Karnevaly na brehu Atlantického oceánu

Karnevalové obdobie sa na celom svete nesie v duchu plesov, pouličných hudobno-tanečných zábav a grandióznych prehliadok. Tradície sú v každej krajine odlišné, ale ich cieľ je rovnaký: spestriť pochmúrne šedé zimné dni a pomocou spleti farieb si pripomenúť prírodu ožívajúcu na jar.

Foto: Getty Images Hungary


Rio de Janeiro: Karneval karnevalov

www.youtube.com

Rio Carnival 2019 - Rio de Janeiro, Brazil

Nikde na svete sa nekoná taká veľkolepá zábava ako v Brazílii počas karnevalovej sezóny. Karneval v Riu, ktorý trvá iba päť dní, je najväčšou párty na svete, na ktorej sa dostávajú do popredia nielen veľkolepé kostýmy tisícich farieb, ale aj hudba a tanec.

V tejto juhoamerickej metropole je sprievod realizovaný vopred vybranými, organizovanými skupinami. V skutočnosti vtedy prebieha tanečná súťaž medzi brazílskymi školami samby na hlavnej karnevalovej ulici Sambadron. Rytmus samby je zvláštnou zmesou afro-brazílskeho lundu a freva, ako aj portugalskej polky, ktorú sem priniesli kolonizátori. Samba je dôležitou súčasťou národnej identity Brazílie a svetoznámym kultúrnym dedičstvom krajiny. Vďaka tomuto tancu a sprievodu sa ním stal aj samotný karneval v Riu.

Podľa kroník sa po prvýkrát v Riu de Janeiro organizoval karneval v roku 1723 prisťahovalcami z portugalských kolónií. V tých časoch si oslavujúci obliekali len masky, kostýmy a navzájom sa kropili vodou. Prvý oficiálny karneval v Riu sa konal v roku 1840. O jedno desaťročie neskôr sa už usporadúval na ulici a stal sa prehliadkou kostýmov bohatých občanov.

Program od roku 1928 a trasa od roku 1984 karnevalu v Riu je to, čo poznáme aj dodnes. Vtedy vznikla promenáda Passarela do Samba, po ktorej prechádzajú prehliadky s oslnivou, eroticky okorenenou ukážkou škôl samby. Čo znamená karneval v Riu pre Brazílčanov, najlepšie demonštruje 1 700 metrov dlhý štadión Sambadrome s kapacitou 60 000 divákov, ktorý bol postavený špeciálne na toto podujatie.

Kanárske ostrovy: Európsky karneval v Afrike

www.youtube.com

Tenerife Carnival 2020

Kanárske ostrovy sú pre mnohých stelesnením dovolenky, piesočných pláží a slnečných lúčov. Pritom na tomto súostroví, ktoré politicky prislúcha Španielsku, geograficky Afrike, sa koná druhý najväčší karneval na svete. Ulice Santa Cruz na Tenerife počas karnevalu, 15-dňovej párty priam explodujú. Náročné kostýmy, horúce rytmy charakterizujú tanečnú prehliadku, ktorá sa koná po karnevale v Riu a trvá až do Popolcovej stredy. Tí, ktorí žijú na Gran Canarii, a turisti, ktorí sem prichádzajú, začnú karnevalový sprievod, keď sa ten na Tenerife už blíži ku koncu. Čo sa pompéznosti a atmosféry týka, ničím nezaostáva za šou na ostrove Tenerife.

Na Kanárskych ostrovoch má každý rok karneval aj svoju kráľovnú, ktorá sa vyberá na základe jej krásy, jedinečnosti a zvláštnosti kostýmu. Počas tohto obdobia bude kráľovná vládkyňou karnevalu a vykonáva aj ceremoniálne povinnosti. Tak, ako sa to patrí, je korunovaná a počas prehliadky dostane svoje vyzdobené vozidlo, aby odtiaľ pozdravila „poddaných".

Na Kanárskych ostrovoch sa karneval končí veľmi svojráznym spôsobom: pochováva sa obrovská sardinka. Ľudia v smútočnom oblečení, hlasno stonajúci, smerujú k oceánu s obrovskou drevenou stavbou tvaru ryby, na ktorej sú namontované ohňostroje. Na konci pohrebu sardinka zhorí.

AMI MÉG ÉRDEKELHET