Két város meséje

rijeka

Két tengerparti város, két különböző egyéniség. Az egyik az Atlanti-óceán, a másik az Adria partján fekszik. Galway és Rijeka Európa kulturális fővárosaiként 2020-ban a világ kultúrszínpadának főszereplőivé avanzsálnak.

Galway – a kelta szentély

unsplash/Conor Luddy

Ha van mesebeli hely, ahol a legendák megelevenednek, akkor az az Európa peremén fekvő Galway, Írország nyugati Connacht tartományának legnagyobb városa. Tavasztól az ősi kelta naptárhoz való kapcsolódás jegyében a „Let the Magic In" (Engedd be a varázslatot) mottó alapján programjaikat a négy évszakot jelképező négy kelta fesztivál, Imbolc, Bealtaine, Lughnasa és Samhain köré építik fel. Bármikor is érkezzünk tehát e vidékre, a www.galway2020.ie oldalt mindenképp keressük fel előtte, ahol az alábbi ízelítőn túl többtucatnyi program közül válogathatunk.

Kultúra – Világirodalmi ünnep

A várost az ír nyelv otthonaként emlegetik, így az irodalmi programok az idén kiemelt figyelmet kapnak. Nőnapon világhírű előadók olvasnak és énekelnek majd ősi és kortárs szövegeket Galway tengerpartján napfelkeltekor és napnyugtakor, egy stílusos performansz keretében. A meghívottak között olyan neveket láthatunk, mint A szolgálólány meséjének írója, Margaret Atwood. Ha még mélyebben ásnánk bele magunkat az írott szó világába, akkor áprilisban a Cúirt nemzetközi irodalmi fesztivál vár.

Örömeső – „Reméljük, esni fog"

A kezdeményezés lényege, hogy az emberek panaszkodás helyett kreatív és alkotó módon éljék meg a nyirkos időjárást. Ennek érdekében egész évben vizes játékok, installációk és pop-up művészeti meglepetések bukkannak majd fel a város több helyszínén. Ha mi azonban mindezt szárazon szeretnénk átélni, akkor időzítsük látogatásunkat a májustól szeptemberig tartó, napsütéses, kevésbé csapadékos időszakra.

unsplash/Rory Hennessey

Tenger és tűz – Tűzkert

A magukat a tűz alkimistáinak nevező francia Cie Carabosse művészei az augusztusi éjszakákat tüzes műalkotásokkal ragyogják be. A virtuóz tűzinstallációk és előadások egy elhagyatott, romos kolostorban kapnak helyet. Itt minden este egyórás fényjátékban gyönyörködhetünk majd az egykori szent terekben.

Ír pub – An Púcán

A Galway központjában található hamisítatlan ír pub egy legenda a helyiek körében. Ha tradicionális környezetben szeretnénk részesei lenni egy élő zenés ír bulinak, akkor keresve sem találhatnánk jobb helyet. Rendeljünk a helyi sajtválogatásból, a friss tenger gyümölcseiből, vagy olyan klasszikus ételekből, mint az ír sörrel készített omlós marharagu. A finomságokat egy pohár Guinness-szel, Galway Bay sörrel vagy egy tradicionális ír kávéval öblíthetjük le.

Birkaünnep – Project Baa Baa

A májustól induló programsorozat az írek egyik jellegzetes háztáji állatát, a birkát helyezi a középpontba: lesz gyapjútapéta és divatkiállítás, valamint a felelős állattartásra koncentráló slow food bemutató a nemzetközi hírű séf, Enda McEvoy vezetésével.

Rijeka – a bohém kozmopolita

hu.123rf.com

A Horvátország legnagyobb kikötőjének otthont adó Rijeka, más néven Fiume, számos fesztiváljáról és legendás multikulturalizmusáról híres. A Kvarneröbölben fekvő település mindig is kozmopolita város volt, sokszínűségéhez az itáliai, a horvát, a szlovén, a magyar és az osztrák kultúra egyaránt hozzájárul. A „Sokféleség kikötője" jelmondat nevében a Rijeka 2020 programsorozat fő témái Fiume és a kortárs Európa, a víz, a munka és a migráció.

Kulinária – „A változatosság konyhája"

Az európai sokszínűséget és a nemzetiségek együttélését éltető gasztronómiai térnek és a hozzá kapcsolódó programoknak egy szokatlan helyszín, a modern művészeti múzeum (Muzej moderne i suvremene umjetnosti) ad otthont. A múzeumtér az idén piaccá alakul, ahol az etnikai, gender és egyéb kisebbségek, valamint a bevándorlók gasztrofókuszú összművészeti kavalkádjába csöppenhetünk. Az itt töltött idő alatt az élményszerzés garantáltan minden érzékünkre hat.

Múzeumhajó – Galeb

A 2020-as rendezvénysorozat egyik kiemelt helyszíne az egykori jugoszláv elnök, Josip Broz Tito régi hajója, az egykor banánszállítónak használt Galeb (Sirály), amely egy teljes körű felújítás után korszerű múzeummá alakul az év második felében. Tito úszó palotájának titkaiba bepillantva Jugoszlávia 20. századi történetét, az Adriát és Rijekát is új szemszögből ismerhetjük meg.

​Mediterrán bolyongás – Korzó

unsplash/Stella Tzertzeveli

A Rijekába tett látogatásunk egyik legemlékezetesebb része lehet a belvárosi séta, azon belül is a korzó, a közösségi élet központja számtalan üzlettel és tetőteraszos kávézóval. A főutca párhuzamosan fut a tengerparttal, így minden keresztutcájából fantasztikus kilátás nyílik az Adriai-tengerre. Ne hagyjuk ki az Óratornyot sem, mely a 17. század óta mutatja a pontos időt az egykori Osztrák– Magyar Monarchia legfontosabb kikötővárosában. Természet – Trsat vára A hamisítatlan természeti és történelmi élményért érdemes a város központjától 2 kilométerre, a Rijekát átszelő Recsina folyótól délre emelkedő magaslatra kirándulni, ahol a lenyűgöző panorámájú Trsat vára és mellette a Csodatévő Szűzanya temploma a középkor óta zarándokhely. Végül, ha egy komolyabb adrenalinfröcscsel zárnánk a látogatást, csatoljunk be Európa leghoszszabb városi zip line-ján – az ereszkedés Trsattól indul, át a Recsina folyó kanyonja felett, a végállomás pedig az Exportdrvo áruház.

Vízélmény – Sweet & Salt programsorozat

Édes és sós, erre utal a Sweet & Salt elnevezésű programsorozat, a helyszín pedig az az ipari terület, ahol a városon átfolyó Recsina folyó vize a tengerbe ömlik. Az édes és a sós vizek találkozásánál a folyópart amolyan kulturális, urbánus térré alakul, s egyik fénypontja a „Fiume Fantasy" című nagyszabású nemzetközi, tematikus kiállítás, amely Rijekát a jövő városaként mutatja be.


AMI MÉG ÉRDEKELHET