Négy varázslatos hely Katalóniában

Sziklába épült monostor és gyógyvíz a tengerparton: van élet Barcelonán túl.

Fotó: Shutterstock

Ha Barcelonában járunk, vagy ha oda már nem szeretnénk menni például a túl sok turista miatt, akkor felfedezhetjük végre Katalónia más csodáit is.

Homokos strand és gyógyvíz Comarrugán

Fotó: Shutterstock

Gyógyvizes mártózás

A barcelonai reptértől mintegy 56 kilométerre található üdülőhely gyerekes családoknak és pároknak is tökéletes helyszín, hiszen két kilométeren keresztül elterülő finom, aranyhomokos tengerpart vár ránk. A vonattal is könnyen elérhető üdülőhely (vasútállomása a 20. század folyamán Katalónia egyik legfontosabb vasúti kereszteződésévé vált) olyan a katalánoknak, mint nekünk a Balaton: a pálmafákkal övezett partot az impozáns nyaralók sora övezi, de az üdülővároska több ezer állandó lakost is számlál.

A part közelében egy különleges forrás is található, amelynek hőmérséklete mindig 18-21 °C között mozog. A forrásvizet először egy szabadtéri díszkútba vezetik, ahonnan a fövenytől nem messze található Estany tóba ömlik, majd onnan a Riuet patak szállítja vizét a tengerbe. A termálvizet, amelynek gyógyító hatása van, az idős lakosok is gyakran felkeresik.

Mindenféle ízületi, csont- és reumás fájdalmakra, valamint gyulladásos, deréktáji és isiász betegségekre javallott, de elősegíti a bőrbetegségek gyógyulását is, miközben az idegrendszert is kisimítja.

Évente egyszer, Szent Iván éjjelén felpezsdül a partszakasz, ahogyan a környék legtöbb strandján is. Ekkor emberek százai töltik az egész éjszakát a víz mellett, miközben szinte egyfolytában tűzijátékoznak. Pezsgőspohár van mindenki kezében, cavát (a spanyol pezsgőt) isznak és önfeledten fürdenek a langyos tengervízben, táncolnak, majd mindenki a víz mellett tér nyugovóra a magukkal hozott takarókon, pokrócokon.

Vilafranca Del Penedès

www.youtube.com

Tiny Tour | Vilafranca Spain | Enjoy a human tower performance in Vilafranca del Penedès | 2021 Sep

Barcelonából szintén vonattal könnyen elérhető az építészetileg a középkor különböző szakaszait – gótikától a barokkig – visszatükröző bájos kisváros. Bár az állomás jelenleg átépítés alatt áll, a közlekedés zavartalanul működik.

A 13.században még Katalónia több királyának is székhelye volt, ennek ékes bizonyítéka a királyi palota, a Palau Reial, amelyben ma múzeum található.

Innen csak néhány perces séta a tisztán gótikus építészeti jegyeket mutató Santa Maria templom. Vilafranca a talán a cavagyártásáról híresebb San Sadurni d’Anoia mellett a katalán pezsgőkészítés másik központja, ezért a főtéren, a Plaza Mayoron érdemes megízlelni egy-egy pohár helyi cavát, és enni hozzá egy tapast – a téren gyűlnek össze a helyiek és a nemzetközi utazók is, érdekes beszélgetésekbe kapcsolódhatunk bele. A Café El Coro klasszikus katalán kávézó a jellegzetes padlójával és berendezésével, esténként óriási társasági életet bonyolít.

Spirituális hegy, ahol Himmler a Szent Grált kereste... - Montserrat

www.youtube.com

Supernatural Mountain | Montserrat Spain | Full Time Travel Vlog 10

Ha már elég volt a vízből és a városnézésből is, jöhet a szent Monserrat hegy, ami mindössze 45 kilométerre található Barcelonától, és a katalán identitás szimbóluma – évente több ezer zarándok keresi fel.

Az 1236 méter magas Montserrat csúcsáról csodálatos kilátás nyílik Katalóniára, ahova felvonóval is feljuthatsz.

Fentről nem csak a hegyben gyönyörködhetsz, hanem az alatta elterülő lenyűgöző völgyre, valamint Monistrol falujára, a Llobregat folyóra és a híres Santa Cove szentélyre.

Az itt található bencés apátságot, a Santa Maria de Montserratot, amely a Montserrati Szűz szentélyének ad otthont, Napóleon hadserege a 19. század elején elpusztította, így az eredeti épületből csak néhány fal maradt meg, de a rekonstrukció tökéletesen sikerült. Itt található a Fekete Madonna szobra, amiről úgy tartják, hogy az evangélista Szent Lukács faragta Jeruzsálemben a kereszténység kezdetén, és 1844 óta Katalónia védőszentje. A hely érdekessége, hogy

a második világháború idején Heinrich Himmler itt kereste a Szent Grált, mivel biztos volt abban, hogy a montserrati hegy egyik barlangjában rejtőzik, amelyről azt gondolta, természetfeletti erővel vértezi majd fel.

A kolostor közelében lehet kóstolni hagyományos sajtokat is, a legnagyobb ízélményt a Monchego juhsajt adja, ami inkább a mi túrónkra emlékeztet, és egy kis mézzel kínálják. És most jöhet egy nagy kirándulás! Több túraútvonal közül is választhatunk, de ha túra helyett inkább egy könnyed sétára vágysz, válaszd a Sant Miguel-ösvényt, ami a Creu de Sant Miquel-hez (Szent Mihály kereszthez) visz, ahol csodálatos látvány vár rád.

Pezsgő úton-túfélen - Sant Sadurní d'Anoia

Fotó: Shutterstock

Létezik egy olyan katalán kisváros, ahol 80(!) pezsgőház található (majd minden utcában 2-3), pezsgős üvegek és dugók a járdán. Itt találhatók a cavágyártás nagyágyúi, a Codorníu és a Freixenet, utóbbi éves szinten 200 millió palackot ad el, ezzel a világon a harmadik pezsgőforgalmazó. Sant Sadurní d’Anoiában minden szeptember 7-8-án megtartják a Filoxéra Fesztivált (csak a covid tudott útjába állni), amelynek során – több mint 150 000 petárda segítségével – rituálisan kivégzik a szőlőskertek bestiáját.

A városka központjának meghatározó látképe az egymást érő kiülős cavázók látványa, ahol a helyi öregek már 9 órakor poharazgatnak, gyakran – a sziesztát leszámítva – egész nap, mégsem találunk részegen dülöngélő katalánokat. Ha valaki becsíp, az biztosan turista. Itt található a csúcsminőségű csokoládét előállító Simón Coll gyár, ahol az ínyencek vásárolhatnak kedvükre a rafináltnál rafináltabb termékekből, például 99%-os csokoládét. Van vezetett gyárlátogatás is, de jelenleg csak spanyolul.

Aki hétvégén jár Sansában, semmiképpen se hagyja ki a termelői piacot, többek között itt ízlelhetjük meg az olívabogyók igazi ízét. Cava-kóstolásra sok pincészetben be lehet fizetni (előre be kell jelentkezni), de ha valaki egy kis testmozgásra is szívesen benevez, annak ajánljuk a városközponttól egy patakocska medrében 3 kilométer sétával elérhető Bertha pincészet látogatóközpontját, ahol a pezsgő szürcsölése mellett gyönyörködhetünk a Monsterrat látványában.

Szöveg: Sinkó Edit

AMI MÉG ÉRDEKELHET