Meteora

Skupina kláštorov vznášajúcich sa takmer v oblakoch. Ďaleko od ľudí, o to bližšie k Bohu. Jedna z najmystickejších a najkrajších pamiatok v Grécku. Na vysokých, strmých skalách, vo výške okolo 300 metrov, na okraji pohoria Pindos v Tesálii, stoja kláštory s dychberúcimi výhľadmi do vnútrozemia Grécka.

Foto: Shutterstock


História

Foto: VisitMeteora.travel

Preklad slova meteora doslova znamená „vznášajúci sa vo vzduchu“. Pôvod tohto geologického javu je tajomstvom prírody. Zakladateľ hlavného kláštora Great Meteoron, mních Athanasios, sa tu usídlil okolo roku 1360. Legenda hovorí, že ho na vrchol vyniesol anjel alebo orol. Jeho žiak dokončil stavbu kláštora o tridsať či štyridsať rokov neskôr. Až do roku 1920 sa návštevníci museli šplhať po nebezpečných rebríkoch. V šesťdesiatych rokov sa kláštory premenili na turistickú atrakciu, vybudovala sa cesta a pribudli schodiská a mosty nad priepasťami. Niektorí mnísi postupne kláštory opustili, aby si zachovali svoj jednoduchý život zaslúžený Bohu v ústraní. Aj preto sú dnes kláštory skôr múzeom než kláštorným spoločenstvom.

Kláštory

Foto: VisitMeteora.travel

Každý kláštor je zatvorený iný deň v týždni. Ak sa sem rozhodnete vybrať na výlet, vyhnite sa víkendom, keď chodí do kláštorov najviac ľudí. V zimnom období sa otváracie hodiny líšia.

Agios Nikolaos Anapafsas je prvým na ceste ku kláštorom Meteora a pravdepodobne slúžil pútnikom ako miesto odpočinku pred pokračovaním k ďalším kláštorom. Zdobia ho nástenné maľby a dnes žije v kláštore iba jeden mních. Návštevné hodiny: 09.00 – 17.00. Kláštor je v piatok zatvorený.

Foto: VisitMeteora.travel

Kláštor Varlaam.

Great Meteoron alebo Metamorphisis, prvý kostol Premenenia Pána, je najznámejší a najväčší z kláštorov a je postavený na najvyššej skale. Srbský cisár venoval kláštoru všetko svoje bohatstvo a stal sa mníchom, preto tento kláštor patrí k najbohatším. Obsahuje najkrajšie nástenné maľby a postbyzantské nástenné umenie. Jednou z najzaujímavejších častí kláštora je sakristia, ktorá obsahuje police lebiek mníchov, ktorí tam v priebehu rokov žili. Otváracie hodiny: 09.00 – 15.00. V utorok je zatvorený.

Kláštor Varlaam je druhý najväčší kláštor. Za svoj názov vďačí pustovníkovi menom Varlaam. V kláštore sa nachádza múzeum, zbierka relikvií, zložito vyrezávané drevené kríže a mnoho ďalších cirkevných pokladov. Návštevné hodiny od 09.00 do 16.00. V piatok je zatvorené.

Foto: VisitMeteora.travel

Kláštor Roussanou

Agia Triada, alebo Svätá Trojica, bola založená v 15. storočí. Zaujímavosťou je, že sa tu natáčal film James Bond - For Your Eyes Only. Do kláštora sa dostanete po 140 schodoch vytesaných do skaly a obdivovať tu budete nástenné maľby z 18. storočia. Kláštor je otvorený od 9.00 do 17.00 každý deň okrem štvrtka.

Agios Stefanos – Svätý Štefan – sa nachádza len 10 minút chôdze od Agia Triada. Je jediným kláštorom s nerušeným výhľadom na planinu smerom na Kalambaku. Je tu uložená svätcova lebka a iné relikvie svätých či zakladateľov. Kláštor je otvorený od 9.00 do 13.00 a od 15.00 do 17.00 a v pondelok zostáva zatvorený.

Kláštor Roussanou založili dvaja bratia z Epiru, ktorí ho postavili na ruinách ešte staršieho kostola, a dnes je obývaný mníškami. Je jedinou budovou, ktorá zaberá celý dostupný povrch útesu. Do tohto kláštora sa dostanete cez malý mostík z iného vrchola. Otváracie hodiny 10.00 – 16.00. Kláštor zostáva v stredu zatvorený.

Za vstup do každého kláštora sa platia 3 €. Vyžaduje sa vhodné oblečenie. Ženy musia nosiť sukne pod kolená, no je možné si ich tu zapožičať. Muži musia mať dlhý rukáv a dlhé nohavice. Fotografovanie v interiéri je zakázané. Meteora nie je len o pamiatkach. Vyhľadávajú ju aj horolezci. Nájdete tu aj školu lezenia pre úplných začiatočníkov.

Z Drive magazínu odporúčame spojiť návštevu týchto úchvatných stavieb v kombinácii s predĺženým víkendom v Solúne. O tom, čo v tomto druhom najväčšom meste Grécka vidieť a zažiť, aj ako sa z neho do Meteory dostať, sa dočítate v našom predošlom článku.

AMI MÉG ÉRDEKELHET