Môj Growww prebehol veľmi rýchlo

Karolína Tothová, čerstvá Growwwerka v absolventskom programe Slovnaftu, prezradila pre Drive magazín svoje dojmy z nastúpenia do firmy, ale aj viac o svojej vášni pre cestovanie a jedno miesto neďaleko jej rodnej obce, ktoré odporúča navštíviť.

Foto: Karolína Tothová

Už po 18-krát rozbehla spoločnosť Slovnaft svoj program pre absolventov – Growww. Do ročného programu, určeného pre čerstvé absolventky a absolventov magisterského alebo inžinierskeho štúdia, sa zapojila aj Karolína Tothová. Drive magazínu prezradila nielen svoje dojmy a zážitky z programu, ale aj jej obľúbené cestovateľské destinácie, jedlá, kávu či svoj vzťah k šoférovaniu.

Prečo ste sa rozhodli prihlásiť do programu Growww?

Tesne pred koncom môjho štúdia na Fakulte chemickej a potravinárskej technológie na Slovenskej technickej univerzite v Bratislave som hľadala možnosti môjho uplatnenia. Na stránke Profesie som videla možnosť zapojenia sa do programu Growww, ktorý ma zaujal a prihlásila som sa doň.

Bola chémia vždy vaším obľúbeným predmetom?

K chémii ma priviedla moja učiteľka na strednej škole, vždy mi išla ako predmet ľahko a bavila ma téma ochrany životného prostredia, tak som tieto dve veci vo svojom živote spojila.

Ako prebiehala vaša cesta od prihlásenia do programu do nastúpenia do práce?

Foto: Karolína Tothová

Veľmi rýchlo (smiech). Po prihlásení som mala do niekoľkých dní dohovorený pohovor, na ktorom sme si rýchlo „sadli“, a tak som mohla aj okamžite nastúpiť do práce.

Čo je náplňou vašej práce? 

Medzi tie hlavné náplne práce patrí zabezpečovať nakladanie a následne ich zhodnotenie, resp. zneškodnenie odpadov na prevádzkach teplární a distribúcie elektriny externými dodávateľmi. Potom tiež dohliadam na koncentrácie emisií z komína na teplárni.

Bola pre vás rafinérsko-petrochemická oblasť atraktívna v časoch, keď sa svet odvracia od fosílnych palív?

Foto: Karolína Tothová

Faktom je, že tu ešte nemáme celosvetovo uplatniteľnú okamžitú náhradu fosílnych palív a budeme ich teda potrebovať ešte nejaký ten rok. Ja budem rada, ak prispejem k tomu, že ich budeme využívať čo najrozumnejšie a najekologickejšie.

Prichádzate do kontaktu aj s inými growwwákmi a ak áno, ako prebieha táto interakcia? 

V programe sme v Bratislave zatiaľ traja, no každý sme na úplne inom oddelení a keďže Slovnaft je obrovská firma, máme šancu stretnúť sa len niekedy na obede. Vtedy si vymeníme dojmy a zážitky. Ale program Growww je v celej skupine MOL a počas Onboarding Day som sa stretla v Budapešti aj s ďalšími ľuďmi, napríklad z Chorvátska, s ktorými som elektronicky v kontakte dodnes.

Akú máte predstavu o svojej ďalšej kariére?

Foto: Karolína Tothová

Po ročnom fungovaní v Growww programe rada nastúpim na pozíciu odborného inžiniera – juniora, na ktorú som pripravovaná. Mám svoju školiteľku, ktorá ma vedie a pripravuje, čo mi uľahčuje nábeh do práce a pochopenie fungovania firmy, aj požiadavky na mňa v práci. A dlhodobo uvidím, kam ma pracovný vietor zaveje.

Odkiaľ pochádzate a máte v okolí svojho domova nejaké obľúbené miesto? 

Pochádzam z malej dedinky Hozelec pri Poprade pod Tatrami. Neďaleko máme Gánovský gejzír, čo je moje obľúbené miesto, kam si chodím vyvetrať hlavu, na prechádzku so psom a do prírody.

A čo váš vzťah k cestovaniu po svete? Máte obľúbené destinácie?

Foto: Karolína Tothová

Milujem cestovanie a nové zážitky, nedá sa povedať jedno miesto, ktoré by vyčnievalo viac než ostatné. Bolo neskutočné zažiť napríklad Národný park Yosemite, ale aj plavbu výletnou loďou po Karibiku, počas ktorej som zažila Mexiko či videla pyramídy z mayskej civilizácie.

Je súčasťou vášho cestovania aj spoznávanie nových chutí a jedál? 

V jedle som už trochu konzervatívnejšia a nevrhám sa do extrémov, no vždy ochutnám to, čo je pre gastronómiu tej-ktorej krajiny typické. Mám rada taliansku kuchyňu, ale vždy sa teším domov na dobré bryndzové halušky alebo sviečkovú.

A čo káva? Ste kávičkárka? Akú kávu preferujete? 

Rozhovor robíme o ôsmej ráno a ja už mám v sebe dve kávy, takže áno, určite som kávičkárka (smiech). Nemám na kávu extrémne striktné kritériá, ale do mojej kávy patrí mlieko, rada si dám napríklad cappuccino.

Máte vzťah k autám a šoférovaniu? Aké auto by ste si kúpili, keby ste si mohli slobodne vybrať – benzínové, dieselové, hybridné alebo elektrické? 

Nešoférujem veľa, ale keď mám možnosť, šoférujem rada. Z áut by som si zatiaľ určite nekúpila elektrické, najskôr by som siahla po nejakom hybridnom modeli. Ak by som však mala úplne uletieť v automobilových predstavách, vybrala by som si starý dlhý Mercedes, taký na akom kedysi jazdili v mafiánskych filmoch, samozrejme, opravený, vytuningovaný a naleštený (smiech).

Viac o tom, čo je to Growww, čo ponúka a čo záujemcov v programe čaká, ale aj akých ľudí hľadá Slovnaft do svojho tímu, nájdete na tejto webovej stránke.

AMI MÉG ÉRDEKELHET