Lassan itt a tavasz! 4 szlovák kirándulóhely, ha végre kiszabadulnál a lakásból

Tippjeink az aktív belföldi kikapcsolódáshoz.

a kis-fátra látképe

Egyre melegebb van és egyre hosszabbak a nappalok, így nem csoda, ha neked is kirándulni támad kedved. Szlovákia szerencsére híresen jó terep ebből a szempontból: most mutatunk négyet a számtalan lehetséges tavaszi túraútvonal közül.

Nagy-Fátra, Chyžky-hágó

Fotó: Shutterstock

A Nagy-Fátra

Ha egy kevésbé ismert túraútvonalakat keresünk, érdemes a Nagy-Fátrát választani. Mivel a környék nem annyira népszerű a turisták körében, maximum néhány helyi kirándulóval találkozunk majd az ösvényeken – na és persze friss füvet legelő tehén- és juhcsordákkal.

Az egyik legjobb útvonal Háromrevuca községből indul és a sárga jelzésű ösvényen halad egészen a Chyžky-hágóig. Innen már könnyen eljutunk a Chata pod Borišovom nevű hegyi kunyhóhoz, ahol kiváló meleg étel is kapható – vegetáriánus, vegán és gluténmentes ételeket viszont csak nagyon ritkán szolgálnak fel.

​Kis-Fátra, Veľký Rozsutec

Fotó: Shutterstock

A Kis-Fátra

A lista nem lenne teljes Szlovákia egyik legikonikusabb természeti pontja, a Veľký Rozsutec nélkül – az 1600 méteren fekvő csúcs felkeresése egy izgalmas, kihívást jelentő túra. Eléréséhez több lehetséges útvonal is rendelkezésre áll, de a Slovak Nation szerint a legjobb, ha Vratna-Stefanovából indulunk el, és a Jánošíkove Diery szurdokon keresztül gyaloglunk.

A szurdok egyedülállóan szép, ezért nem igazán érdemes kihagyni – tériszonyosoknak viszont nem ajánlott, ugyanis több, csak kiépített létrarendszerrel megmászható függőleges emelkedő is található itt. Ha maximálisan a természetre szeretnénk hangolódni, keresve sem találnánk jobb helyet, hiszen szinte érintetlen útvonalon túrázhatunk majd. Ennek megfelelően viszont nincsenek vendéglátóhelyek a környéken, szóval mindenképp készüljünk egész napra elegendő élelemmel.

​Alacsony-Tátra, Chopok-Gyömbér

Fotó: Shutterstock

A Chopok és a Gyömbér

Sok túrázó szeli át keletről nyugat felé haladva az egész Alacsony-Tátrát, a méltán népszerű túraútvonal teljesítése viszont körülbelül öt napot vesz igénybe. Persze nem akadály, ha nem szeretnénk ilyen hosszú útra elindulni, ebben az esetben lehetőségünk van csak egy bizonyos szakaszt végiggyalogolni. A terület leglátványosabb útvonala a két legmagasabb csúcs, a Chopok és a Gyömbér között vezet.

Reggel utazzunk Jasnába a Demänova-völgybe, menjünk fel a felvonóval a Chopokra, és induljunk el túrázni az Alacsony-Tátra legmagasabb csúcsa, a 2043 méteren fekvő Gyömbér felé. A főgerincen végigvezető úton csodálatos kilátás vár majd minket a Nyugati- és a Magas-Tátrára, de egy igazán napsütéses napon Szlovákia területének akár felét is láthatjuk majd.

​Szlovák Paradicsom Nemzeti Park

Fotó: Shutterstock

Szlovák Paradicsom Nemzeti Park

A Szlovák Paradicsom nem csupán egy közönséges túraterület: az egyedülálló terepen létrákon és hidakon át vezet az út egy gyönyörű szurdokban, vízesések és buja növényzet mellett. Számos különböző szakaszt meglátogathatunk, de a legnépszerűbb útvonal Podlesokból indul és a Suchá Belán keresztül vezet.

A nemzeti park különösen tavasszal és a nyári hónapokban népszerű, ezért a tömeg elkerülése érdekében érdemes korán, legkésőbb reggel nyolcig elkezdeni a túrát. A területet egyébként sokszor „felnőtt játszótérnek” nevezik, de inkább csak annak ajánlott, aki szereti az adrenalint, és nem küzd tériszonnyal. A létrák, amelyeket a szurdokokon átkelve meg kell mászni, 5-12 méter magasak is lehetnek, és számos olyan fahíd is van az útvonalon, amin nincs korlát vagy lánc, amibe kapaszkodhatnánk.

AMI MÉG ÉRDEKELHET