Egy korty történelem: Róma görög kávéháza

Folytatódik sorozatunk a legendás kávéházakról. Liszt Ferenc és Casanova is itt... kávézgatott.

Fotó: Shutterstock

Az viszonylag gyakran szóba kerül, hogy mit adtak a lómaiak a világnak – az azonban már jóval ritkábban, hogy a világ mit adott Rómának. Kétségtelen, hogy az örök város a legtöbbet a görögöktől kapta: építészetet, színházat, tudományt, filozófiát… és a kávézás élményét! A velencei Caffé Florian után tehát következzen az antik gölög kávézda!

Pazar környezetben, a leghíresebb világmárkák luxusboltjai között bújik meg Róma legrégebbi kávéháza, az 1760 óta folyamatosan működő Antico Caffè Greco – az antik görög kávéház. Bár a híres olasz eszpresszó vagy cappuccino története nem itt kezdődött, de a kávéház megnyitásának a rómaiak minden bizonnyal nagy jelentőséget tulajdonítottak, ugyanis az eseményt egy dokumentum is megemlíti, melyet a San Lorenzo in Lucina bazilika levéltárában őriznek.

Ha olasz, akkor miért görög?

Fotó: Julie Mayfeng / Shutterstock

Az Antico Caffè Greco Olaszország második legrégebbi kávéháza, az elsőt – a velencei Caffè Floriant – ugyanis negyven évvel korábban, 1720-ban alapították. A Spanyol lépcsőtől és a Bernini által tervezett Bárka-szökőkúttól (Fontana della Barcaccia) alig néhány lépésre, a Via Condotti 86 szám alatt található patinás épület szinte eltűnik az exkluzív divatboltok csillogó kirakatai között. És hogy miért görög az olasz főváros legpatinásabb kávéháza? A válasz egyszerű: egy görög üzletember alapította, akinek neve csak olaszos formában maradt fenn, Nicola della Maddalena.

Művészek találkozóhelye 

A stílusos enteriőr és a kávéházi kultúra már a nyitástól kezdve folyamatosan vonzotta a művészeket, írókat, költőket, filozófusokat és politikusokat. Az Antico Caffè Greco falai közt olyan történelmi nagyságok fordultak meg több-kevesebb rendszerességgel, mint például Casanova, Stendhal, Goethe, Arthur Schopenhauer, Byron, George Bizet, Hector Berlioz, Brahms, Liszt Ferenc, Henrik Ibsen, Hans Christian Andersen, Orson Welles, Mark Twain, Friedrich Nietzsche, Thomas Mann, Gogol, Apollinaire, Baudelaire, Wagner és még hosszasan sorolhatnánk. A szlovák irodalom nagyjai közül három költőről is tudunk, akik szívesen hörpintettek fel egy csésze kávét az Antico Caffè Greco márványasztalainál: Ján Kollár, Ján Smrek és Štefan Žáry emlékét 2003-tól egy bronztábla őrzi a kávéház falán.

Kávéháznak drága, múzeumnak olcsó

www.youtube.com

L'Antico Caffè Greco di Roma tra modernità e tradizione

Az Antico Caffè Greco egy különleges kultúrtörténeti értéket képviselő vállalkozás, amit azzal is elismertek, hogy felvették az Olaszországi Történelmi Helyek Szövetségének tagjainak sorába. Bár a kávéház kívülről semmiben sem különbözik a Via Condotti többi épületétől, belső termei azonban fényűzően pompásak. Az ajtón belépve rögtön tudjuk, hogy különleges helyen járunk: a Greco a kávéházak egyik doyenje, egy történelemmel átitatott helyszín, bordó falakkal, csodálatos olajfestményekkel, aranyozott tükrökkel, kis márványasztalokkal és bársonyfotelekkel. A kávéház termeiben több mint 300 alkotást tekinthetünk meg, így ez a világ legnagyobb nyilvános művészeti galériája, ahova a „belépő” mindössze egy kávé ára! A Spanyol lépcső és a luxusboltokkal teli Via Condotti hatalmas turistatömeget vonz, így az Antico Caffè Greco sem éppen csendes – és persze nem is olcsó. A csúcskategóriás helyszín magasabb árakkal is jár. Ennek ellenére könnyen előfordulhat, hogy néhány percig sorba kell állni, amíg szabad asztalhoz juthatunk az elegáns helyiek és a rövidnadrágos turisták körében egyaránt népszerű kávéház előtt.

AMI MÉG ÉRDEKELHET