KASSA GYÖNGYSZEME

A kassai Szent Erzsébet-dóm titkokkal és legekkel is büszkélkedhet.

Szent Erzsébet katedrális Kassa

Ez Európa legkeletebbre fekvő nyugati típusú gótikus katedrálisa.

Szent Erzsébet Katedrális, Kassa ékköve

unsplash.com/Mohammed Thoufik

És ez csak az első a legek sorában. A kassai Fő utca közepén álló gótikus építményben találjuk az öreg kontinens egyetlen olyan szimmetrikus csigalépcsőjét, amelyen a lépcsők minden emeleten találkoznak.

TITKOS FOLYOSÓK ÉS EGY RÉSZEGES ASSZONY

hu.123rf.com

Ez az épület különleges kincs, amilyenből nem sok van Szlovákiában. Az idelátogató turisták megtekinthetik a Zsigmond-tornyot, látogatást tehetnek a Rákóczi-kriptában és a Szent Mihály-kápolnában, megcsodálhatják a királyi oratóriumot, és fellépkedhetnek a már említett csigalépcsőn is.

Nem véletlen, hogy a Szent Erzsébet-székesegyház épületegyüttesét a mellette álló toronnyal és kápolnával immár 50 éve nemzeti kulturális műemlékként tartják nyilván. Az 1380 és 1508 között épült székesegyház mindmáig a legnagyobb szlovákiai templomnak számít, több mint ötezer fő befogadására képes. A kassai római katolikus egyházmegye tulajdonában álló dómot Szent Erzsébetnek, a koldusok, özvegyek, árvák és minden rászoruló védőszentjének szentelték. II. András magyar király lányát IX. Gergely pápa 1235-ben avatta szentté. Erzsébet négy évvel korábban, a németországi Marburgban hunyt el, itt lelt menedéket lelki vezetője, Türingiai Konrád oltalma alatt, és a helyi szegénykórházban vállalt szolgálatot.

Ez az épület különleges kincs, amilyenből nem sok van Szlovákiában. Az idelátogató turisták megtekinthetik a Zsigmond-tornyot, látogatást tehetnek a Rákóczi-kriptában és a Szent Mihály-kápolnában, megcsodálhatják a királyi oratóriumot, és fellépkedhetnek a már említett csigalépcsőn is. Nem véletlen, hogy a Szent Erzsébet-székesegyház épületegyüttesét a mellette álló toronnyal és kápolnával immár 50 éve nemzeti kulturális műemlékként tartják nyilván.

Az 1380 és 1508 között épült székesegyház mindmáig a legnagyobb szlovákiai templomnak számít, több mint ötezer fő befogadására képes. A kassai római katolikus egyházmegye tulajdonában álló dómot Szent Erzsébetnek, a koldusok, özvegyek, árvák és minden rászoruló védőszentjének szentelték. II. András magyar király lányát IX. Gergely pápa 1235-ben avatta szentté. Erzsébet négy évvel korábban, a németországi Marburgban hunyt el, itt lelt menedéket lelki vezetője, Türingiai Konrád oltalma alatt, és a helyi szegénykórházban vállalt szolgálatot.

hu.123rf.com

St. Elisabeth Katedrális belső, Kassa

A magyarországi gótika egyik legjelentősebb építményéről máig sok középkori legenda kering. Az egyik szerint a dóm építői a falba egy üreges követ illesztettek, ha pedig azt kihúzzák, összedől az egész katedrális. Állítólag azért tettek így, hogy munkájukért biztosan megkapják a fizetségüket. A történészek azonban – más mendemondához hasonlóan – csak mosolyognak ezen. A Mátyás-torony egyik vízköpője egy kidülledt szemű, kezében poharat tartó nőt ábrázol. A helyi hagyomány szerint nem mást, mint az egyik kőműves feleségét, aki nemcsak csúnya, hanem iszákos is volt. Mivel szégyent hozott rá, így állt bosszút rajta: az örökkévalóságig okádhatja az esővizet. Érdekesség, hogy a Mátyás-tornyot azért nem fejezték be, mert az egyik munkás lezuhant, ezt pedig rossz előjelnek vették.

JÓ TUDNI

1. SZENT JAKAB-ÚT A dóm egyben a közel 650 kilométer hosszú Szent Jakab-út kezdete, amely Pozsonyban, a már nem létező Szent Jakab-templom maradványainál, a Szlovák Nemzeti Felkelés terén ér véget.

2. II. RÁKÓCZI FERENC-KRIPTA A templom alatt található kriptában van az utolsó Habsburg-ellenes rendi felkelés vezetőjének, II. Rákóczi Ferencnek (1676–1735) a végső nyughelye. Rákóczi földi maradványai 1906-ban kerültek a dómba.

3. NEMZETKÖZI IVAN SOKOL ORGONAFESZTIVÁL A dómban rendszeresen ad koncertet a Kassai Állami Filharmónia zenekara, és minden évben itt rendezik meg a Nemzetközi Ivan Sokol Orgonafesztivált, amely Szlovákia legrégebbi orgonafesztiváljának számít.

4. ZSIGMOND TORONY A Zsigmond-toronyból csodálatos kilátás nyílik a városra. A torony csaknem 60 méter magas, és 160 lépcső vezet a tetejébe. Turistaszezonban naponta 10-től 17 óráig látogatható.


AMI MÉG ÉRDEKELHET