Vigyázzunk a bringásokra – Íme 5 alapvető szabály az autósoknak

Világszerte általános jelenség, hogy egyre több biciklissel találkozunk az utakon. Mindez fokozott óvatosságot tesz szükségessé. A szabályzat ugyan sok mindent meghatároz – de mire is kell pontosan figyelni, hogy elkerüljük a baleseteket?

Fotó: Shutterstock

Szinte mindannyian gyalogosként kezdjük, majd rolleres, kerékpáros, motoros, robogós, autós, kamionos válhat belőlünk. Esetleg az összes egyszerre. Persze a közlekedők között számos konfliktus is adódik, ezekre részben útmutatóul szolgálnak a közlekedési szabályok. Sok minden azonban ránk, autósokra, motorosokra, bringásokra van bízva, mégpedig ezzel az általános üzenettel: ne veszélyeztessük, és ne akadályozzuk egymást, továbbá vigyázzunk a nálunk gyengébbekre.

1,5 méter a minimális biztonságos oldaltávolság

Fotó: Shutterstock

Akár motorral, akár biciklivel közlekedik valaki az úton, az egyik legjelentősebb veszélyforrás, hogy ráhúzzák a kormányt. Aki nem szokott kétkerekűvel járni, nem is érti, miért probléma a centizés a gyengébb közlekedőnek – hiszen „mindenki elfért, nem történt baleset”. Nem véletlenül fontos a 1,5 méteres oldaltávolság megtartása: ennyi ugyanis a minimális biztonságos távolság, ha megelőzünk egy kétkerekű járművet.

Kinek mi a megfelelő távolság?

Fotó: Shutterstock

Városon belül nemcsak a kátyúk, csatornafedelek és egyéb útakadályok kényszeríthetnek egy biciklist hirtelen irányváltoztatásra, de a figyelmetlenül kinyitott kocsiajtók és a parkolóhelyről kitolató autósok is. Éppen ezért nem is kell szorosan jobbra tartaniuk a kerékpárosoknak, és ezért kell elég helyet hagyni nekik egy-egy manőverhez. Ugyanez igaz a motorosoknál: a motor jobban csúszik az autónál, és az út széléről bemosódott murva vagy egy kisebb olajfolt is veszélyessé válhat, ha a motorosnak nincs helye kikerülni azt. Ráadásul a motor jóval nagyobb végsebességre képes a biciklinél, így az ember még védtelenebb rajta, hiszen sem biztonsági öv, sem fémkarosszéria nem óvja egy baleset során.

Városon kívül az óriási sebességkülönbség miatt ugyancsak figyelni kell: egy kamion oldalszele akár le is ránthatja a biciklist a nyeregből, de a nagy sebesség miatti hanghatás is lehet olyan ijesztő, hogy például egy gyakorlatlanabb kerékpáros csoportot megijeszt.

A bringaút is veszélybe sodorhat

Fotó: Shutterstock

Sajnos a bicikliseket sokszor pont a kijelölt kerékpárutak sodorják veszélybe, mivel az autósok gyakran nem számítanak a járdán vezetett bringaútról érkező, a gyalogosoknál jóval gyorsabb közlekedőkre. A zebrán persze nincs elsőbbsége a tekerő biciklisnek, de gyakran a kerékpárút nem szakad meg, hanem elsőbbség jár neki a kereszteződésben: ilyenkor hiába az előny, a biciklis jobban teszi, ha nem veszi készpénznek az elsőbbségét, mivel sok autósnak fel sem tűnik az elsőbbségadásra felszólító tábla. A statisztikák szerint a veszélyeztető autósok gyakran a telefonjukat nézik vagy azon beszélnek, amikor nem adják meg az elsőbbséget, illetve leszorítják a kétkerekű közlekedőt.

Ne kerülj a holttérbe!

A forgalomban tekerve a bicikliseknek arra kell figyelniük, hogy ne tartózkodjanak a járművek holtterében, ami egy teherautónál vagy busznál több méter is lehet – mind hosszában, mind széltében! Még általánosabb szabály a túléléshez: a kerékpárosnak mindig látszódnia kell! A lámpa, a fényvisszaverő ruházat, a küllőprizmák nem csak este hasznosak, nappali fényben is sokkal hamarabb lehet észrevenni egy pirosan villogó biciklist.

Cikázás és előresorolás

Fotó: Shutterstock

A motoros és a kerékpáros is megelőzheti a lámpánál, vasúti kereszteződésnél vagy egyéb forgalmi okból álló kocsisort. Míg a motorosok, segédmotorosok a kocsik mellett vagy az autók között is előresorolhatnak, a biciklisek ezt kizárólag jobbról haladva, az út széle felől tehetik meg. Autósként (de utasként is) ajtónyitás előtt mindig nézzünk bele a visszapillantóba, biciklisként pedig lehetőleg tartsunk kellő oldaltávolságot az álló autóktól, és legyünk résen. És zárásképp még egy szó a motorosokról: ők gyakran mozgó kocsisort előznek, még ha olykor szabálytalanul teszik is. Ilyenkor autósként – ellenérzéseinket félretéve – figyeljünk oda rájuk, és igyekezzünk biztosítani a biztonságos előrehaladásukat. A jobbra tartás az autósokra is vonatkozik, és mindenki jobban jár, ha előbb ér haza. Ne feledjük, a közlekedési szabályok lényege a balesetmentes közlekedés!

AMI MÉG ÉRDEKELHET