Dúšok kávovej histórie: Café Imperial, Praha

V Prahe je málo miest, ktoré svojou históriou a impozantným interiérovým dizajnom navodzujú atmosféru prvej republiky tak autenticky ako Café Imperial. Táto kaviareň-reštaurácia je akoby šperkovnicou a je veľmi obľúbená medzi domácimi aj turistami. Má to dva dôvody: jedným je cenovo dostupný luxus a druhým je rešpekt k českým gastronomickým tradíciám.

Foto: Café Imperial

Hotel Imperial, nachádzajúci sa v centre mesta, je jedným z najpozoruhodnejších príkladov art deco štýlu v českej metropole, ktorý si dal postaviť známy hoteliér Jan Kolář. Pri návšteve Prahy by ste si rozhodne nemali nechať ujsť túto veľkolepú budovu, ktorá z každého kúta vyžaruje atmosféru československej histórie 20. storočia

Čaro prvej republiky

Foto: Café Imperial

Kaviareň sa nachádza na prízemí hotela Imperial, ktorého fasáda v štýle art deco je zdobená kubistickými prvkami a doplnená o secesný interiérový mozaikový dekor. Historická atmosféra nádhernej budovy odovzdanej v roku 1914 vychádza z použitých luxusných materiálov – mramoru, masívneho dreva a drahých textílií. Vo vstupnej hale hostí vítajú motívy jeleňov, ktorí sa po príchode na recepciu cítia akoby v Egypte. Vináreň v moravskom štýle je pokrytá dlaždicami s hroznovým vzorom a v salóne Topaz môžete obdivovať pamiatkovo chránenú drevenú mozaiku. Originálna secesná keramická výzdoba na stenách salóna Diamond so sklenenou strechou a mozaikové stropy vytvárajú rozprávkovú atmosféru, ktorú ešte umocňujú veľké okná s výhľadom na rušnú ulicu.

Café Imperial sa hneď po svojom otvorení stalo obľúbeným miestom stretnutí Pražanov, kde si môžete vychutnať kvalitnú kávu a tortu Charlotte či Sacher v úžasnom prostredí s nádhernými umeleckými dielami. Rovnako ako v prípade iných slávnych európskych kaviarní, aj v Café Imperial boli stálymi návštevníkmi spisovatelia, básnici, herci a iní umelci a filozofi. Do konca tridsiatych rokov 20. storočia to boli okrem iného prvý prezident Československa Tomáš Garrigue Masaryk, jeden z najvýznamnejších spisovateľov 20. storočia Franz Kafka, narodený v Prahe, či svetoznámy moravský hudobný skladateľ Leoš Janáček. Kaviareň bola akýmsi symbolom jazykovej rôznorodosti, tolerancie a bohatstva, ktoré charakterizovali prvé demokratické Československo.

Fénix vstávajúci z popola

Foto: Café Imperial

Hotel a s ním aj kaviareň prežívali svoj rozkvet v rokoch 1918 až 1939. Keď v roku 1939 vtrhla do Prahy nemecká armáda, okupanti sa radi zabávali v Café Imperial, takže Česi, ktorí zvolili zvláštny spôsob odporu, sa mu zďaleka vyhýbali. Po vojne sa mu na čas vrátila stará sláva, no znárodnenie v roku 1948 spečatilo jeho osud na desaťročia: dostal sa do rúk Revolučného odborového hnutia (ROH), hotel ani kaviareň nevítali bežných ľudí, budova postupne upadala a až nakoniec v 80. rokoch došlo k trvalému zatvoreniu. Vďaka rekonštrukcii v roku 2007 kaviareň opäť otvorila svoje brány a umožnila hosťom vychutnať si voňavé kávové špeciality, vynikajúce jedlá a nápoje v prostredí, ktoré pripomína pokojnú atmosféru prvej republiky.

Najlepšia tradičná reštaurácia na svete

Foto: Café Imperial

V roku 2021 bola Café Imperial zaradená ako jediná česká reštaurácia do rebríčka TasteAtlas TOP 100 a stala sa svetovým lídrom v kategórii najlepších tradičných reštaurácií. Porota vyzdvihla gastronomickú ponuku kaviarne-reštaurácie, nadväzovanie na tradície a jej krásny secesný interiér.

AMI MÉG ÉRDEKELHET