Kezdődik a bodzaszezon!

A bodzavirág gyógyhatása régóta közismert. A népi gyógyászatban egykor a „szegény ember patikája" néven emlegették, mivel főzetével számos problémát kezeltek, de virágzatát és érett bogyóit ételek készítéséhez is felhasználták. Napjainkban nemcsak a gyógyászatban, hanem a konyhában is reneszánszát éli ez az ősi gyógynövény.

Photo by Peter Mason on Unsplash

Ez az igénytelen növény szinte bárhol megél, több faja is őshonos nálunk, A legelterjedtebb és a legismertebb a cserje méretűre megnövő fekete bodza (Sambucus nigra), melynek fehér, tányérszerű virágai május közepétől virítanak a napsütötte rétek szélén. Vigyázat, a fekete bodza rokonai – a fürtös bodza (Sambucus racemosa) és a földi bodza, avagy gyalogbodza (Sambucus ebulus) – enyhén mérgezőek, ezért ezeket semmiképpen se fogyasszuk!

Hogyan gyűjtsük a bodza virágát?

Fotó: 123rf

A fekete bodza krémfehér virágát teljesen kinyílott állapotban és szép időben kell gyűjteni, amikor a harmat már felszáradt. Más gyógynövényekhez hasonlóan a bodzát se szedjük forgalmas utak, vegyi üzemek közelében vagy vasutak mentén. A virágokat a lehető legrövidebb kocsányrésszel vágjuk le, és a lehető legrövidebb időn belül dolgozzuk fel vagy szárítsuk meg őket. Szárításkor mindig egy rétegben terítsük szét. Ideális a jól szellőző és meleg padlás, de szobában is száríthatjuk. A virág akkor elég száraz, ha a vastagabb kocsányok is pattanva eltörnek.

Bodza a gasztronómiában

Fotó: 123rf

Az illatos virágzatot tea és szörp készítéséhez használják, de az ínyencek bodzapezsgőt is készítenek belőle. A szörpöt felhasználhatjuk fagylaltok, krémek, töltelékek ízesítéséhez, de a bodzavirágot hozzáadhatjuk tésztákhoz, szorbet- vagy fagylaltalapokhoz is. Sűrű palacsintatésztába mártva a virágzatot ki is süthetjük. A feketére érett bodzabogyót felhasználhatjuk lekvárok, szörpök és mártások készítéséhez, vagy akár fagylaltok, krémek ízesítésére. Az igazi ínyencek saját készítésű borral vagy likőrrel lephetik meg vendégeiket. A szárított bodzabogyóból szintén főzhetünk finom teát.

Mindenki kedvence: a bodzaszörp

Photo by Hanne Hoogendam on Unsplash

A bodzaszörp elkészítése egyszerű, de kicsit időigényes tevékenység, amihez szükségünk van bodzavirágra, cukorra, vízre és citromra. A bodzavirágokat alaposan átnézzük, és mosás nélkül egy tálba rakjuk. Egy citromot felkarikázunk és beborítjuk vele a virágokat, majd felöntjük vízzel. Néhány napig hűvös helyen lefedve tároljuk, majd átszűrjük. Cukorból és vízből szirupot főzünk és hozzáadjuk a bodzaléhez. A citromokat kifacsarjuk, és a levét beleöntjük a bodzalébe. Az így kapott levet üvegekbe töltjük és sterilizáljuk.

Hűsítő bodzaleves

Fotó: 123rf

A bodzarajongók imádni fogják ezt a finom, hideg levest! Az elkészítéséhez a bodzavirágokat hideg vízbe rakjuk, és pár percig forraljuk, majd kevés ideig állni hagyjuk, végül leszűrjük. A bodzalét újra felforraljuk, közben pudingport összekeverünk joghurttal és tejjel, majd ezzel a keverékkel behabarjuk a levest. Mazsolát teszünk bele és puhára főzzük. Végül tojásfehérjét felverünk pici sóval, vaníliás cukorral és belefőzzük a levesbe. Lehűtve tálaljuk és mentalevéllel díszítjük.

Bodzavirág palacsintatésztában

Fotó: 123rf

Ezt az isteni finom édességet nem véletlenül kedvelik sokan, ráadásul elkészíteni is egyszerű. A keményítőt elkeverjük a liszttel, hozzáadjuk a cukrot, sót, tojást és a vizet. A hozzávalókat összedolgozva sűrű palacsintatésztát kapunk. Forró olajban aranybarnára sütjük a tésztába mártott bodzavirágot, majd porcukorral megszórjuk és tálaljuk. Narancs- vagy citromlekvár különösen jól illik hozzá.

AMI MÉG ÉRDEKELHET