Päť atrakcií, ktoré nesmiete vynechať pri návšteve Kjóta

Kjóto bolo pôvodne hlavné mesto Japonska, v ktorom po stáročia sídlili cári. Vďaka tomu ho dnes môžeme nazývať kultúrnym centrom Japonska. Za vlády mnohých významných cisárov tu boli vystavané chrámy, paláce, hrady a pavilóny, ktoré sú v dnešnej dobe turistickými atrakciami. Práve bohatá kultúra zachránila toto mesto počas druhej svetovej vojny, keď bolo vyškrtnuté zo zoznamu miest, ktoré majú byť zasiahnuté atómovou bombou.

Foto: unsplash

Medzi hlavné atrakcie Kjóta dnes patrí nespočetné množstvo chrámov, záhrad a ďalších historických budov, z ktorých mnohé patria medzi 17 pamiatok UNESCO v Kjóte. Mesto je známe aj svojou kuchyňou a remeslami. Preto je Kjóto synonymom tradičného Japonska. Na to, aby ste spoznali celú jeho krásu, vám nebude stačiť ani mesiac. Dnes vám však ukážeme 5 atrakcií, ktorých návštevu nesmiete vynechať.

1. Kyo-Kaiseki

Foto: Pixabay

Kaiseki je viac, než jedlo. Je to umelecká forma, ktorá vyvažuje chuť, farbu a textúru. Jeho rozloženie na tanieri musí byť veľmi elegantné a príťažlivé pre zákazníka. Kyoto kaiseki, alebo Kyo-kaiseki, používa jednoduché chute tradičného kjótskeho varenia. Používa suroviny z miestnych zdrojov, ktoré sú vždy sezónne a čerstvé. Kaiseki môže pozostávať z predjedla, sashimi, duseného jedla, grilovaného jedla a ryžového pokrmu, no často sa pridávajú ďalšie chody, ktorých môže byť až 12. V Kjóte je mnoho reštaurácií, ktoré ponúkajú kyo-kaiseki. V lete vám poskytnú zážitok zo stolovania na terase, kde sú hostia obsluhovaní na plošinách postavených nad tečúcou vodou.

Dve obľúbené miesta na stolovanie na terase, sú pozdĺž rieky Kamogawa v centre Kjóta a v malebnom údolí Kibune na severe mesta.

Aj keď jedlá kyo-kaiseki môžu byť trochu drahé, myslíme si, že ide o tradičný kulinársky zážitok, ktorý stojí pri návšteve Kjóta za túto cenu.

2. Arashiyama a Sagano

Foto: unsplash

Arashiyama je príjemná turistická štvrť na západnom okraji Kjóta. Táto oblasť je obľúbenou destináciou už od obdobia Heian, kedy si tu šľachtici užívali prírodné prostredie. Arashiyama je obzvlášť obľúbená v období čerešňových kvetov a jesenných farieb. Most Togetsukyo je známou centrálnou pamiatkou Arashiyamy. V jeho blízkosti sa nachádza mnoho malých obchodov, reštaurácií a ďalších atrakcií, vrátane chrámu Tenryuji, známych bambusových hájov Arashijamy a výletných lodiek, ktoré je možné požičať si na plavbu po rieke. Severne od centra Arashiyama sa atmosféra stáva menej turistickou a vidieckou. Niekoľko malých chrámov je tu roztrúsených po úpätí lesnatých hôr. Oblasť severne od mosta Togetsukyo je známa aj ako Sagano.

Jeden z najzábavnejších a najpohodlnejších spôsobov cestovania po oblasti Sagano je požičanie bicykla. Cyklistika po vidieckych obytných oblastiach pomedzi chrámy a farmárske políčka môže byť jednou z najpríjemnejších častí vašej návštevy Arashiyamy. Vhodný čas na návštevu Arashiyamy je okolo začiatku apríla, keď spravidla vrcholia obdobia čerešňových kvetov. Ďalší vhodný čas na návštevu je počas decembrového osvetlenia Hanatoro, keď ulice a bambusové háje lemujú lampáše.

