Osvedčená klasika francúzskej kuchyne: Boeuf bourguignon

Svetoznáme hovädzie na burgundský spôsob.

Foto: Shutterstock

Francúzsky hovädzí guláš, ktorý sa pripravuje veľmi pomaly s červeným vínom a zeleninou. Keďže jeho príprava nie je vôbec náročná, nemusíte byť skúsený kuchár, aby ste ho vyskúšali doma vo svojej kuchyni.

Radosť zo života

Tento povestný guláš pochádza z Burgundska (Bourgogne), francúzskeho regiónu, kde produkujú hovädzie mäso výnimočnej kvality a jedinečné červené víno, ktoré sú hlavnými ingredienciami tohto slávneho jedla.

K príprave je potrebné hovädzie mäso, ktoré je bohaté na kolagén, takže zostane šťavnaté a jemné aj po hodinách varenia. Na omáčku sa odporúča použiť suché červené víno, ktoré je ideálne vyrobené v Burgundsku. Podľa Francúzov príprava boeuf bourguignonu je o radosti zo života, pričom si môžete vypiť pohár kvalitného červeného vína.

Chute si vyžadujú čas

Príprava boeuf bourguignonu je časovo veľmi náročná, no výsledok hovorí sám za seba. Hovädzie mäso pokrájame na kocky a osušíme papierovými utierkami. Ochutíme soľou a čiernym korením a necháme odpočívať pri izbovej teplote. Na panvici roztopíme maslo, pridáme nakrájanú slaninu a za občasného miešania ju upečieme, kým bude jemne chrumkavá. Slaninu vyberieme a v masti opečieme hovädzie mäso v menších dávkach aby sa správne zhnedli. Opečené mäso dáme na tanier. V hrnci rozpustíme maslo, pridáme cesnak, mrkvu, perličkovú cibuľu (alebo šalotku), tymian, bobkový list a restujeme, kým sa cibuľa začne lesknúť. Pridáme mäso, slaninu, paradajkový pretlak a celé posypeme múkou. Pomiešame a zalejeme červeným vínom a hovädzím vývarom.

Nakoniec pridáme niekoľko kvapiek brandy a hrniec dáme do predhriatej rúry. Na panvici roztopíme maslo, pridáme hríby, ktoré dochutíme soľou a čiernym korením a dusíme, kým hríby zhnednú. Keď je už mäso mäkké, vyberieme z rúry, pridáme hríby a vrátime hrniec späť do rúry na pol hodinu. Pred podávaním necháme boeuf bourguignon odležať 15 minút.

Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:

Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.

AMI MÉG ÉRDEKELHET