7 knižných tipov nielen na mesiac marec

Marec je známy ako mesiac kníh, no málokto vie, že ho takto poznáme len v Česku a na Slovensku od roku 1955 a že za jeho vznikom je dojímavý príbeh Mateja Hrebendu Hačavského. Spoznajte pôvod marca ako mesiaca kníh a niekoľko knižných tipov.

Foto: Shutterstock

Matej Hrebenda sa narodil 10. marca 1796, a preto je tu dnes mesiac knihy na jeho počesť práve v tomto mesiaci. Pochádzal z veľmi chudobných pomerov a v desiatich rokoch stratil mamu. To však nestačilo a postupne strácal zrak, ktorý stratil úplne ešte pred dovŕšením 18. roku života. Miloval knihy, no žiadnu si nedokázal prečítať. V čase, keď žil, ešte Braillovo písmo len vznikalo a nebolo rozšírené a audioknihy neexistovali vôbec. Preto sa musel spoliehať na náhodných ľudí, ktorí mu boli ochotní čítať. Zbieral, rozširoval knihy a čítanie a zasadzoval sa o to, že čítanie nie je výsadou bohatých. Sám pritom tvoril poéziu a svoj životný príbeh nadiktoval pomocníkovi, ktorý ho sprevádzal pri jeho cestách po Slovensku, Česku, Maďarsku a Rakúsku. Tú si aj dnes môžete zakúpiť pod titulom Vlastný životopis.

Ak hľadáte tipy, čo čítať dnes, tu sú knižné tipy na marec 2023:

Prince Harry: Náhradník (Ikar), André Hoogeboom: Max. Holandský majster Formuly 1 (Mamaš)

Foto: Ikar


Ak vás bavia skutočné príbehy známych ľudí dnešných dní, tu sú dvaja výnimoční mladí muži, ktorých pozná celý svet. Ak ste nevideli dokuseriál Harry&Meghan na Netflixe alebo vás naopak zaujal osud druhorodeného syna princezny Diany a ich cesta odpútania sa od kráľovskej rodiny, príbeh môžete prežiť Harryho slovami v jeho autobiografickej knihe Náhradník.

V knihe Max. Holandský majster formuly 1 vás novinár André Hoogeboom zavedie do sveta motokár, v ktorom Max súťažil od svojich 4 rokov. A ako tento mladý talent rástol cez úspechy formuly 3 až do prvého víťazstva formuly 1 v jeho 18 rokoch a prvom titule majstra sveta v roku 2021 vo veku 24 rokov.

Prince Harry: Náhradník (Ikar), André Hoogeboom: Max. Holandský majster Formuly 1 (Mamaš)

Foto: Mamaš


Ak vás bavia skutočné príbehy známych ľudí dnešných dní, tu sú dvaja výnimoční mladí muži, ktorých pozná celý svet. Ak ste nevideli dokuseriál Harry&Meghan na Netflixe, alebo vás naopak zaujal osud druhorodeného syna princezny Diany a ich cesta odpútania sa od kráľovskej rodiny, príbeh môžete prežiť Harryho slovami v jeho autobiografickej knihe Náhradník.

V knihe Max. Holandský majster Formuly 1 vás novinár André Hoogeboom zavedie do sveta motokár, v ktorom Max súťažil od svojich 4 rokov. A ako tento mladý talent rástol cez úspechy Formule 3 až do prvého víťazstva Formule 1 v jeho 18 rokoch a prvom titule majstra sveta v roku 2021 vo veku 24 rokov.

Janka Fabián: Posledná čarodejnica z Ostrihomu (Motýľ)

Foto: Motzl

Preneste sa do doby bojov o rakúske dedičstvo, v ktorom si hrdinka Felícia vybuduje krehký vzťah dôverníčky s Máriou Teréziou vďaka svojim liečiteľským schopnostiam. Za nimi je však tajomstvo čarodejníckych schopností, za ktoré upálili jej tetu. Hrozí však, že tajomstvo sa prevalí, keď Felícia s dobrými úmyslami chce pomôcť zraneným vojakom. Sledujte jej cestu z Ostrihomu do Budína v čase najväčšieho lovu na čarodejnice v Uhorsku v dejinách.

Lars Kepler: Pavúk (Ikar)

Foto: Ikar

Švédsky manželský pár Ahndorilovcov, píšuci pod pseudonymom Lars Kepler, vydal ďalšiu zo série populárnych severských krimi, tentoraz pod názvom Pavúk. Komisárka Saga Bauerová dostáva pohľadnicu s výhražnými nábojmi, jedným určeným pre hlavného hrdinu týchto kníh, inšpektora Joona Linnu. Tento švédsky vyšetrovateľ s fínskymi koreňmi musí spolu so Sagou dávať pozornosť na vyhrážky najmä vtedy, keď sa objaví prvé mŕtve telo. Ak spolu s komisárkou nebudú schopní rozlúsknuť hádanky, obete budú pribúdať. Chytia sa do siete vraha alebo chytia vraha do jeho vlastnej siete?

Philipp Detmer: Imunita (Tatran)

Foto: Tatran

Zakladateľ a hlavný autor populárnych YouTube videí Kurzgesagt, Philipp Detmer, zhmotnil svoju schopnosť vysvetliť komplikované témy jednoducho pre širokú verejnosť aj do knihy, ktorá rozoberá našu imunitu. Čítanie spája poučné so zábavným, vysvetľuje autoimúnne ochorenia, čo robiť, aby sme sa im vyhli a opisuje intenzívny boj, ktorý sa odohráva každý deň v našom tele, v ktorom naše telo bojuje s najrôznejšími nepriateľmi. Rýchlokurz o druhom najzložitejšom systéme v našom tele je v štýle Kurzgesagt obohatený o pútavé grafiky.

Anders Hansen: Dobrá správa o úzkosti (Barecz & Conrad Books)

Foto: Barecz & Conrad Books

Ak vás viac než fyzické zdravie zaujíma psychika, siahnite po populárnom titule Dobrá správa o úzkosti. Prezrádza nám, čo nám prináša ten vytúžený pocit šťastia a prečo, keď sa nám žije tak dobre, sa tak veľa ľudí cíti zle. Ako vzniká úzkosť a depresia a ako dosiahnuť duševnú pohodu a zdravie, dnes trápi mnoho ľudí a aj preto je jedným z tipov, ako si môžete počas jari rozjasniť svoje dni spolu s prichádzajúcim teplejším a príjemnejším počasím.

Haruki Murakami: Slepá vŕba a spiaca žena (Slovart)

Foto: Slovart

Ak ste milovníkmi neopakovateľného rukopisu tohto japonského autora, nenechajte si ujsť sériu 24 poviedok v rozpätí 27 rokov. Zavedú vás nielen do Japonska, ale aj na Havaj, do Grécka či Talianska. Balansovať budete na hranici reality a fikcie, sveta bežného a sveta snov a sveta jemných, aj temných stránok v nás. Psychologicko-filozofické krátke príbehy sú ako stvorené pre tých, ktorí hľadajú čítanie s hlbším zamyslením sa a ponorením do magického sveta čítania.

AMI MÉG ÉRDEKELHET