Hora Athos – zakázaná oblasť pre ženy

Vedeli ste, že v osvietenej a demokratickej Európe stále existuje miesto, kam majú ženy vstup zakázaný?

Foto: Unsplash / Stratiya Stratiev


Štát v štáte

Foto: Unsplash / Aleksei

Kláštor nad morom na hore Athos

Hora Athos (Agion Oros – Svätá hora) na gréckom polostrove Chalkidiki je pravoslávne duchovné centrum od roku 1054, ktorá má zvláštny „svätý” štatút už od byzantských čias. V skutočnosti ide o autonómny mníšsky štát s rozlohou 336 kilometrov štvorcových, ktorý je klerikálnou oblasťou sekulárneho Grécka. Hora Athos je už viac ako tisíc rokov odľahlým miestom, ktoré je prístupné z mora a vstup je povolený len mužom. Žije tu približne 2000 pravoslávnych mníchov. Je to jediné miesto, kde môžu návštevníci zažiť autentickú atmosféru Byzantskej ríše, objavovať mystiku ortodoxného náboženstva, obdivovať nádherné diela hagiografie a kochať sa panenskou prírodou.

Hora Athos je už viac ako tisíc rokov odľahlým miestom, ktoré je prístupné z mora a vstup je povolený len mužom. Žije tu približne 2000 pravoslávnych mníchov. Je to jediné miesto, kde môžu návštevníci zažiť autentickú atmosféru Byzantskej ríše, objavovať mystiku ortodoxného náboženstva, obdivovať nádherné diela hagiografie a kochať sa panenskou prírodou.

Kláštory na Svätej hore

Foto: Shutterstock

Kláštor Zografou

Na hore Athos sa nachádza 20 kláštorov, medzi najznámenšie patrí Zografou, ktorý bol založený v 10. storočí – má osem kaplniek vo vnútri a osem kaplniek mimo neho. Kláštor Karakallou sa spomína v listinách z rokov 1018 a 1087, jeho knižnica obsahuje asi 2500 kníh. Tristo metrov nad morom bol postavený kláštor Filotheou, ktorý sa spočiatku nazýval Fteris.

Na západnom úpätí Athosu sa nachádza kláštor Agios Pavlou, ktorý sa pýši s nádhernou kaplnkou s freskami Krétskej školy (1555). Jeden z najmenších kláštorov je Stavronikita. Žije tu početná komunita mníchov, ktorí sa starajú o obnovu budov.
Prečítajte si aj: Solún a kláštory v Meteore

Tradícia vs. diskriminácia

Ak chcete navštíviť horu Athos, musíte získať povolenie na vstup (diamonitirion) od úradu pútnikov. Každý deň je prijatých 100 pravoslávnych a 10 nepravoslávnych pútnikov v jednom z 20 kláštorov. Ženy a deti povolenie nedostanú. Je to vraj najjednoduchší spôsob, ako zabezpečiť celibát. Na horu Athos sa zakazuje vstup žien už viac ako 1000 rokov – nesmú sa pohybovať v okruhu 500 metrov od pobrežia. Európsky parlament žiada zrušenie zákazu už od roku 2003, pretože porušuje najdôležitejšie princípy EÚ – od rodovej rovnosti a zákazu náboženskej diskriminácie až po zabezpečenie voľného pohybu. Mnísi žijúci podľa pravidiel z 10. storočia však nechcú vyhovieť tejto požiadavke z 21. storočia.

Foto: Pixabay

Kláštor na hore Athos

Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:

Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.

AMI MÉG ÉRDEKELHET