky proti hmyzu, ktorý by vás inak v noci poriadne potrápil.

A kam sa napríklad môžete na Slovensku vybrať karavanom?

Západné a stredné Slovensko

Foto: Camp Pacho

Na juhozápade krajiny skúste s karavanom zavítať napríklad do kempingu Thermalpark. Priamo v areáli termálneho kúpaliska v Dunajskej Strede dostanete v cene aj celodenný vstup do akvaparku a kemp je v prevádzke už od marca.

Jeden z najmodernejších kempov na Slovensku nájdete tri kilometre od Prievidze. Camp Pachoje v prevádzke len dva roky a nájdete tu aj nové sociálne zariadenia, 24 miest pre karavany, z toho sedem z nich aj s dreveným prístreškom. Deti tu nájdu svoj detský svet, dospelí zas priestranné kryté ohniská na opekanie či požičovňu elektrobicyklov. A to sa v atraktívnej lokalite neďaleko Bojníc môže veľmi hodiť.

Severné a východné Slovensko

Foto: Bystrina Resort

Karavanom málokto obíde i naše najnavštevovanejšie regióny Liptova a Vysokých Tatier. Priamo v ústí Demänovskej doliny nájdete autokemp ATC Bystrina. Na piatich hektároch máte v úplne pokojnom prostredí nádherný výhľad na Západné Tatry. Autokemp, ktorý je v prevádzke od mája do októbra, má aj wifi pripojenie, basketbalový kôš, biliard, wellness centrum, masáže, detské ihrisko, grily či otvorené ohniská.

Vo Vysokých Tatrách si svoj karavan môžete zaparkovať aj v autokempe Rijo Camping Stará Lesná. Od mája tu nájdete svoje miesto pod končiarmi našich najvyšších štítov. Na výlet môžete zobrať aj svojho štvornohého miláčika a priamo v kempe, okrem štandardných služieb, ponúkajú aj objednanie horského vodcu na tie z vrcholov, ktoré nie sú prístupné bez nich. Oceníte aj blízkosť zastávky Tatranskej elektrickej železnice v Starej Lesnej, ktorá je len kilometer od kempu, čo vám veľmi uľahči pohyb po našich veľhorách.

Ak vás láka dovolenka skôr pri otvorenej vode, autokempy sú prakticky pri každej väčšej vodnej ploche Slovenska. Výnimkou nie je ani Domaša. V tunajšom Kempe Tíšava si vodu užijú deti aj dospelí vďaka vodnej ploche, ale aj bazénu vnútri areálu. Nachádzajú sa tu aj iné športoviská a večernú únavu zo športu a vyhladnutie z vody zaženiete dobrou grilovačkou v tunajších kozuboch.

Foto: Autokemp Tíšava

AMI MÉG ÉRDEKELHET