5 kofeínových alternatív okrem kávy

Všade je populárne niečo iné.

Foto: Soonal Bangera / Unsplash

Káva je v súčasnosti jedným z najrozšírenejších nápojov na svete, pričom podľa portálu Statista sa ročne kúpi 176 miliónov šesťdesiatkilogramových balení. Hoci je káva nepochybne celosvetovo obľúbená, rôzne kúty planéty sa ráno často obracajú k iným nápojom. Tu je päť alternatív čiernej kávy.

MATCHA - JAPONSKO

Čaje matcha sú už u nás pomerne rozšírené, ale nebolo to tak vždy. V Číne, ktorá je prapôvodnou domovinou čaju, sa však tento nápoj vyrába už tisícky rokov a v Japonsku má matcha špeciálny rituál. Matcha je mletý čajový prášok, ktorý je mimoriadne bohatý na kofeín a antioxidanty, takže je vynikajúcou alternatívou horúcej kávy.

MASALA CHAI - INDIA

Čaj Masala chai s tisícročnou históriou je indická verzia korenistého čierneho čaju. Zatiaľ čo prvé recepty boli ešte bez kofeínu, v 19. a 20. storočí sa vyvinul korenený, sladený a krémový nápoj z čierneho čaju, ktorý poznáme dnes. Do mliečneho nápoja sa najčastejšie pridávajú koreniny ako kardamón, čierne korenie, zázvor a fenikel.

KOMBUCHA - ČÍNA

Fermentovaný nápoj známy ako kombucha je v západných krajinách čoraz populárnejší, rovnako ako matcha, ale pôvodne sa konzumoval najmä v Číne. Bizarne znejúca kombucha je plná prírodných probiotík, posilňuje imunitný systém a v neposlednom rade obsahuje kofeín.

YERBA MATÉ - PARAGUAJ

Čaj yerba maté pochádza od národa Guaraní, ktorý žil v oblasti okolo dnešného Paraguaja. Mnohé juhoamerické domorodé kultúry ho považujú za nápoj bohov a spomínaní Guaraní, hoci konzumovali aj horké listy samotné, ich často popíjali namočené v horúcej vode.

Keďže listy obsahujú veľké množstvo kofeínu, majú povzbudzujúci účinok. A keď sa z nich uvarí čaj, má tiež antioxidačné vlastnosti a pomáha pri sústredení.

A keď sa z nich uvarí čaj, má tiež antioxidačné vlastnosti a pomáha pri sústredení.

Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:

Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.

AMI MÉG ÉRDEKELHET