Sokkol a Google Earth: videón a brutális klímaváltozás

Mielőtt balatoni nyaralóban gondolkodunk, jobb, ha megnézzük a Google videóját...

Fotó: Getty Images

Az ember leginkább a saját szemének hisz, így tehát íme: a Google Earth összeállította nekünk azokat a videókat, amelyeken végigkövethetjük az Aral-tó kiszáradását, a jégtakaró eltűnését, és az ember folyamatos, megállíthatatlan terjeszkedését. Csak erős idegzetűeknek!

A Google Earth Timelapse (Google Earth Engine) megmutatja, hogyan változott a Föld az elmúlt 37 évben. Az oldalon kiválaszthatjuk, melyik terület érdekel bennünket: mondjuk az Aral-tó kiszáradása, az alaszkai gleccserek olvadása vagy a növekvő népesedés a világ terjeszkedő nagyvárosaiban, esetleg az erdőtüzek pusztítása? Persze egyik sem vidám téma, és talán könnyebb homokba dugni a fejünket, de azért jó tudni: ezek a gyorsított felvételek tökéletesen megmutatják azt az ütemest pusztulást, amely éppen zajlik az éghajlatváltozás miatt a Földön.

A felvételek 37 év 24 millió műholdképe alapján készültek, a Google pedig ezzel a kijózanító szolgáltatásával csökkenti azon rombolását, amelyet az ökológiai lábnyomával hagyott a bolygónkon. Az alábbi videóban zanzásítva láthatjuk az összes timelapse felvételt.

Így működik a Timelapse. De akartuk mi ezt tudni?

youtu.be

Exploring Timelapse in Google Earth
AMI MÉG ÉRDEKELHET