Kaunas – ördögien jó hely

Élhető, gyönyörű és kevés a turista. Mire várunk még?

Nemunas
Fotó: Shutterstock

Litvániába a turisták legfőképpen középkori hangulatú fővárosa, Vilnius miatt érkeznek, pedig ez a balti állam ennél jóval több látnivalót kínál. Az országmásodik legnagyobb városa csodálatos természeti környezetben fekszik, óvárosa pedig elképesztő épített örökséget rejt. Jó hír, hogy Kaunas közvetlen járattal már Pozsonyból is elérhető.

Az ország közepén lévő Kaunas 300 ezres lakosságának 93%-a litván – ennek az az oka, hogy a Szovjetunió időszakában nem telepítettek ide ipart, ezért az itt élő oroszok létszáma is elenyésző a Baltikum többi városához képest, de ugyancsak ennek köszönhető, hogy a város építészete megőrizte autentikus litván jellegét.

​Fehér hattyú és vörös tégla

A Neris és a Nemunas folyók összefolyásánál található óváros területének nagy részét a Santakos park és a középkori vár maradványai foglalják el. A stratégiai fontosságú helyen épült vár egykor jelentős erőd volt a Német Lovagrend elleni védekezésben. A 13. századi, eredetileg gótikus várnak napjainkra csak a romjai maradtak fenn, megtekinteni a restaurált épületrészeket lehet. Az óváros egyik ékköve a Városháza, melyet kecses vonalvezetésű, 53 méter magas tornya miatt a népnyelv fehér hattyúnak is nevez. Ennek közelében található Litvánia legrégebbi polgári háza, az 1500-ban téglagótikus stílusban épült Perkunas-ház, valamint az érseki székesegyház, amely az ország legnagyobb gótikus temploma. A téglagótika az észak-európai és a balti gótikus építészet egyik jellegzetes típusa. Természetes kő építőanyag hiányában égetett vörös téglából építkeztek.

Fotó: Shutterstock

Vytautas híd – előre a jövőbe, vissza a múltba

Az óvárosra és a Vytautas hídra a legszebb panoráma a Nemunas túlpartján lévő Aleksotas-kilátóból nyílik, ahova siklóval is fel lehet jutni. A nem túl széles folyó felett átívelő hidat Vytautas (Vitold) litván nagyfejedelemről nevezték el. A helyiek azt mesélik, hogy régen ez volt a világ leghosszabb hídja, ugyanis másfél hétig tartott rajta átkelni. A történetnek azonban csak a fele igaz: a 18. században Kaunas még a Julianus-naptárat használó ortodox Oroszországhoz, míg Aleksotas a Gergely-naptárat használó Poroszországhoz tartozott, és a két naptár közti időeltolódás okozta ezt a fura helyzetet.

www.youtube.com

Visiting Kaunas, Lithuania | Travel guide from a local

A múlt kísértete: szovjet atombunker

A szovjet uralom évtizedeire emlékeztet a KGB Atombunker Múzeum, amely Kaunas egyedülálló látványossága. Már az elhelyezkedése sem mindennapi, ugyanis hat méterrel a föld alatt található. Láthatunk itt mindent, amit a Szovjetunió titkosszolgálata használt: megfigyelő berendezéseket, lehallgató készülékeket, mobil rádiós adó-vevőket, zavaróállomást, poloskákat, de még szupergyors betöréshez használt eszközöket is.

Ördögök Múzeuma

Az Ördögök Múzeuma (Velnių muziejus) egyedülálló a maga nemében a világon. Még az 1900-as évek elején Antanas Žmuidzinavičius impresszionista festő kezdte el gyűjteni az ördögöt ábárázoló különböző alkotásokat. A múzeumban látható több mint 3000 alkotás a világ 70 országából származik.

Mit kóstoljunk meg?

Hagyományos fogás a šaltibarščiai, ami egy hideg céklaleves, valamint a cepelinai, illetve didžkukuliai néven is emlegetett, hússal, sajttal, illetve spenóttal töltött gombóc, melyet tejföllel és szalonnával tálalnak. Az italok közül klasszikusnak számít az alkoholt nem vagy csak alig tartalmazó, édes ízű gira, melyet erjesztett rozsból készítnek, valamint a krupnikas néven ismert mézlikőr. A sütemények közül kihagyhatatlan a gomba formájú sausainiai grybukai, amelynek íze a mézeskalácsot idézi, valamint a látványra igencsak tetszetős šakotis, amely a mi kürtőskalácsunkhoz hasonlóan készül.

AMI MÉG ÉRDEKELHET