​Prekvapivé miesta, kde možno ešte stále vidieť kusy Berlínskeho múru

Kusy múru, pôvodne dlhé 150 kilometrov, putujú po celom svete.

berlins

Berlínsky múr sa začal stavať 13. augusta 1961 a zbúraný bol o 28 rokov neskôr, 9. novembra 1989. Berlín, ktorý počas studenej vojny rozdeľoval východnú a západnú Európu, bol symbolom rozdelenia kontinentu, ale po jeho zbúraní je možné vidieť kúsky Berlínskeho múru na mnohých miestach sveta.

Múzeum Janco Dada, Tel Aviv, Izrael

Foto: Profimedia

Kúsok Berlínskeho múru sa dostal do Tel Avivu v roku 1992, keď múzeum Janco zorganizovalo výstavu o Východnom Berlíne.

Výstava vyvolala v meste značný rozruch, pretože mnohí ľudia, ktorí prežili holokaust, sa usadili v Izraeli a nechceli, aby bola výstava opäť spojená s Nemeckom. Riaditelia múzea sa nakoniec rozhodli výstavu ponechať, pretože sa domnievali, že protivojnový postoj dadaistického hnutia dobre vyjadruje postoje oboch strán.

Časť steny venovaná ľuďom, ktorí prežili holokaust, zostala odvtedy pred múzeom.

Pánska toaleta - Las Vegas, Spojené štáty


Nikto nevie, ako alebo prečo sa kus Berlínskeho múru ocitol na pánskych toaletách kasína na Hlavnej ulici v Los Angeles, ale je tam. Na farebné betónové bloky boli nainštalované pisoáre, ale na vrch kúskov múru bola umiestnená sklenená doska. Kvôli tomu sa na stenu nedá vymočiť, čo bolo v tom čase vo východnom Nemecku taktiež zakázané.

Tiež Berlín: Víkendový citybreak do nemeckého hlavného mesta Berlín

​Kowsky Plaza - New York, Spojené štáty

Nemecký konzulát daroval tento kus múru mestskému úradu Battery Park pri príležitosti 15. výročia pádu múru v roku 2004. Dielo vytvoril francúzsky umelec Thierry Noir a dar bol venovaný ako poďakovanie nemeckého konzulátu v oblasti vzdelávania prostredníctvom umenia.

​Múzeum vojny - Londýn

Foto: Profimedia

Toto dielo, ktoré sa nachádza v areáli Imperial War Museum, získalo múzeum ako exponát v roku 1991. Ide o dielo umelca nemeckého pôvodu Jürgena Grosseho a nápis na stene znie "Zmeň svoj život".

​Umelecká inštalácia - Jakarta, Indonézia

Foto: Wikimedia

Prekvapivo, časti Berlínskeho múru možno stále vidieť v Indonézii. Dielo je súčasťou inštalácie umelca Teguha Ostenrika v bývalej štvrti červených svetiel v Jakarte. Ostenrik od 80. rokov študoval umenie v Západnom Berlíne, a keď múr padol, hneď vedel, že chce jeho časti preniesť do Indonézie.

​Nadácia Mandela Rhodes - Kapské Mesto, Južná Afrika

Foto: Getty Images

Kúsok Berlínskeho múru sa dostal aj do hlavného mesta Južnej Afriky. Berlín ho v roku 1996 daroval Nelsonovi Mandelovi. Mandela, ktorý bol zvolený za prezidenta v roku 1994, bol prepustený z väzenia vo februári 1990, tri mesiace po páde múru. Oba národy boli desaťročia rozdelené, aby po obrovskej spoločenskej transformácii vybudovali novú budúcnosť. Časť múru pred Mandelovou nadáciou Rhodos odráža toto spojenie.

Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:

Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.

AMI MÉG ÉRDEKELHET