AZ ÖRÖK PÁROS: KÁVÉ ÉS VÍZ

Előtte vagy utána?

Az örök páros: kávé és víz

A megfelelő vízfogyasztásról fontosságáról rengeteg szó esik, azonban arról kevesebbet beszélünk, hogy kávé előtt és után miért fontos?

Víz a kávé előtt - az ínyenceknek

Foto: Getty Images Hungary

Intenzívebb kávéélmény

Alapvetően két felfogás létezik, az egyik szerint a kávé előtt, a másikszerint pedig a kávé után érdemesöblítenünk egy korty vízzel. Az előbbi metódus az olaszoktól ered, akika kávé igazi szakértőiként teljesen át akarjákadni magukat a fekete zamatának, ezértmielőtt belekortyolnak, egy pohár vízzellényegében tisztára mossák ízlelőbimbóikat. Így intenzívebben érzik kedvenceszpresszójuk ízét, s az akár 15 percig ismegmarad a szájukban.

Víz kávé után - az egészségünk érdekében

Foto: Lukas / Pexels

A „caffeine crash" is elkerülhető egy pohár vízsegítségével

A víz kávé utáni fogyasztásának sokkalinkább az egészségünkre gyakorolt hatásávalösszefüggésben van szerepe. Köztudott, hogy a kávé vízhajtó hatású, azaz tanácsos rögtön pótolni a hiányzófolyadékot, különösen a reggeli első fekete után, így megelőzve, hogy kiszáradjona szerveztünk. A kávé savas hatása megnövelia gyomorsav mennyiségét, jobbesetben „csak" gyomorégést, hosszabbtávon viszont refluxot is okozhat, ezért isérdemes leöblítenünk a feketénket. Emellett úgy tartják, hogy az úgynevezett „caffeine crash" is elkerülhető egy pohár vízsegítségével, így kordában tudjuk tartania teobromin testre gyakorolt élénkítő hatását,illetve a kávé felszívódása után kb.fél órával hirtelen jelentkező fáradtságot. A kávé mellé elfogyasztott víz ellensúlyozzaa vérnyomás megemelkedését és a szívverés szaporábbá válását is, ráadásulegy esztétikai érv is szól mellette: kevésbészíneződnek el a fogaink a csersavtól, ha a feketénket leöblítjük egy pohár vízzel.

Víz + kávé + víz

Foto: Getty Images Hungary

Nincs rossz megoldás

Éppen ezért a kávé előtt és után is javasolta vízfogyasztás. Az elején azért, hogy az ízhatásttökéletesen kihozzuk a feketénkből,utána pedig azért, mert a különféle kávé ésvíz párosítások mindegyike érdekes, izgalmasutóízt eredményezhet. Ha sima vizetiszunk a kávé után, akkor édeskés zamatotérzünk majd a nyelvünkön, de példáulSpanyolországban vagy Portugáliábanszívesebben isznak szénsavas vizet utána,amitől sós íz marad a szájban.

AMI MÉG ÉRDEKELHET