Utoljára élvezhetjük ingyenesen a Velencei Karnevált

Több mint két hétig tart a mulatság.

A velencei karnevál január 27-én kezdődött és 2024. február 13-án ér véget

A Velencében született Marco Polo halálának hétszázadik évfordulója előtt tisztelgő eseményen talán utoljára tudnak ingyen részt venni az egy napra odalátogató turisták a velencei turistaadó áprilisi kezdete miatt.


Mivel az idén január 27. és február 13. között megrendezett esemény első napja idén a holokauszt nemzetközi emléknapjára esett, az igazi ünneplés csak egy nappal később, vasárnap kezdődött meg.

Velencében évek óta úgynevezett „diffúz” karnevált tartanak, vagyis nem kizárólag a Szent Márk téren és a történelmi városközpontban, hanem egyszerre számtalan helyszínen zajlanak a farsangi események – beleértve ebbe a lagúnák szigeteit és a szárazföld városait is.

A vasárnapi nyitóesemény a szokásos helyszínen, a Rio di Cannareggio csatornáján történt meg, ahol vízi pardéval várták a résztvevőket. Vasárnap délelőtt feldíszített gondolák, csónakok és hajók vonultak fel karneváli jelmezesekkel, a menetet pedig idén is egy hatalmas, szürke patkányt ábrázoló csónak, amely a csatornákon való végigsiklásával jelezte, ki is számít a város igazi urának.

A papírmaséból megformált patkány a vízi felvonulás végével szétpukkan, és színes léggömbök, valamint szalagok szállnak fel belőle.

Az utcákon és a tereken a karnevál egész ideje alatt artisták, művészek, színészek és mutatványosok szórakoztatják a nagyközönséget, az MTI szerint pedig összesen közel ezer rövidebb és hosszabb előadást láthatnak a résztvevők.

Fotó: Federico Vespignani/Anadolu/Getty Images

Több éves egyeztetések után Velencében idén bevezetik a turistaadót, így az idei lehet az utolsó év, amikor egy-egy napra ingyenesen is ellátogathatnak az utazók a karneválra.

Az egyelőre még tesztállapotban lévő program áprilisban startol majd, a hivatalos weboldal szerint egyelőre áprilisban, májusban, júniusban és júliusban lesznek olyan napok, amikor kötelező lesz az egynapos turistáknak reggel 8:30 és délután 16:00 óra között megfizetniük az 5 eurós összeget.

Nem Velence az egyetlen város, ahol kicsit növekednek az árak a turisták számára: Drágább lesz népszerű európai városokba utazni

AMI MÉG ÉRDEKELHET