Oslava radosti zo života: Karneval v Rio de Janeiro

Boli sme sa pozrieť na najväčšom karnevale sveta, ktorý preslávil druhé najväčšie mesto Brazílie.

Foto: riocarnaval.org

Karneval v Rio de Janeiro - jedna z najväčších a najfarebnejších osláv na svete - má hlboké korene, ktoré siahajú až do obdobia pred kolonizáciou Brazílie. Pôvodne spojený s pohanskými rituálmi a neskôr ovplyvnený európskymi tradíciami, karneval sa premenil na jedinečnú zmes kultúr, ktorá výrazne odráža brazílsky mix, vrátane silného afrického vplyvu. Tento výnimočný festival, ktorý sa koná každoročne pred obdobím Veľkej noci, je symbolom odolnosti, radosti a nekonečnej životnej energie obyvateľov Ria. A keďže je na južnej pologuli počas našej zimy leto, je tu horúco, príjemne a oči sa vám zo sivej slovenskej zimy doslova nabažia farbami a životom.

Ako samba prevalcovala waltz a polku

Foto: Drive Magazine

Festival v Rio de Janeiro

Keď sa povie karneval v Riu, jedným dychom sa dodá samba. Tento tanečný štýl definuje dnešný karneval, no stalo sa tak až po roku 1917. Od prvého karnevalu v roku 1840, inšpirovaného portugalským sviatkom Entrudo, totiž v tanci dominovala polka, či waltz.

Karneval je nielen vizuálnym a kultúrnym podujatím, ale má aj pevné pravidlá. Jadrom konania týždňového karnevalu je Sambodrom (Sambódromo da Marquês de Sapucaí) - špeciálne postavené tribúny na stovky metrov dlhej ulici, kde sa každá škola samby snaží prekonať ostatné v presne stanovenom časovom limite. Hodnotenie súťaže je v rukách skúsených porotcov, ktorí rozhodujú o víťazoch v rôznych kategóriách. Hoci to vyzerá pre laika ako improvizovaná zábava, keď prídete, zistíte, že ide o omnoho viac – a Brazílčania to berú veľmi vážne.

Aké to je byť divákom na karnevale v Riu

Foto: Drive Magazine

Sambodrom - karneval v Rio de Janeiro

Samba školy sú srdcom a dušou karnevalu. Každá škola predstavuje celý rok príprav a tvrdej práce v snahe zvíťaziť v súťaži, ktorá sa hodnotí podľa mnohých kategórií – napríklad kostýmov, choreografie, originality a celkového výkonu. Príprava na toto veľkolepé podujatie začína prakticky hneď po skončení predchádzajúceho karnevalu, čo naznačuje jeho obrovský význam pre miestne komunity.

Počas každej noci karnevalového týždňa sa prezentuje 6 škôl. Ak sa vyznáte, môžete si kúpiť lístky na konkrétnu školu. Očakávajte fanaticky povzbudzujúcich divákov, čo sa dá prirovnať k fanatickému povzbudzovaniu futbalových tímov. Jedna samba škola prechádza okolo vás necelú hodinu a okrem alegorických vozov, ktoré majú výšku aj štvorposchodovej budovy, vystupuje v jednej škole aj 3000 ľudí. Po asi polhodinovej pauze, vyčistení Sambodromu a ohňostroji nasleduje ďalšia škola. Každá má svoju pesničku, svojich vlajkonosičov, kapelu, svoju „múzu“ (tanečníčku pred alegorickým vozom), svoj príbeh a svoju tému ktorú prezentuje.

Hlasovanie porotcov je veľmi tesné a zo všetkých škôl sa vyberie poradie top 6 škôl roka, ktoré sa po Sambodrome prejdú ešte raz – vo veľkolepom defilé už bez hodnotení, len pre radosť. Počas tejto sobotnej udalosti sa karneval v Riu slávnostne ukončí.

Uchmatnite si miesto, aj taxi

Ako divák sedíte v presne stanovenom sektore, no kde si v ňom uchmatnete miesto, je na vás. Ľudí je však veľa všade. Nemusíte sa strachovať o smäd, okolo neustále prechádzajú obchodníci ponúkajúci pitie. S jedlom je to už horšie – musíte opustiť sektor za tribúny, alebo sa uspokojiť s pochutinami, ako sú chipsy.

Posledná škola prechádza častokrát už za svitania. Keď sa následne pohne 90 000 ľudí, je to vcelku dopravný problém. Ani nám sa nepodarilo pre zápchy a odvolané cesty vodičmi zohnať Uber, no podarilo sa nám pri odchode chytiť taxi a dohodnúť sa na jazde k ubytovaniu pri pláži Copacabana za 20 amerických dolárov.

Chcete tancovať a zabávať sa, viac než pozerať? Zamierte na blocos!

Foto: riocarnaval.org

Blocos - Rio de Janeiro

V Rio de Janeiro je počas festivalu štvornásobne viac ľudí než tých, ktorí prídu sa Sambodrom. Prečo? Mesto totiž nedefinuje len samotná súťaž profesionálnych samba škôl. Každý rok sa tu počas karnevalového času konajú pouličné párty – takzvané blocos. Ich konania sú vopred ohlásené a ako ich názov hovorí, sú v určitom bloku ulice. Niektorí hovoria, že názov je skôr odvodený od nepredvídateľného konania účastníkov, ktorí sa v stovkách či tisícoch neraz vyberú mestom a tak zablokujú celé ulice. Extravagantnosť tu nechýba, naopak – je vítaná. Toľko kostýmov a prezlečených ľudí na jednom mieste ste ešte nevideli. Takmer 600 organizovaných blocos garantuje zábavu a párty prakticky nonstop, kedy sa nočné prelínajú do tých denných. Alkohol samozrejme tečie potokmi a párty ľudia z celého sveta sa tu vybláznia do sýtosti.

Foto: riocarnaval.org

Blocos - Rio de Janeiro

Rio tak ponúka všetko – divoké párty na uliciach, ale aj veľmi sofistikované kultúrne vyjadrenie karnevalu samba školami. Pridajte si k tomu nádherné kopcovité zelené okolie mesta, pláže ako Copacabana a Ipanema, teplo, skvelé jedlo a k tomu brazílsky národný nápoj caipirnha (zložený z destilátu Cachaça z cukrovej trstiny, limetky, cukru a ľadu) – a hneď dostanete chuť uniknúť z februárovej šedivosti strednej Európy.

Vedeli ste, že...?

  • Slovo karneval je odvodené od latinského spojenia Carnem-levamen, čiže rozlúčka s mäsom, čo je katolícky vplyv, pretože sa blíži 40-dňové pôstne obdobie pred Veľkou nocou.
  • Sambodrom bol postavený v roku 1984, aby dokázal odprezentovať obrovskú popularitu karnevalu. Po väčšinu roka je prázdny a využíva sa len na skúšky a testy, či občasné koncerty. 700 metrov dlhá ulica pojme na tribúnach až 90 000 ľudí.
  • Každý deň je v Riu počas festivalu dva milióny ľudí z celého sveta (gringos) a Brazílie a Rio de Janeiro (cariocas)
  • V roku 2024 sledovalo karneval v priamom prenose na televíznych obrazovkách ďalších cez 57 miliónov ľudí.
  • Na samotný Sambodrom príde počas karnevalového týždňa pol milióna návštevníkov.
  • Počas karnevalu v Riu sa v meste vypije viac než 10 miliónov litrov piva.
  • Karneval ročne vygeneruje miestnej ekonomike príjmy vo výške 1 miliardy dolárov.

Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:

Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.

AMI MÉG ÉRDEKELHET