Államfők nyaralója: a Kistapolcsányi kastély

Államfők, lovak és európai bölények rezidenciája

Fotó: Shutterstock

A Tribecs-hegység lábánál fekvő Kistapolcsány falu büszkesége a szlovákiai klasszicista építészet egyik ékköveként számon tartott kastély és az azt övező hatalmas angolpark. A festői környezetben fekvő épületkomplexum egykor a Habsburgok kedvenc nyári rezidenciája, majd a csehszlovák államfők nyaralója volt. Napjainkban kastélyszállóként és múzeumként várja az ide látogató turistákat.

A 15-16. századból származó, eredetileg késő gótikus stílusú, majd reneszánsz, barokk és klasszicista stílusban többször átépített és kibővített kastélynak sok tulajdonosa volt az évszázadok során. Fénykora 1890-ben kezdődött, amikor Habsburg József Ágost főherceg, Magyarország királyi helytartója vásárolta meg, és itt rendezte be nyári rezidenciáját. A kastély varázsa Csehszlovákia első köztársasági elnökét, Tomáš Garrigue Masarykot is megérintette, aki gyakran járt ide pihenni és dolgozni. Bár az őt követő elnökök – Beneš és Gottwald – már nem lelkesedtek érte különösebben, de a kastély egészen 1953-ig a csehszlovák államfők szlovákiai nyári rezidenciája maradt.

Kastélymúzeum

www.youtube.com

Topoľčianky a okolie

A klasszicista szárnyban található kastélymúzeum 16-19. századi ritka bútorokból, festményekből, korabeli portrékból és lakberendezési kiegészítőkből (régi órák, kerámiák, szőnyegek, hímzett keleti függönyök, tükrök) és fegyverekből álló kiállítása egész évben nyitva áll a nagyközönség előtt. A kastély teljes bútorzata eredeti, amit az uradalom utolsó arisztokrata tulajdonosai, József Ágost főherceg és felesége, Auguszta főhercegnő hagytak itt, amikor 1918 októberében távoztak a kastélyból. Itt látható Szlovákia legnagyobb kerámiagyűjteménye is, a kollekció legértékesebb darabjai a meisseni porcelánok. A köztársasági elnökök dolgozószobájában megtekinthetjük Masaryk kedvenc karosszékét, telefonját és Beneš írógépét is. A kastélykönyvtár állománya több mint 14.000 könyvet tartalmaz, köztük olyan ritkaságokat is, mint egy 1590-ből származó eredeti magyar biblia Károlyi Gáspár fordításában, vagy Anton Bernolák első szlovák nyelvtankönyve 1790-ből.

Kastélyszálloda

Fotó: Renata Sedmakova / Shutterstock

A kastélyszálloda gyönyörű történelmi környezetben kínál szállást egy szépen gondozott angolpark által körülvéve, amely a béke és a csend oázisa. A három reneszánsz szárnyban kapott helyet a szálloda és az étterem, a klasszicista épületszárnyban pedig reprezentatív termek találhatók, amelyekben társadalmi, családi és üzleti rendezvényeket szoktak tartani. A komplexumhoz tartozik egy lovarda is, amelyet az 1921-ben alapított Nemzeti Ménesbirtok működtet.

Nemzeti Ménesbirtok

www.youtube.com

Národný žrebčín Topoľčianky, š.p. | 18.7.2020

A kastély melletti ménesbirtok világhírű lipicai, hucul és arab lovak génállományát őrzi, valamint egy világszinten is egyedülálló lovasmúzeummal büszkélkedhet. A múzeum több mint 3000 műtárgyat mutat be négy tematikus pavilonban – lószerszám, lósport, kovácsműhely, hintóház – a Nemzeti Ménesbirtokon folyó lótenyésztés százéves történetéből.

Bölényrezervátum

Fotó: Shutterstock

Szlovákiában csak a kistapolcsányi gyönyörű tölgyesekben láthatunk európai bölényt. A kifejlett állat magassága elérheti az 1,9 métert, hosszúsága a 2,7 métert, a bikák tömege pedig akár az 1500 kilogrammot is. Az európai bölényeket az állat- és vadaskertek mentették meg a teljes kipusztulástól – ebben a munkában vesz részt a kistapolcsányi bölényrezervátum is. Az utolsó vadon élő egyedet 1925-ben ejtették el.

AMI MÉG ÉRDEKELHET