Sušené ovocie do koláčov!

Sušenie ovocia je vynikajúci spôsob konzervácie, ktorej tradícia siaha až do staroveku. Sušením sa znižuje obsah vody v ovocí, no ich obsah živín a chute zostávajú. Vyskúšajme obľúbené ovocné koláče s príchuťou leta aj v zime!

Foto: Shutterstock

Sušenie je prirodzený proces konzervácie ovocia, pri ktorom sa plody sušia pomaly na mierne teplom mieste. V ovocí sa tak neodbúravajú cenné enzýmy a vitamíny. Sú to veľmi dobré náhrady sladkostí, navyše obsahujú množstvo minerálov (napr. draslík, vápnik, železo, meď) a vitamínov (B1, B2, vitamín C, karotén, niacín) a tiež vlákninu.

Ďalším spôsobom konzervovania ovocia je sušenie za studena, teda lyofilizácia. Tieto plody majú pevnú a chrumkavú textúru, vysoký obsah vlákniny a nízky obsah kalórií. Poskytujú odporúčaný denný príjem železa, draslíka, vitamínov A a C, no v kuchyni sa dajú použiť skôr na zdobenie pripravených koláčov.

Použitie sušeného ovocia

Foto: unsplash

Najznámejšie ovocie na sušenie sú slivky, marhule, čerešne, maliny, hrušky, hrozno, banány, datle, figy, papája, mango, jablká, čučoriedky, jahody a ananás. Ich využitie v kuchyni sa rozšíri pri napučaní alebo varení vo vode. Môžeme ich jesť samotné, ako kompót, ako pretlak namiesto lekváru, zapečené do koláča, ako náplň do mäsitých jedál, ako prísadu do omáčok, ale aj zamiešané do šalátov.

Mafiny so sušeným ovocím

Foto: Pexels

Naše obľúbené sušené ovocie nakrájame na kocky a namočíme ho do rumu. V miske zmiešame múku a prášok do pečiva. Maslo vyšľaháme do peny s medom, vajcami a perníkovou zmesou korenia, nakoniec pridáme múku s práškom do pečiva a namočené sušené ovocie. Hmotou naplníme maslom vymastené formy na mafiny a dáme piecť do vyhriatej rúry. Podávame posypané práškovým cukrom alebo poliate čokoládovou polevou.

Ovocný chlieb s čokoládou a sušeným ovocím

Foto: Shutterstock

Sušené ovocie a čokoládu nakrájame na kúsky a bielka vyšľaháme s trochou cukru do tuhej peny. Vaječné žĺtka vymiešame s cukrom, pridáme vanilkový cukor, mäkký margarín, pomarančovú šťavu, škoricu, muškátový oriešok a nastrúhanú citrónovú a pomarančovú kôru. Do misky pridáme múku s práškom do pečiva, sušené ovocie a nakoniec vaječnú zmes. Jemne vmiešame sneh z bielkov a kúsky čokolády. Vlejeme do vymasteného, múkou vysypaného plechu a upečieme vo vyhriatej rúre. Podávame vychladené.

Tvarohový koláč so sušenými slivkami

Foto: SHutterstock

Do masla vymiešaného s cukrom pridáme vajíčka, tvaroh, mlieko, trochu soli a mletú škoricu. Do tvarohovej zmesi pridáme múku s práškom do pečiva a dôkladne spracujeme. Pridáme nakrájané jablká, sušené slivky a nahrubo nasekanú čokoládu. Vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme vo vyhriatej rúre 35 až 40 minút. Podávame posypané práškovým cukrom.

Sušienky so sušeným ovocím

Foto: Pixabay

Sušené ovocie (brusnice, marhule, datle, figy, slivky) nakrájame a necháme odležať namočené v rume. Múku, soľ a zmes korenia premiešame a následne na ňu nalejeme rozpustené kokosové maslo. Pridáme nasekané sušené ovocie, premiešame a vytvarujeme valec s priemerom 4 – 5 cm. Na alobal nasypeme nahrubo nasekané pistácie a mandle a valec cesta pootáčame v zmesi. Pevne stočíme a dáme do chaldničky odpočinúť. Z valca odrežeme pol centimetra hrubé kúsky a vložíme ich na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme v predhriatej rúre. Pri skladovaní v uzavretej dóze vydržia sušienky dlho čerstvé.

AMI MÉG ÉRDEKELHET