Kaštieľ Rusovce - Klenot na brehu Dunaja

Skvelý cieľ krátkeho výletu z Bratislavy sú Rusovce, škoda len nevyužitého potenciálu tohto klenotu pri hlavnom meste.

Foto: bratislavaregion.travel

V bratislavskej mestskej časti Rusovce natrafíte na jedinečný historický skvost, Kaštieľ Rusovce. Jeho silueta i bohatá história lákajú milovníkov kultúry, histórie a svojím pôvabom či zaujímavými príbehmi priťahujú pozornosť nielen turistov, ale aj bádateľov minulosti. Je hrdý symbol bohatstva kultúrneho dedičstva, ktoré pretrváva po dlhé roky a aj dnes vás dokáže očariť.

Z hradu kaštieľ

Na mieste, kde dnes stojí kaštieľ, stál už v 13. storočí Rusovský hrad, ktorý sa spomína v písomnej zmienke z roku 1266. Hrady však časom strácali svoj význam a tak ho neskôr nahradil práve kaštieľ. Najznámejší rod, ktorý tu vládol, boli Zichyovci. Štefan Zichy bol predseda Uhorskej komory a v roku 1646 získal panstvo Rusovce. Práve rodina Zichovcov bola vyše 200 rokov majiteľmi panstva a vďaka nim tu vznikol aj Kaštieľ v Rusovciach. V roku 1872 sa stal majiteľom gróf Hugo Henckel, ktorý dobudoval v areáli Kaštieľa žrebčín. Neskôr odkúpila Rusovský park princezná Stephania. Kaštieľ bol počas druhej svetovej vojny zničený - obsadilo ho nemecké komando a neskôr aj sovietske vojsko. Začiatkom roka 1972 sa Rusovce pričlenili k hlavnému mestu Slovenska – Bratislave.

Realita dnešných dní

Foto: bratislavaregion.travel

Vlastníkom Kaštieľa bola aj Slovenská národná galéria, ktorá tu vystavovala obrazy. Dnes je vlastníkom Správa zariadení Úradu vlády SR. Majestátny Kaštieľ v Rusovciach je naďalej neprístupný, získané financie putujú len na zachovanie a jeho ďalšia budúcnosť je, aj napriek mnohým snahám, nejasná.

Rusovský park

Samotný park disponuje veľmi pekným prostredím plným stromov, kríkov, drevín i kvetov vhodným nielen pre rastliny, ale aj pre živočíchov. Spozorujete tu rôzne druhy vtáctva, ako napríklad sýkorky, drozdy, pinky, ďatle i vzácneho muchára sivého, ale aj zajace, netopiere a rôzne druhy hrabošov. Park sa tiež pýši krásnymi platanmi javorolistými a pagaštanmi konskými.

Minulosť parku siaha až do doby bronzovej. Našli sa tu rôzne predmety, nádoby, šperky a aj hroby, ktoré pochádzajú práve z tohto obdobia. Taktiež sa tu našli pozostatky po dávnych Keltoch či Rimanoch.

Foto: bratislavaregion.travel

Park a kaštieľ zdieľajú záhradu, ktorá zaberá časť lesoparku. V záhrade sa vyskytuje väčšie množstvo exotickejších rastlín a drevín, ktoré tu boli vysadené. Záhrada ponúkala japonskú a ružovú záhradu, doplnené boli o drobné architektonické prvky, ako altánok, lavičky, fontána, či koniareň.

Tajomná Gerulata

Foto: muzeumbratislava.sk

Významnou pamiatkou je aj Gerulata, vojenský tábor, ktorý bol súčasťou hraničného opevnenia. Mala antický pôvod a nachádzala sa tu v 2. až 4. storočí. Po Gerulate vzniklo na tomto mieste slovanské osídlenie, ktoré tiež zanechalo pozostatky. Prvá zmienka o Rusovciach je z čias panovníka Ondreja II. z roku 1208. Rusovce a okolie boli hraničnou oblasťou a neskôr sa stali aj obchodným strediskom. Mohla za to práve ich dobrá poloha, keďže tadiaľto viedla cesta z Uhorska do Rakúska.

Tomuto nádhernému miestu s potenciálom ukázať viac budeme držať palce, aby sa prostriedky na jeho pomerne nákladnú rekonštrukciu podarilo nájsť a my sa tak mohli tešiť z ďalšieho hodnotného miesta na mape našich historických pamiatok.

Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:

Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.

AMI MÉG ÉRDEKELHET