Még idén elindul a Kassa és Kijev között közlekedő vonatjárat

szlovák vasút

A Kassa és Munkács között közlekedő, és Tiszacsernyőt érintő határátkelőn keresztül közlekedő vasútvonal jelenleg az egyetlen, amely összeköti Szlovákiát és Ukrajnát. Mindez azonban hamarosan változhat, új kormányzati tervek szerint ugyanis hamarosan elindul egy Kassa és Kijev között közlekedő járat.

Jozef Ráž közlekedési miniszternek 2024 végéig gondoskodnia kell a Kassa és Kijev között közlekedő közvetlen vonatjárat helyreállításáról.

Ez is érdekelhet: Átalakul a vasúti közlekedés Pozsony és Bécs között

A vonalnak a meglévő széles nyomtávú vágányokat kell majd használnia, amelyek a maťovcei határátkelő állomáson vezetnek keresztül – olvasható a tervezet a Spectator cikkében.

A jelenleg is közlekedő A meglévő Kassa-Munkács vonalat a ZSSK és ukrán partnere, az Ukrzaliznyica közösen üzemelteti. A járaton tavaly több mint 74 ezer utas közlekedett.

Ezt is olvasd el! Végre útnak indultak a Komáromot Pozsonnyal összekötő vonatok

A vonatok naponta közlekednek: Kassáról 8:46-kor és 11:46-kor indulnak, és 14:00-kor és 16:53-kor érkeznek Munkácsba.

Az ellenkező irányban a két vonat 14:48-kor és 18:16-kor indul, és 18:17-kor és 21:33-kor érkezik meg a szlovák városba.

Az utasoknak azonban nem árt tudni, hogy a vonatjaiknak több mint egy órát kell várakozniuk a tiszacsernyői átkelőnél. Ennek oka, hogy a két országban eltérő nyomtávot használnak a vasúti közlekedésben.

AMI MÉG ÉRDEKELHET