Már két rekordot is megdöntött a világ leghosszabb hídja

Az átjárót 8,5 milliárd dollárból építették fel.

A világ leghosszabb hídja

A Sanghaj és Nanking városát összekötő, több mint 164 méter hosszú Tanjang-Kunsan vasúti híd 2011-es átadása óta tartja a világ leghosszabb hídja címét, ezzel pedig a Guiness-rekordok könyvébe is bekerült. Az átjárót az építészeknek sikerült mindössze négy év alatt megépíteni.

A Tanjang-Kunsan vasúti híd felépítésén több mint 10 ezer ember dolgozott 2006 és 2010 között. A Jangce deltájánál elhelyezkedő átjáró a folyóval párhuzamosan fut végig Sanghaj és Nanking városai között, egy része pedig a Yangcheng-tó fölött is áthalad.

Összességében 11 500 pilon támasztja alá a hidat, melyből kétezer csak ezt, a tó fölötti részt stabilizálja.


Maga a híd olyan hosszú, hogy egy szakasza, a Langfang-Csingcsian viadukt néven ismert 114 kilométeres rész gyakorlatilag egy külön hídnak számít – ezt pedig sokáig a világ második leghosszabb átjárójának számított.

A lenyűgöző építmény átlagos magassága 100 méter, de mivel úgy tervezték, hogy át tudja engedni az alatta közlekedő hajókat, egyes helyeken ez 150 métert is lehet.


Kivételes hossza és az alatta lévő talaj változékonysága miatt a Tanjang-Kunsan vasúti híd szerkezetileg egyszerre számít viaduktnak és ferdekábeles hídnak. A viaduktnak számító részeket tornyok és ívek sora támasztja alá, míg a ferdekábeles részeket a híd fölött futó átlós, feszített kábelek tartják fenn – ismerteti a híd szerkezetét az IFL Science.


A közlekedést jelentősen megkönnyítette a híd, segítségével például a Ningpo és Csiancsing közötti 4,5 órás út időtartama kevesebb mint felére, összesen két órára csökkent. Mind Sanghaj, mind Nanking egy megavárosnak számít: utóbbit a történelem során több dinasztia is fővárosként kezelte, így nem véletlen, hogy ma is kulturális, oktatási, politikai és gazdasági központnak mondható.


Az átjáró felépítésével tehát két fontos várost kötöttek össze, sajátos helyzete miatt viszont arra is kellett figyelni, hogy a híd tűrje az olyan természeti katasztrófákat is, mint például az errefelé gyakori tájfunokat és földrengéseket. A gyorsnak számító munkavégzés ellenére a szerkezete rendkívül stabilra sikerült, és az élettartamát legalább száz évre becsülik.

AMI MÉG ÉRDEKELHET