3. Kinkakuji a Ginkakuji

Foto: Pexels

Na severnej strane mesta stojí jedna z najznámejších budov v Kjóte, Kinkakuji (nazývaná aj Zlatý pavilón), ktorého dve najvyššie poschodia sú pokryté zlatom. Je to jedno z miest, ktoré tvoria svetové dedičstvo UNESCO v Kjóte. Pôvodne ho postavili ako vilu pre dôchodcov, no neskôr sa stal zenovým chrámom a už to tak ostalo. Teraz si návštevníci môžu vychutnať krásne pozemky, ktoré sa vinú okolo hlavnej budovy a ďalších atrakcií, ako čajová záhrada a niekoľko ďalších chrámových siení. Je zaujímavé, že na východnej strane Kjóta stojí Ginkakuji (alebo Strieborný pavilón), ktorý bol postavený o niekoľko desaťročí neskôr a taktiež je zapísaný na zozname UNESCO. Aj keď nikdy nebol pokrytý striebrom, Ginkakuji sa stal základom pre kultúru známu ako „kultúra Higashiyama", ktorá mala veľký vplyv na japonskú spoločnosť na celom svete a priniesla mnohé z tradícií, ktoré dnes predstavujú japonskú kultúru, ako je čajový obrad, poézia a záhradný dizajn.

4. Kiyomizudera a štvrť Higashiyama

Foto: unsplash

Asi najatraktívnejšou časťou chrámu Kiyomizudera je 13 m vysoká drevená scéna, ktorá vyčnieva z prednej časti hlavnej chrámovej budovy. Tradícia hovorila, že ak prežijete skok z tejto výšky na zem, vaše prianie bude splnené (teraz je však táto metóda zakázaná).

Blízko nájdete aj železné kopije legendárneho silného bojovníka, mnícha Benkei, ktoré by mali návštevníci vyskúšať zdvihnúť. V spodnej časti areálu chrámu tečie vodopád Otowa, ktorého slávne čisté vody sú rozdelené do troch prúdov. Voda každého potoka má údajne iný prospech: dlhovekosť, úspech v škole a šťastie v láske. Pitie zo všetkých troch sa však považuje za chamtivé. Kiyomizu-dera sa nachádza v štvrti Higashiyama, ktorá je jednou z najfotogenickejších štvrtí v krajine. Mnoho turistov si urobí poldenný výlet na Kiyomizuderu a objavuje túto štvrť s unikátnou atmosférou.

5. Chrám Fushimi Inari

www.youtube.com

Fushimi Inari-taisha (伏見稲荷大社) Fushimi Inari Shrine Hike without BIG CROWDS!

Fushimi Inari jedno z miest, ktoré najviac vzbudzuje úctu. Táto lokalita je medzinárodne známa tisíckami šintoistických brán, ktoré pokrývajú horské chodníky za hlavnou budovou svätyne. Každá brána bola darovaná od jednotlivca alebo firmy. Čím väčšia je brána, tým väčší bol dar. Najikonickejšia časť chodníka sa nachádza na mieste, kde sa cesty rozchádzajú a nazýva sa Senbon Torii, čo doslova znamená „tisíc brán".

Pri ceste nahor si môžete oddýchnuť pri množstve odpočívadiel. Asi v polovici cesty je križovatka Yotsutsuji, kde oddýchnete v niektorej z reštaurácií, odkiaľ sa vám naskytne ten najkrajší výhľad z celej túry. Pešia turistika až na vrchol trvá asi hodinu až hodinu a pol.

Na rozdiel od iných japonských miest, je Kjóto veľmi tradičné mesto. Milovníci japonskej kultúry si tu prídu na svoje. Ak sa preto chystáte vydať do Japonska za jeho tradičnou kultúrou, nasmerujte svoje kroky práve do tohto mesta v srdci Japonska.

AMI MÉG ÉRDEKELHET