Kirándulótipp az ünnepek utánra: a sziklaszorosi keresztek Kiszucában

Ha a karácsonyi ünnepek után volna kedvünk egy kedves kis kiránduláshoz a családdal vagy barátokkal, íme egy „fotogén" tipp. A kiszucai régió újabb érdekes látványossággal gazdagodott, amely a messziről érkezett turisták és a hazaiak számára is vonzó. A sziklaszorosi (Skalité) keresztekről van szó.

Fotó: Obec Skalité


Keresztek a varázslatos kiszucai tájban

Fotó: Obec Skalité

Valószínűleg mindenki egyetért abban, hogy a hegyes-völgyes kiszucai tájat a természet szépségei határozzák meg. Ebben a régióban fontosak a hagyományok, de az aktív pihenésre is nagy hangsúlyt fektetnek. A sziklaszorosi keresztek a kettőt ötvözik, ezért is számítanak remek célpontnak egy kiránduláshoz. Főleg egy olyan szimbolikus időszakban, mint a karácsony utáni hetek.

Ez is érdekelhet: Romantikus turistaparadicsom a Nagy-Fátrában

A szeretet és a barátság kilátóösvénye

A sziklaszorosi kilátóösvény azzal a céllal készült, hogy a környékbeli és távolabbról érkező látogatókat is vonzza, mégpedig a szokatlan, de annál lenyűgözőbb, roppant fotogén kilátással a környékre. Ebben az esetben három keresztről van szó. Azután kerültek ide, hogy a sziklaszorosi Kykula – Trojak csúcson elhelyeztek egy 5,3x3 méteres padot, amely a legnagyobb Szlovákiában, és csodás kilátás nyílik róla. A környéken fokozatosan különböző kisebb építményeket helyeznek el a tájban, így születik meg A szeretet és a barátság kilátóösvénye.

Természet és hagyomány

Az ösvény megálmodóinak és támogatóinak rengeteg tervük van, az egyik közülük azonban az, hogy meg kell teremteni a szükséges hátteret a feltételezetten megnövekvő turistaforgalomhoz. A cél egyértelmű: összekötni a természet szépségeit, a hagyományokat és a régi mesterek tudását, akik munkája tulajdonképpen elődeink szellemi öröksége.

Nemcsak Sziklaszoros község szolgál azonban látnivalóval, már elkészült a „Kiszuca palló” Ócsadon (Oščadnica), Csacán a drótos mesterségnek szentelt városi tanösvény készül, Karásznón (Krásno nad Kysucou) pedig az ún. Verébösvény várja majd a látogatókat.

Tipp: Ha több időnk van, érdemes Szlovákiának ebben a csücskében több napot is eltölteni, vagy később visszatérni ide. Ez a vidék rengeteg kulturális és természeti érdekességet rejt, lehet itt túrázni, biciklizni, lovagolni vagy horgászni is. Kiszuca ismert a Snowparadise Veľká Rača síközpontról is, ahol számtalan téli és nyári tevékenységből választhatunk. Elődeink történelme a természeti szépségekkel ötvözve a lehető legjobb reklám a régiónak.

Foto: Michaela Korbasová Photography

AMI MÉG ÉRDEKELHET